Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2009 » Листопад » 2 » ЛИСТОПАД -- ЗИМИ РІДНИЙ БРАТ
20:46
ЛИСТОПАД -- ЗИМИ РІДНИЙ БРАТ
Місяць за місяцем
Не зважаючи на те, що в листопаді ще бувають теплі та погідні дні, все ж у нашій місцевості листопад вважається традиційно місяцем негоди. Особливо стійкою вона буває в роки, коли над територією України проноситься тепле вологе повітря з Атлантичного та Середземного моря. Небо при цьому стає похмурим, опади -- затяжними. Хмарність у листопаді близька до максимальної річної, переважають низько навислі хмари, які, опускаючись на землю, утворюють непроглядні тумани. Недарма в народі кажуть: листопад -- сутінки року”, „Холодний батечко жовтень, а листопад і його перехолоджує”. До речі, саме таку погоду якраз і спостерігали за вікном впродовж останньої десятиденки жовтня. Втім, це ще не межа. Бо й починаючи з перших листопадових днів небо ще довго залишатиметься в чіпких обіймах важких дощових хмар. Прикметний листопад й за народним календарем. До речі, саме народний календар місяця вважається найголовнішою енциклопедією знань не стільки про якийсь період часу, скільки про життя людей праці, їх побут, спосіб життя, виховну мудрість, природні явища та погодні завбачення.
 Українські календарні традиції, звичаї, обряди є тим цементуючим матеріалом, який у віках зберігав нашу національну ідентичність та неповторність. Так, скажімо, 4 листопада відзначається свято Казанської божої матері. Казали: якщо Казанська заплаче, то швидко й зима прискаче. Якщо на Якова (5 листопада) піде град або зимова крупа, то на Мотрони (22 листопада)встановиться справжня зима. 8 листопада -- Дмитра. А ще -- день вшанування покійників. Крім того, до Дмитра ще дозволялося засилати сватів. Казали: до Дмитра дівка хитра, а після Михайла (21 листопада) -- хоч за попихайла. Якщо на Дмитра день без снігу -- то зима встановиться ще не скоро. Якщо на Дмитра дощ, то на Введення (4 грудня) снігу буде по коліно.
10 листопада -- Параски. Жіночий день відпочинку. Якщо він буде сонячним, то чекай теплої зими. Хмарно -- всередині грудня будуть морози.
 День справжньої зустрічі зими відзначатиметься на Кузьми-Дем’яна, 14 листопада. Якщо цього дня тепло, то й зима очікується теплою.
21 листопада -- Михайлів день. Зазвичай ця дата прикметна в тому, що Михайло прибуває „на білому коні”. Як на Михайла вітер з полудня, то буде зима сніжна й красна.
27 листопада -- Пилипа, заговини на Пилипівну. Цього дня готують смачну вечерю, а її залишки відносять бідним людям. З цього дня жінки починали прясти кужіль на полотно. Іній на Пилипа -- буде овес, як липа; іній -- на врожай вівса, а дощ -- на доріж пшениці. Якщо хмарно або сніжно -- травень буде негожий. Яка ніч на Пилипівну. Такий день на Петрівку.
Стосовно сучасних та професійних календарних дат, то завтра своє професійне свято відзначатимуть працівники соціальної сфери, люди, хто знаходить милосердя, створює добро не тільки за службовим обов’язком, але й по велінню серця та поклику душі. 3 листопада об’єдналися у святкуванні військові -- ракетні війська, артилеристи та інженерні війська -- це ті „три кити”, які, об’єднавшись, складають основу нашої обороноздатності, які одними з перших освоюють новітні засоби ведення військових дій.
4 листопада святкуватимуть залізничники. До речі, з ініціативи Львівської залізниці, оскільки саме до Львова ще 4 листопада 1861 року прибув перший потяг, який на той час сполучав Відень, Краків, Перемишль та Львів.
 День української писемності та культури відзначатимемо 9 листопада. До речі, це не лише державне, а й релігійне свято, оскільки встановлене воно було на честь послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія Нестора літописця, котрий написав перший в сучасній українській мові твір, який відповідає візантійським першоджерелам -- акафіст Богородиці Хомської.
 Працівники радіо, телебачення та зв’язку святкуватимуть 16 листопада. Цього року вони об’єднаються в даті з працівниками сільського господарства. Мабуть, воно й знаменно. Адже й ті, й інші годують нас хлібом. Щоправда, одні духовним, інформаційним, а інші -- справжнім.
Студенти одне зі своїх професійних свят відзначатимуть 17 листопада (інше -- в Тетянин день, 22 січня). Це неабияк зручно чи не для кожного з 2,4 мільйонів винуватців, оскільки перший припадає напередодні сесії, то інший -- по її закінченні.
Знайомих склоробів та працівників гідрометеорологічної служби є нагода привітати зі святом 19 листопада.
А ось впереміш з суто професійними, є в сучасному листопадовому календарі й такі дати, як Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів (6 листопада), Міжнародний день боротьби з фашизмом та антисемітизмом (9 листопада), Всесвітній день боротьби із захворюванням на діабет (14 листопада), Всесвітній день пам’яті жертв дорожньо-транспортних пригод (15 листопада), Міжнародний день, присвячений писемності (16 листопада), Всесвітній день дитини та День індустріалізації Африки (20 листопада) та Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок (25 листопада).
А ось 22 листопада в Україні відбудеться низка заходів, пов’язаних з вшануванням пам’яті жертв голодомору та політичних репресій у 1932-33 голодні роки. Пам’яттю прихилитися до подій тих страшних часів, зробити все можливе, аби подібне більше ніколи й ніде не повторилося, святий обов’язок кожного з нас.
Цього ж дня Україна вже вчетверте буде відзначати День свободи, в пам’ять чергової річниці від початку помаранчевої революції. До речі, встановлене це свято було Президентом з метою затвердження ідеалів демократії та виховання почуттів національної гідності. „13 років Україна була незалежною, але вільною вона стала саме в ті оранжеві дні. Свобода -- головне надбання Майдану,” -- сказав тоді Президент. Дай то Боже, щоб ці ідеали свободи та незалежності не загубилися, не знівелювалися під час наступної передвиборної кампанії, на порозі якої постали наприкінці минулого місяця й під чиїми прапорами вступимо вже у наступний календарний рік. Втім, про це вже у наступному місяці. А поки що -- працюймо та шануймося, нехай здоровиться та щастить у листопаді -- останньому місяці календарної осені та зими рідному братові.
К. МИХАЙЛЕНКО.
 

«Носівські вісті» №44(9112)


Переглядів: 875 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024