Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2010 » Липень » 1 » Із прокурорської теки
16:28
Із прокурорської теки
МАЙЖЕ АФЕРА З КРЕДИТОМ
Світ уже давно живе в кредит, тому й злочини в цій сфері -- явище поширене і сьогодні надзвичайно багатолике, адже у погоні за «легкою копійкою» підприємливі громадяни дають повну волю фантазії. Як показує статистика і практика розслідування таких злочинів, найпростіший спосіб провернути махінацію з кредитом -- оформлення його з допомогою поручителів, на яких потім покладається фінансова відповідальність за несплату кредиту. Навіть в нашому районі непоодинокі такі випадки, коли замість неплатоспроможного позичальника змушені платити люди, які за нього поручилися. Й при цьому, попри всі застороги, очевидні чужі уроки на помилках, ця схема продовжує працювати, оскільки завжди знаходяться довірливі знайомі, друзі, родичі, які не хочуть думати, що гроші можуть переважити добрі стосунки.
Головний герой цієї справи пішов дещо іншим шляхом. Коли приватному підприємцю Олександру К. знадобилися кошти для підспір’я в бізнесі, він просто взяв документи своєї дружини Катерини К. і без її відома пішов у Носівське відділення ЧРУ ЗАТ КБ «Приватбанк» оформляти кредит. Тут, на диво, особливих труднощів теж не виникло, попри те, що жоден банк не практикує оформлення кредитів без присутності поручителів. Тут же Олександру якимось чином вдалося переконати молодшого спеціаліста з «Експрес» кредитування Юлію Б. в тому, що його дружина просто не має можливості приїхати до банку, оскільки сидить вдома з двома маленькими дітьми. Тому «турботливий» чоловік попросив договір поруки завірити вдома. І працівниця дала на це згоду, не завірившись згодою поручителя навіть по телефону.
Взявши документи, Олександр начебто з’їздив додому і швидко повернувся назад вже з підписаними. Отримав потрібні йому шість тисяч доларів, що у національній валюті дорівнювало 30480 гривень, і зник. У буквальному розумінні цього слова не тільки для банку, а й своєї сім’ї. Лише за допомогою третіх осіб й через два роки Катерина К. у кінці минулого року дізналася про оформлений кредит, який через несплату зріс за цей час до 45688,96 грн. За відсутності у Носівці позичальника, який повіявся у пошуках кращих шляхів, зобов’язання сплатити борг поклали на його колишню дружину-поручителя. А що взяти з неї нічого, на кону стало єдине майно -- будинок.
На щастя жінки її чоловік-дилетант не зумів замісти свої сліди і графологічна експертиза довела, що підписи на договорах поруки не відповідають оригінальним зразкам почерку громадянки К. Тому цілком заслужено громадянина К. та колишню співробітницю «Приватбанку» Юлію Б. було притягнуто до кримінальної відповідальності за підроблення документів, з метою їх подальшого використання й, відповідно, за неналежне виконання посадовою особою своїх службових обов’язків через несумлінне ставлення до них, що заподіяло істотну шкоду захищеним законом інтересам юридичної особи. 
Обоє обвинувачених у судовій залі повністю визнали свою провину і щиро каялися у скоєному. За рішенням суду Олександр К. зобов’язаний виплатити в повному об’ємі заборговану суму кредиту, а крім того штраф у розмірі 850 гривень і витрати на графологічну експертизу -- 976,56 грн. 
Службова халатність обійшлася Юлії Б. в 1700 грн. штрафу та позбавленням права займати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих обов’язків, строком на два роки.
Тож з грошей все починалося і ними ж закінчилося. І добре, що в цьому випадку їх заплатять ті, хто дійсно винен і винуватий. А вже моральні аспекти -- справа сумління кожного, адже, зрештою, і в цій справі першу скрипку зіграли далеко не цінні папірці…

ПОГРАБУВАННЯ ПО-НОСІВСЬКІ
Схоже, гостросюжетні бойовики та трилери, які так активно штампує кіноіндустрія Голівуду і показує наше вітчизняне телебачення, дедалі більше прокладають дорогу в наше життя. На жаль, далеко не добрими прикладами. Зі страхітливою закономірністю працівникам правоохоронних органів доводиться розслідувати злочини, скоєні ніби за сценаріями кримінального кінематографу. Причому найчастіше їх «розігрують» саме неповнолітні, які, наслідуючи екранних героїв, шукають «подвигів» у реальності. Подивившись ці пародії збоку, мабуть, можна було б і посміятись, якби не було так гірко усвідомлювати, що скоєне правопорушення чи злочин -- не гра, а значний ріст останніми роками злочинності серед неповнолітніх -- той тривожний дзвоник, який вже не тільки дзвенить, а давно б’є набатом.
 І ці два злочини, скоєні з різницею у три місяці двома неповнолітніми братами, здавалося б, рядові, примітивні й не без «чорного» гумору. Проте, висновки з них очевидні і, на жаль, не втішають. Починаючи свою життєву дорогу з такого порогу надзвичайно важко потім не схибити…
Про це, мабуть, найменше думав 17-річний носівчанин Василь Д., випадково побачивши залишений господарем на вулиці автомобіль «ГАЗель». Об’єкт настільки манив до себе доступністю, що юнак одразу ж вирішив поживитися і зняти автомагнітолу. Пробратися до салону авто не стало для нього проблемою, але замість програвача, який не зумів зняти, злодюжка забрав барсетку з грішми, як виявилося, там було 700 гривень, документи господарів та мобільний телефон. 
 Незважаючи на те, що з вкраденим Василь зник до появи господарів речей, вичислити і знайти винуватого їм було не важко. За юнаком давно вже тягнеться негативна репутація правопорушника, тому склавши докупи всі факти, юного крадія притягли до відповідальності за законом. І хоча відбувся він досить легко -- заплатив штраф у 850 гривень та повністю відшкодував завдані збитки, навряд чи сповна відчув провину за скоєне і його наслідки, адже жодної копійки власними руками ще не заробив і не знає їх ціни.
На рік молодший за нього брат Руслан Д. свій похід за наживою продумав ретельніше і підготувався заздалегідь. У рамках класики детективного жанру взяв червону зимню шапку сестри і змайстрував з неї маску, аби жертва не впізнала. Прихопив іграшкового пістолета і ножа й близько одинадцятої години одного з квітневих вечорів подався на обійстя громадянки Валентини С. Постукав у двері й, представившись працівником міліції, без проблем був допущений господинею до оселі. А далі вже точно, як у поганій комедії про гангстерів: вдарив жінку, нанісши їй, як потім з’ясувалось, тілесні ушкодження середньої тяжкості, і став вимагати гроші, погрожуючи іграшковою зброєю. Але ж про те, що пістолет був несправжнім, господиня не здогадувалася, тому з переляку покірно віддала незнайомцю в масці 50 гривень. І на диво цього вистачило, аби він пішов.
У ході слідства юнак теж щиро каявся у скоєному, обіцявся виправитися за два роки наданого судом іспитового строку. Що ж, залишається вірити, що це не просто слова…
 Ю. СУПРУН,
помічник прокурора Носівського району.

        «Носівські вісті» №27(9148)

Читайте інші матеріали «Носівських вістей»


Переглядів: 496 | Додав: Адмін | Теги: прокуратура | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024