Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2009 » Листопад » 9 » З настроєм розвиватися
20:28
З настроєм розвиватися

Схоже, питання «Розвивається Носівщина чи елемент Носівщини», хвилювало не одного з присутніх на засіданні колегії райдержадміністрації, яка відбулася минулого вівторка керівників структурних підрозділів РДА та підприємств, установ, організацій та агроформувань, а також керівників самоврядних територій. Надто якщо зважити, що першим у розгляді порядку денного її постало питання виконання Програми економічного та соціального розвитку та бюджету району за підсумками дев’яти місяців поточного року, з яким перед учасниками колегії виступила перший заступник голови РДА Людмила Кириченко. Адже всі ми добре розуміємо, що ті негативні процеси, які нині відбуваються в політичному та економічному житті держави, дуже суттєво впливають на фінансову стабільність в усіх сферах діяльності і на всіх рівнях, а особливо це віддзеркалюється на рівні життя населення.
 Так, по великому рахунку, краще жити не стали. Навіть, зважаючи на те, що загальний обсяг виробленої промислової продукції у звітному періоді склав понад 5 мільйонів гривень, що становить майже 150 процентів до рівня минулого року. За рахунок нарощування промислових обсягів на ТОВ „Кондитерська фабрика „Десна”, ТОВ НВКЦ „Прес” та ЗАТ „Формстиль”. Бо більше діючих підприємств на території району, на жаль, немає. Саме тому таких великих надій покладаємо на відновлення в наступному сезоні й роботи Носівського цукрового заводу. З огляду на це й під цукристі в наступному році сільгосппідприємства вже запланували відвести близько 2 тисяч гектарів. Господарники не лише на цукрові буряки покладають чималих надій. У структурі посівних площ останнім часом відбулися чималі зміни. Так, дедалі більше площ відводиться під посів олійних культур, з’явилося чимало бажаючих вирощувати соняшник та озимий ріпак. Зростає й питома вага кормових культур та багаторічних трав і для забезпечення нормального функціонування тваринницької галузі, де намітилися незначні, проте досить обнадійливі результати. Як наслідок, за звітний період в аграрному секторі вироблено валової продукціі на суму понад 130 мільйонів гривень, що становить 111 процентів до рівня минулого року.
Втім, в цілому у відповідності до статистично визначеного кола підприємств, що звітують про фінансові результати від звичайноі діяльності до оподаткування, статистика зафіксувала близько семисот тисяч гривень збитків (переважно по цукровому заводу) та майже 250 тисяч гривень прибутку. Безумовно, подібний результат тягне за собою цілий ряд негативних економічних показників: зменшення податкових надходжень, прибутковість галузі загалом, заборгованість до Пенсійного Фонду тощо. Скажімо, до загального фонду Державного бюджету за дев’ять місяців поточного року було зібрано лише 2635,5 тисяч гривень, що на 582 тисячі гривень менше, ніж торік. На фоні цього досить відрадним прозвучав показник збільшення суми надходжень до місцевих бюджетів. Проте ці суми грають не надто важливу роль для забезпечення загальної відрадної картини наповнюваності бюджету, а відтак підвищення нашого добробуту та благополуччя.
Жили б краще, багатше, можливо, більше власних коштів змогли б використати на модернізацію виробництва, оновлення основних виробничих фондів, на розвиток соціальної сфери тощо. Та поки що у районі реалізуються лише чотири інвестиційних проекти -- за рахунок власних та бюджетних коштів, а також за кошти інвесторів у Мринському ВУ ПЗГ купували транспорт та обладнання, ремонтували приміщення в ТОВ „Кондитерська фабрика „Десна”, продовжується будівництво доїльного залу в ЗАТ „Нива” та встановлюється нове обладнання у ВАТ „Носівське хлібоприймальне підприємство”.
