Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2010 » Березень » 22 » ПРОФЕСІЯ-- ДАРУВАТИ СВЯТО
20:18
ПРОФЕСІЯ-- ДАРУВАТИ СВЯТО
Нинішній рік став ювілейним для аматорів сцени Носівщини. Нині відзначаємо півстоліття, як функціонує районний будинок культури. Зрозуміло, що за цим ювілеєм -- ціла когорта талановитих, небайдужих земляків, які у різні роки долучалися до великої справи, вплітаючи свої стрічки у вінок слави рідному краю. Носівщина багата на таланти. В підтвердження цьому -- досягнення колективів, визнання не лише глядачами, а й професіоналами неординарності і самолбутності наших колективів і окремих виконавців. У нас завжди були натхненники на ниві культури, й ниніїх не бракує, щоправда працюючи оновленим складом, під керівництвом Ярини Чухліб, аматоори сцени вдихаючи нову хвилю, бережуть і примножують кращі традиції професії.
Звісно, говорити про умови, в яких доводиться працювати нинішнім культармійцям, непросто, адже все, вважай, тримається на ентузіазмі, творчому неспокої і невичепному потренціалі людей, які обрали свій життєвий шлях у мистецтво, передаючи через полотно чи дерево, даруючи зі сцени красу пісні, музики, танцю, працюючи повсякчас для того, щоб відпочивала наша душа, сповнюючись любов»ю до прекрасного.
 Днями у когорти аматорів народного мистецтва-- професійне свято. І звітуючи кращим своїм активом перед земляками та професійним журі з області, минулої суботи на сцені районного будинку культури було справжнє свято для глядачів, яких, до речі сказати, був повен зал. 
Відчуття того, що звіт пройде на рівні, з’явилося вже під час ознайомлення з експонатами на виставці народних майстрів. Поряд із знайомими іменами художників Петра Власенка та Григорія Шкребеля, були представлені роботи носівчанок Зої Пухи та Наталії Федченко.
Справжніми іконописцями та художниками у вишиванні та бісероплетінні постали майстрині з Носівки В.І. Бондаренко, Алла Альощенко, Надія та Катерина Семенові, Анна Давиденко, з Мрина -- подружжя Єрмоленків з Козар -- Л. Коваль. Цікавою була виставка сучасних самотканих рушників у виконанні М.В.Рекун з Червоних партизан.
Своєрідні у виконанні були також представлені фотокартини Миколи Ляшенка та картини из рибних кісточок Любові Василенко з Адамівки, картини-макраме вихованок будинку школяра Л.Тищенко та Я. Кундюби. Загалом, слід відзначити, що роботи вихованців будинку творчості школярів були яскраво представлені у різних жанрах мистецтва: це і сучасна вишивка, і вироби з солоного тіста, а також квіткові мініатюри з бісеру у виконанні А. Батрака.
Не менш цікаві були роботи у виконанні вихованців районної станції юних техніків. Найбільше зацікавили столярні експонати братів Кащенків з Хотинівки, тіньова вишивка учнів Селищенської школи, а також обереги.
На виставці взяли участь і майстри по дереву. Наш земляк, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Сергій Святний працює більше в Ніжині та столиці, проте відгукнувся представити свої вироби у нас. Майстер займається виготовленням дерев’яних іграшок, вітряків, інших предметів народного вжитку української минувшини. Найцікавіше, що всі вони рухаються.
Особливо цікавим видалася виготовлена майстром давня українська гра «Покуцькі бички», яка складається з 60 найменувань, відтворюючи повністю населений пункт.Тут є і церква, і хати, і фігурки людей, худоби посуд тощо.
Віднедавна ставши носівчанином, Дмитро Пилипко, також демострував дерев’яні вироби.
Оскільки творчий звіт був приурочений 65-річниці Великої Перемоги, доречним було представлення колекції виробів випилювання лобзиком нашого земляка, учасника бойових дій М.П.Шелеста.
Відвідувачі виставки мали можливість також переглянути роботи місцевої кіностудії «Колос», які демострувалися у фойє будинку культури. Втім, виставка стала першим кроком ознайомлення з творчістю і можливістю долучитися до таланту наших земляків. Апогеєм став концерт кращих із кращих, який пройшов на одному диханні від його початку і до фінальної пісні. У програмі концерту взяли участь шістнадцять колективів,173 учасники. Дванадцять представила Носівка, 5—села району. На сцені районного будинку культури свої номери представляли сім народних та зразкових колективів. Серйозно презентувала свої досягнення Носівська школа мистецтв, яка, до речі, цьогоріч також ювілярка, відзначаючи своє 45-річчя.
