Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Тиждень
Написав спочатку заголовок тижня: «Про ницість… людську», та відразу ж викреслив уточнююче слово. Адже жодній із тварин не притаманні характеристики, які відповідають цьому слову. Тільки людина, що ходить чи спотикається двома, може впасти як у прямому розумінні -- ниць, так до неможливості низько морально: на живіт, обличчям у бруд… Швидше, в цьому ряді прикметник «ниций», що означає: «підлий», «ганебний», «негідник»… А взагалі, бракує слів, бо надзвичайно хотілось, до речі, було в намірах цей маленький куточок першої шпальти газети приурочити щедрості людської душі, доброчинства, благодійництва, людям, які роблять наше не завжди привабливе життя красивим. Натомість дорогу перейшли діаметрально протилежна тема, надзвичайно прикрий випадок. Він буквально приголомшив багатьох носівчан, яким випало зовсім мало часу порадіти новій тротуарній доріжці -- першій ластівочці в розпочатому відродженні міського парку відпочинку. В майбутньому тут буде і чудовий дитячий майданчик для дозвілля малечі, багато іншого сподіваного, бажаного, такого, що давно є в наших сусідів, про що давно мріяли, говорили…
 А тут, у нашій Носівці, місті, яке ми хочемо бачити красивим і впорядкованим, якийсь негідник із 7 на 8 грудня зняв із нової, щойно об лаштованої доріжки більше квадрата тротуарної плитки. Може, і збирається продовжити чорну справу, бо одним квадратом можна в ... Читати далі »
Переглядів: 1036 | Додав: Адмін | Дата: 18.12.2011

До 20-річчя фермерського руху в Україні
Історія виникнення фермерського руху починає свій відлік, пов’язуючись із славнозвісних столипінських реформ. Саме з того часу створення міцних селянських господарств, по суті, стало масовим явищем. Утім, прокладаючи аналоги між фермерським рухом, що зародився у царській Росії на початку двадцятого століття і фермерством, що, як явище, з’явилося вже у незалежній Україні наприкінці його, по великому рахунку, висновок робимо однозначний: наступаємо на ті ж самі граблі. Причому, як політичні, так і економічні та соціальні. Адже дуже мало зробити селянина вільним, мало дати йому можливість господарювати на своїй власній землі. Ефективно, прибутково працювати на землі селянин може й буде, якщо він і справді сумлінний та працелюбний, лише тоді, коли для цього будуть створені всі суспільні умови. В ході аграрної реформи наші фермерські господарства отримали повну економічну самостійність. Однак їх можливості у підвищенні продуктивності праці, організації високоефективного виробництва сільськогосподарської продукції, на жаль, залишаються нереалізовані через ряд невирішених проблем. Їх начебто й небагато. Але ж які… 
  Гостра нестача фінансових засобів, жорсткий кредитний та податковий пресинг, відсутність нормального державного страхування  — ось головні й найперші причини того, що багато фермерів втрачають інтере ... Читати далі »
Переглядів: 1024 | Додав: Адмін | Дата: 18.12.2011

Тиждень
За часом і справді не встигаєш. Навіть юні, малі школярики, для котрих, здавалось, його стрімкий плин мав би бути не настільки помітний, не встигають розгубити в пам’яті згадки про останні канікули, як на порозі з Добриднем на вустах усміхаються нові, наразі, вже незабаром -- новорічні. Особливий час, період -- завершення року, зрештою, не менше й для дорослих. Адже підсумовуємо зроблене за рік -- довгі дванадцять місяців і такі короткі, якщо озирнутися назад. Скільки було в них сподіваного в напруженому буднями часі! Усіх подій не злічити. Навіть, за великим рахунком, повернувшись тільки в останній місяць осені, який подарував двом сільським громадам і Носівщині  два духовних обереги-храми в Коломійцівці й Шлях Ілліча.
 Увійде в історію 2011-й і непересічною подією минулого тижня -- пуском довгоочікуваного завершення довгобуду, через півтора десятка літ оновлення-реконструкцією моста-шляхопроводу через залізницю Київ—Москва. Здавалось, звичайна подія для кількох сотень центрівських носівчан, які стали учасниками пам’ятної церемонії -- відкриття й освячення коротшого і віднині безпечного шляху на південну частину району, до великої міської виробничої і густонаселеної околиці, однак скільки добрих надій посіяла вона в кожному серці, додала щедрих почуттів і підстав для втіхи, що наше життя міняється на краще. 
Переглядів: 751 | Додав: Адмін | Дата: 18.12.2011

