Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2011 » Грудень » 18 » КОЛИСКОВА ВІД ГРУДНЯ
16:22
КОЛИСКОВА ВІД ГРУДНЯ
Місяць за місяцем
З настанням першого зимового місяця природа входить у свою найспокійнішу та найдрімотнішу фазу, засинаючи до весни. Закінчення будь-якої роботи у полі та обробітку культурних рослин знаменує собою велике християнське свято Введення у храм Пресвятої Богородиці, яке відзначається 4 грудня. Саме з цієї пори й аж до Благовіщення (7 квітня) не можна будити Землю. Тому наші предки вважали великим гріхом копати в цей період землю, терти коноплі, льон і навіть прати прачами білизну на річках та озерах. Але ця засторога більше була пов'язана не з християнським святом, а з давніми віруваннями слов'ян, які наділяли все живе в природі душею. Важали, що в цей день Бог відпускає на землю праведні душі, щоб вони могли провідати своїх родичів, землю, на якій жили. І ці душі навіть мали здатність бачити або відчувати своє тіло. Тому в народі це свято звалось Видення від слова видіти. Та живі люди не бачили ці душі, тому могли не навмисно їм зашкодити, як казали: „можна придушити душу”. Хто не зважав на засторогу й копав землю, прав на річці білизну, м'яв льон чи коноплі, той влітку потерпав від грози та неврожаю.
 Є й ще одна причина, котра пояснює, чому в цей час не тривожити землю. Як усім відомо, з шкільної програми астрономії, Земля в грудні набирає найбільшої швидкості, за рахунок чого піднімається в найвищу точку своєї орбіти. Таким чином, повертаючись до християнських витоків, може здатися, що то неначе Бог притягує Землю ближче до себе, водночас стискаючи її в Своїх обіймах. Таким чином, затягуються глибоко у земні нетрі усілякі стихійні духи, нечиста сила, й поверхня землі очищається від зла. Та нечиста сила не мириться зі своєю участю, бо вона споконвічно бореться с Божими законами, усіма силами намагається вирватись з земних нетрів на поверхню. Чим сильніші її намагання, тим міцніші морози стоять та лютіші хуртовини гуляють по землі. 
 Так це чи ні — судити не нам. Ми можемо лише констатувати природно-кліматичні завбачення та погоду у нашому з вами спільному домі — планеті.
 Що ж нового готують нам тут цьогорічні синоптичні завбачення? Як повідомляють фахівці Укргідрометцентру Людмила Савченко та Микола Кульбіда, холоди, що прийшли до нас в останній декаді листопада, довго триматися не будуть. Потеплішає вже на початку грудня. Однак протягом першого місяця зими очікуються часті стрибки стовпчика термометра з мінуса на плюс і навпаки. До того ж, висока ймовірність збільшення кількості опадів, тож в умовах змін температури снігопади чергуватимуться з дощами. А отже, слід готуватися й до небезпечних природних явищ: хуртовин, сильного вітру, обледеніння електромереж, ожеледиці тощо. Отож, навіть якщо вважати нинішню зиму і м’якою та помірною, клопіт вона принесе чималий. 
 Власне, грудень не пасе задніх серед інших місяців не лише за кількістю буденних турбот, а й за наявністю в його народному календарі християнських свят. Так, за Введенням (4 грудня) йде 7 грудня — свято Великомучениці Катерини. З цього дня починаються ворожіння. Перед Катериною парубки й молоді неодружені чоловіки постували, щоб гарну жінку Бог послав. А на Катерини дівчата потай крали в чужому садку кілька гілочок вишень і ставили їх у воду — якщо вони до Різдва розквітнуть, то цього ж року дівка вийде заміж і буде щасливою. На Катерини вже приходила справжня зима з морозами і снігом, тому й говорили: прийшла Катерина — ховайся під перину.
12 грудня — Парамона. Цей день ще називали Передандрія, тобто перед днем Святого Андрія. Коріння цього свята сягають у далекі дохристиянські часи, коли ще в наших пращурів були свої, а не завезені з далеких країв звичаї й обряди, вірування й божества.
13 грудня — Святого апостола Андрія Первозванного. У цей день жінки намагалися не пекти хліба, не шити й не прясти, а молоді дівчата забавлялись всілякими ворожіннями. Мабуть, тому й говорили: «На Андрія — дівкам надія». У цей день молодь збиралася на вечорниці. Парубки шукали собі пари, бо вважалося, що якщо наречену обрати на Андрія, то такий вибір буде найбільш вдалим.
14 грудня — Святого пророка Наума. За старим стилем це було 1 грудня, і саме в цей день у давні часи починався навчальний рік. За народним повір’ям, Святий Наум — покровитель розуму і знань, тому люди вірили, що коли навчання розпочати саме у цей день, то дитина добре навчатиметься і набереться розуму. 
17 грудня — Великомучениці Варвари. Це жіноче свято. Жінки й дівчата раненько вставали і готували вареники з маком і сиром. Казали: «Хто заспить на Варвару, той цілий рік буде сонливий», або ще «Варвари ночі увірвали, а дня доточили».
18 грудня — Преподобного Сави Освященного. 
19 грудня — Святого Миколая Чудотворця. Зимового Миколая, на відміну від весняного, обов’язково відмічали. Його з давніх часів вважали захисником бідних і знедолених, а особливо -- діток. У цю пору зима вже остаточно утверджується в своїх правах, тому й говорили: «До першого Миколи не буває холодно ніколи, а до другого Миколи не буває тепло ніколи». 
22 грудня — Ганни (Зачаття Святої Анни). На цей день припадає зимове сонцестояння, після чого воно повертає вже на літо. З Ганниного дня починали вже готуватися до Різдва — вибілювали й чепурили хати, наводили порядок у господарстві. Літні люди завбачували погоду: «Яка Ганна до полудня, така зима до кінця грудня. Яка Ганна до ніченьки, така зима до весноньки». А ще в народі говорили: сніг у грудні глибокий — урожай буде високий.
 Чимало у грудні й сучасних професійних свят. Так, першого дня свій день відзначають працівники прокуратури. Крім того, 1 грудня позначене і як Всесвітній день боротьби зі СНІДом. 2 грудня - Міжнародний день боротьби за скасування рабства. 3 — День інвалідів. У понеділок, 5 грудня відзначатимуть своє свято працівники статистики, 6 - Збройні Сили України. День місцевого самоврядування в Україні відзначається 7 грудня, цього ж дня — й Міжнародний день цивільної авіації. Міжнародний день боротьби з корупцією та Міжнародний день прав людини — відповідно 9 та 10 грудня. У неділю, 11 грудня, відзначається День благодійника та Міжнародний день гір, а наступного дня — День сухопутних військ України. День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС відзначатиметься 14 грудня. Працівники суду святкуватимуть 15 грудня, емігранти (свій міжнародний день) — 18. День адвокатури, День співпраці Південь-Північ Організації Об’єднаних Націй, День міліції та Міжнародний день солідарності людей відповідно 19 та 20 грудня. День енергетика та День працівників дипломатичної служби позначене у календарі 22 грудня. Останній у цьому році — і перед Різдвом за Григоріанським календарем, і перед зустріччю Нового року святкуватимуть працівники архівних установ -- 24 грудня.
 Отож будьмо завжди здоровими, живімо у любові до ближніх, гармонії з самими собою й забажаймо, аби наступний рік був кращим, багатшим на світлі, сонячні дні та щасливі, радісні події.
К.МИХАЙЛЕНКО.

Переглядів: 979 | Додав: Адмін | Теги: місяць | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024