А ось щодо програми розвитку та облаштування шляхової мережі, то не зважаючи на обмеженість фінансування та зменшення інших ресурсних можливостей, пов’язаних з різного роду кризовими явищами, то з початку року лише на експлуатаційне утримання автодоріг було використано понад мільйон гривень. Освоєно коштів на дорогах, в тому числі й комунальноі власності, на суму 255 тисяч гривень. Ведуться роботи на реконструкції Козарської школи, готується пакет документів на проведення тендеру по реконструкції ФАПу в селі Козари. За рахунок коштів зі стабілізаційного фонду до кінця поточного року планується закінчити будівництво підвідного газопроводу до Криниці, з резервного -- відремонтувати дах у Мринській дільничній лікарні тощо.
Життя не стоїть на місці і як би складно не було, а район прожовжує жити та розвиватися. Так, одним з важелів щодо зміцнення його економічної бази залишається мале підприємництво. Скажімо, тільки надходження до місцевих бюджетів від діяльності суб’єктів підприємницької діяльності за звітний період, судячи з виступу, склали понад дев’ять мільйонів гривень. Для порівняння, лише на потреби медичної галузі району потрібно більше восьми мільйонів. Додаймо до цієї суми значно більшу грошову потребу освітянської галузі та культури, які потрібно для належного функціонування шкільних та позашкільних закладів, сільських клубів та будинків культури й стане зрозумілим, що без потужної державної фінансової підтримки поки що нам аж ніяк не обійтися. На цьому, до речі, наголошувала також у співдоповіді, аналізуючи бюджетний доробок Носівщини за підсумками дев’яти місяців поточного року й начальник фінансового управління РДА Валентина Пазуха, закликаючи, зокрема, й активізуватися по цьому питанню в ряді сільських рад. Бо ж якщо власних надходжень до бюдженту, навіть враховуючи перевиконання планів, забезпечили з початку року лише трохи більше дев’яти з половиною мільйонів гривень, то дотаційних коштів отримали понад двадцять дев’ять мільйонів.
Важливим господарським чинником в районі залишається агропромислове виробництво й, зокрема, тваринництво. Як позитив, слід відзначити, що з початку року валове виробництво м’яса збільшилося до1132 тонни, що на 26 тонн більше рівня минулого року. На 177,7 тонн більше проти минулого року надоєно молока. Зросла чисельність поголів’я свиней, продуктивність птахівничої галузі тощо. Саме тому актуальним на колегії було заслухати виступ начальника районного управління агропромислового розвитку Олексія Буцана стосовно організації роботи тваринницької галузі в осінньо-зимовий період 2009-2010 років. Відрадно, що з урахуванням виробничих недоліків попередніх років керівники та спеціалісти господарств нині на достатньому рівні забезпечили належні умови для утримання худоби, достатню кормову базу та створили комфортні умови праці для тваринників.
Взявши участь у обговоренні виступів доповідаючих, начальник ДПІ в Носівському районі Володимир Ігнатченко, начальники відділу освіти, молоді та спорту РДА Наталія Баришовець та Валентина Омельченко, начальник управління державної ветеринарної медицини Василь Чорнозуб, начальник районної державної насінневої інспекції Микола Ігнатченко, детально проаналізувавши і власний доробок та окресливши орієнтири своєї діяльності до кінця поточного року та на перспективу були однозначні в тому, що район, не зважаючи на численні проблеми та незгоди продовжує вишукувати резерви та можливості для того, щоб не лише в цей непростий час виживати, а й розвиватися. І в цьому з колегами був одностайним, підсумовуючи розмову на колегії голова райдержадміністрації Іван Пугач, зазначивши на тому, що ситуація на сьогодні у районі складається не гіршим чином, оскільки є ще певний заділ і на виправлення допущених прорахунків, і на реалізацію певних резервів та можливостей, зокрема, й впродовж останніх місців, що залишилися до завершення календарного та господарського років. Ось тільки для цього потрібно буде добре постаратися. Усім, без винятку. Якщо й справді жити хочемо краще.
К. МИХАЙЛЕНКО.

        «Носівські вісті» №45(9113)

 

Переглядів: 570 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024