 Тиждень
Перше грудня на порозі. Не лише перший день зими. Хоч хтось, либонь, і не зверне уваги у плині рутинних буднів. Надто без жодної помітки у календарі, що це таки не звичайний, не буденний день в історії держави, українського народу.
 Може, й призабули, що двадцять років тому в цей день переважним числом, а точніше 90 відсотками своїх громадян УкраїнА проголосувала за незалежність. Ми -- сучасники, свідки цієї доленосної події. Тому за плином достатнього часу маємо вже відповісти кожен, бодай собі, на єдине питання: що значить для нас 1 грудня.
 Безперечно, поза різноголосими оцінками -- це визнаЧний день, який об’єднав Україну, наш народ, який, зрештою, в тогочасі й не міг зробити іншого вибору з огляду на події в російській столиці. Акт проголошення незалежності України підтримали тоді молодь і літні люди, націонал-патріоти і до кОренів радянські -- в одностайності найкращих помислів, весняних надій в Україну майбутнього тоді уперше за всю історію держави нам випало вирішувати свою долю -- мирно, без сусідів і заморських друзів. Хіба могли засумніватися бодай на йоту в змісті численних рухівських агіток, які переконували, що Україна -- лідер серед усіх пострадянських республік, а за економічним розвитком, вважай, -- Італія. І хоч зовсім швидко переконалися, що це була не зовсім правда, та гордість ... Читати далі »
Переглядів: 732 | Додав: Адмін | Дата: 18.12.2011

Місяць за місяцем
З настанням першого зимового місяця природа входить у свою найспокійнішу та найдрімотнішу фазу, засинаючи до весни. Закінчення будь-якої роботи у полі та обробітку культурних рослин знаменує собою велике християнське свято Введення у храм Пресвятої Богородиці, яке відзначається 4 грудня. Саме з цієї пори й аж до Благовіщення (7 квітня) не можна будити Землю. Тому наші предки вважали великим гріхом копати в цей період землю, терти коноплі, льон і навіть прати прачами білизну на річках та озерах. Але ця засторога більше була пов'язана не з християнським святом, а з давніми віруваннями слов'ян, які наділяли все живе в природі душею. Важали, що в цей день Бог відпускає на землю праведні душі, щоб вони могли провідати своїх родичів, землю, на якій жили. І ці душі навіть мали здатність бачити або відчувати своє тіло. Тому в народі це свято звалось Видення від слова видіти. Та живі люди не бачили ці душі, тому могли не навмисно їм зашкодити, як казали: „можна придушити душу”. Хто не зважав на засторогу й копав землю, прав на річці білизну, м'яв льон чи коноплі, той влітку потерпав від грози та неврожаю.
 Є й ще одна причина, котра пояснює, чому в цей час не тривожити землю. Як усім відомо, з шкільної програми астрономії, Земля в грудні набирає найбільшої швидкості, за рахунок чого піднімається в найвищу точку своєї орбіти. Таким чином, повертаю ... Читати далі »
Переглядів: 972 | Додав: Адмін | Дата: 18.12.2011

Тиждень
Ми, переважною більшістю сільські діти, одвічні малі пастушки й пастушки. Розлетілися й продовжуємо розлітатися по містечках і великих містах, а то й, навіть, закордонах, проте з одвічною  ностальгією по рідному, яке назавжди дісталось нам у спадок. У спадок не хатинами-дачами, й навіть не батьківськими земельними й майновими паями…
  Село — це значно більше, ніж його звикли сприймати за десятиріччя урбанізації, еволюційної  та реформ, що нерідко повернули його в минуле, впритул до болю Великого нашого Кобзаря.
  Це не тільки хліб і до хліба, слава Богові й людям, що він у нас є на столі, а цілий світ — дорогий, близький, рідний, пам’ятний: від звичайної сентиментальності до глибокої поваги й невимовно красивої любові, які збереглися, нуртують на денці серця й проростають, проростають, квітують і плодоносять роками, десятиліттями, бентежать свідомість до кінця земного шляху…
  Це мила росина на першій весняній і останній осінній квітці, веселий струмок, що пручливо тягнеться до річечки твого дитинства, яблунька, яку посадив ще зовсім малим із батьком, матір’ю, окраєць бабусиного хліба на капустяному листку і глечик з молоком, візерунчаста стежка від босих ніг на піщаній дорозі… А ще дівоча пісня на лавочці під двором на гамірливих юнацьких досвітках, ... Читати далі »
Переглядів: 707 | Додав: Адмін | Дата: 18.12.2011

Тиждень
За два останні десятиліття наш календар у кілька раз поважчав на свята і пам’ятні дати. Однак, нерідко набуті нові не переважують значимість втрачених. Зокрема, в листопаді, який своїм сьомим числом повсякчас нагадує про подію, яка, власне, була іконою майже все минуле століття, як подія, що великою мірою змінила світ.
 Нинішня річниця Великої Жовтневої революції цьогоріч не кругла дата. І все ж, незважаючи, що це свято поза ідеологічними основами української незалежності, воно не пройшло мимо пам’яті багатьох людей, особливо у великих містах, а в таких, як наша Носівка, відбулося хіба що покладанням квітів до пам’ятника вождю й натхненнику революції, яка 94 роки тому справді таки сколихнула світ, змінила життя не лише багатьох поколінь шостої частини землі, а й вплинула загалом на розвиток цивілізації.
 Хай би хто як не називав цю подію -- Великою Жовтневою соціалістичною революцією чи просто більшовицьким переворотом, та переоцінити її просто неможливо. Ні з огляду на розвиток Радянської країни, ні інших держав, які таки взяли уроки соціалістичних перетворень бодай у поступі прогресу, взаєминах влади зі своїм народом. І хоч ідеалу соціальної справедливості не було ніколи, це лиш мрія і прагнення людства, проте щось таки схоже на її втілення відбулось у радянській державі. Якою б гіркою не була ця проба ... Читати далі »
Переглядів: 768 | Додав: Адмін | Дата: 30.11.2011

