Кондитерська фабрика "Десна" в районі лишилась чи не єдиним підприємством харчової промисловості. Проте і воно працює упівсили. Із трьох ліній по виготовленню вівсяного печива, пряників і паличок хлібних гріссіні "Смак Італії", продуктивно функціонує вважай, тільки з виробництва вівсяного печива. Його асортимент складає сім різновидів: класичне з ізюмом та кунжутом, що користується найбільшим попитом серед споживачів, та з горіхами, шоколадом, маком і кокосом. Виробництво пряників з подорожчанням цукру стало не рентабельним, а на хлібні палички служба збуту не знаходить замовлень. Тому виживають, вважай, за рахунок печива. Служба збуту розміщена в столиці, а тому замовники далекі від Носівки. Наше печиво смакують по всій Україні -- , а ось носівчани хіба самі приїдуть на фабрику та куплять ящик, два. Переважно вибракованого. Воно тут не залежується і за ціною дешевше. Місцеві підприємці оминають "Десну", замовляючи кондитерські вироби інших заїжджих виробників. Зрештою, якби збутом займались не з Києва, можливо б і печиво було доступнішим для носівчан та жителів району. За добу тут можуть виробляти чотири з половиною тонни. Зараз ледь виходять на дві - дві з половиною. Тобто виробництво, а відповідно і заробітна плата працівникам прямо пропорційна замовленням продукції. Колектив із восьмидесяти чоловік тут переважно жіночий. Кожен на своєму місці відповідальний, адже людей утримує передусім регулярна заробітна плата і нормальні умови праці. Робота кондитерської фабрики "Десна" з осені минулого року пішла на спад. Фахівці пов'язують це насамперед із загальною кризою, що торкнулася найнижчих шарів суспільства. Люди обезгрошені, а тому, розподіляючи сімейний бюджет на найнеобхідніше, купівля печива переходить у розряд смакових розкошів, які дозволяють собі не всі, та й не щодня.
|