 Так уже співпало, що п»ятьом коллективам: народному аматорському хору районного будинку культури (керівник В. Куклюк), народному аматорському ансамблю пісні «Полісяни»(керівник М.Костюк), народному аматорському ансамблю танцю районного будинку культури «Носівчанка»(Л.Антонович), народному аматорському хору Калинівської сільської ради (керівник Ю.Подольський) та народній аматорській кіностудії »Колос» (керівник М.Кривець) цьогоріч треба підтверджувати своє високе звання «народний». Оскільки кожен з них має презентувати півторагодинний концерт, це й буде їхнім подарунком для нас, глядачів, з нагоди ювілею. Власне звіт продемонстрував кращі номери вже згаданих колективів. Особливо зворушив всіх присутніх виступ ветеранів війни і праці Д.Прищепи та К.Висовень, безпосередньо хору ветеранів війни і праці, який проводжали зі сцени стоячи. 
Відпрацьоване до дрібниць кожне па у зразкових художньому танцювальному колективу районної гімназії «Кришталевий черевичок»(керівники подружжя Євсовичів) та аматорському танцювальному колективу «Пролісок» ( керівник С.Власенко) з Козар вкотре переконали глядачів у своїх майстерності та професійному рості. 
 Неординарним став виступ Мринського будинку культури, який презентував аж чотири номери: фрагмент весільного обряду випікання шишок, який ансамбль «Любавонька» (керівник Н.Мариненко) виконали разом з троїстими музиками родини Короваїв з Шлях Ілліча. Розвеселили мринчани гуморесками у виконанні О. Мариненко та жартівливою піснею «Ламбада по-мринськи». 
Достойно виступили духовий оркестр будинку культури цукрозаводу та мала оркестрова група районного будинку культури під керівництвом В.Ємця. Власне, кожен номер вихованців та викладачів Носівської школи мистецтв-- можливість долучитися до прекрасного-- класики, яка не тьмяніє впродовж віків. , як, і будь-який інший жанр мистецтва. Прекрасними були виступи ансамблю скрипалів (кер.М.Карась), вокаліста В.Яковця, піаністки Я.Овдієнко, тріо баяністів М.Костюка, В.Куцого та І.Михед, , танцювального колективу (кер. С.Сеник) та оркестру народних інструментів (кер.Т.Куклюк), солістки Я.Барбаш, яка виконала заключну пісню «Україно, любов моя».
Окремою сторінкою і для багатьох відкриттям стали сольні номери Н.Сафонкіної, А.Боженко, А.Чуба, а також жіночого вокального тріо районного будинку культури у складі Н.Сафонкіної, А.Боженко та Я.Чухліб.
Словом, всі, хто минулої суботи завітав на концерт, отримав масу позитивних емоцій. Для цього, власне щодня і працюють ці люди, яких ми звемо аматорами сцени. І нехай навіть ми не знаємо, як там за лаштунками сцени, скільки кожен виступ вимагає праці, хвилювань у виконавців, в організаторів, все варте того, аби глядачі, заповнивши зал, з вигуками «браво» аплодували стоячи. Звісно, це найголовніше, але не слід забувати і про проблеми наших культармійців, яких у них-- непочатий край. Найперше-- ремонт закладу-ювіляра, бодай частковий, звукова аппаратура, яку банально вкрали другодні після виборів, водопровід І ще багато -багато питань, які брилою тиснуть на аматорів сцени не лише в Носівці, а й по всьому району. Проте це не заважає справжнім професіоналам своєї справи працювати і творити, дарувати всім нам свято. Тому завітавши до редакції напередодні начальник відділу культури та туризму райдержадміністрації Ярина Чухліб передала вітання всій когорті культармійців району, подякувавши за небайдужість, професіоналізм, активність і творчий підхід до справи, бажаючи здоров»я, радості на щодень і свята душі. 
Отож, спасибі вам, шановні аматори сцени і зі святом!
Н. КАЛЮЖНА.

          «Носівські вісті» №13(9134)

Читайте інші матеріали «Носівських вістей»

Переглядів: 533 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024