Тиждень
Почну з того, що я -- не менш грішний, як і багато інших чоловіків, піднімаю келих за іменинників і наречених, здоров’я друзів і не тільки, з нагоди, а той без нагоди. Словом, мав би мовчати з приводу, який болісний нерідко просто в людськості, для суспільства, нації, народу. «Не пийте, хлопці, Вкраїна просить» -- співають і говорять багато, проте й співаюча сторона, й до кого звернення нерідко пили солідарні бути заодно бодай із Шампанським, що за гріх не вважається, як для святкового тосту, не говорячи вже про пиття з нагоди, а то й без пуття.
 А взагалі, мене хвилює інша тема, яка не обходить жодного в кожному селі й висілку. П’ється аж занадто, більше, ніж можна, п’ється на шкоду здоров’ю нації, незважаючи, що поруч категоричні голоси, прохання, сльози… Велика стіна, великий гомін, відлуння теж, яке, на жаль, здається теж минає поза увагою, бо до спиртного прикладаються не лише дорослі, а й все частіше, навіть, неповнолітні. І якщо бути чесними, то очевидним для багатьох є те, що ми, як нація, яка значним числом співвітчизників спиваємося.
 Так було? Здається, ні, хоч не бракувало спиртного на полицях магазинів і самогоноваріння, із яким завжди боролася держава, квітло чи не через двір. Горілку виготовляли вдома переважно для власних потреб, наразі це стало бізнесом при загальному безробітті. Од ... Читати далі »
Переглядів: 775 | Додав: Адмін | Дата: 22.11.2011

І час, і, не менш, наш Президент, очевидно, найактивніше вплинули на депутатський корпус у новому скликанні рад всіх рівнів. Звернення Віктора Януковича до політичних сил з проханням вийти зі стану протистояння й розпочати конструктивний діалог таки дійшло, як говориться, до серця й розуму народних обранців. «Наше завдання -- зробити реформи найменш болючими для суспільства. Є проблеми, що не мають партійності: бідність, корупція, зубожілі школи й лікарні, нереформовані Збройні Сили». Президент закликав народних депутатів разом будувати Україну. І вони, здається, почули.
 Як на мою думку, головний здобуток районної ради шостого скликання на чолі з Миколою Васюком, що вона справді відкинула партійні амбіції і забула, нарешті, про фракційність, об’єднавшись натомість на спільні дії в непростих іще посткризових умовах для економіки, здійснюваних реформ, які сприймаються суспільством неоднозначно, з новими проблемами, які виникли на шляху наповнення бюджету, тощо.
 А втім, звіт голови районної ради і в постійних комісіях, і на пленарному засіданні ради депутати сприйняли з належним розумінням і усвідомленням того, що представницькою владою зроблено немало. По суті, вважаю, Микола Васюк звітувався не лише за особисту роботу голови, а за роботу всієї ради, діяльність кожного з тридцяти шести депутатів й чотири постійних комісії, радівський актив, за всю представ ... Читати далі »
Переглядів: 776 | Додав: Адмін | Дата: 22.11.2011

Носівщина — унікальний, неповторний край в етнографічному плані. Тут серед мальовничої краси збереглися стародавні народні звичаї. Але існує реальна загроза зникнення наших традицій. Проте тих, хто на це звертає увагу, — одиниці.
У Носівському територіальному центрі є люди, котрі відчувають потребу, щоб зібрати та зберегти традиції української пісні. Вони об’єднались в ансамбль, даруючи радість глядачам на численних виступах. Адже пісня для українського народу — це частина духовного життя і вона не залишає його ні в радості, ні в смутку, крок у крок слідує за ним від дитинства до старості. З піснею на вустах вінми не тільки відзначає свята, не тільки прикрашаємо народні обряди, а й також славить свої перемоги над ворогом. 
Ансамбль живе і розвивається завдяки творчим пориванням  учасників та його керівнику Юрію Івановичу Подольському. 
Животворну духовну атмосферу, що панує у колективі, підтримують і певні традиції, які виникли за відносно недовгий час її існування. Саме Юрій Іванович своєю безмежною любов'ю до української пісні надихнув учасників гурту до прагнення співати так, аби всі заслухалися. І це в них виходить дуже вдало. Уже більше десяти років працює ансамбль, який був створений з ініціативи О.І. Комара. Якщо порівнювати із багатовіковою історією держави — це крапля в морі, якщо вести рахунок з часу зд ... Читати далі »
Переглядів: 725 | Додав: Адмін | Дата: 22.11.2011

1 2 3 ... 33 34 »
теги
Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024