Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2010 » Вересень » 30 » З любов’ю до книги
16:43
З любов’ю до книги
Штрихи до історії закладу
Центральна районна бібліотека веде свій відлік часу з вересня 1900 року. Тоді вона називалась читальнею і була розміщена в будинку дворянки Тетяни Степанівни Вдовиченко. Її будинок стояв біля ярмаркової площі, поблизу волосної управи.
Клопотання про відкриття в Носівці бібліотеки вела дворянка Марія Юхимівна Шаула -- земський начальник. Першим бібліотекарем читальні була донька місцевого священника Євгенія Олександрівна Короткевич. Початковий фонд бібліотеки складав 176 примірників книг на загальну суму 500 рублів.
У 1923 році бібліотека була переведена у будинок культури, її книжковий фонд на той час складав 2000 примірників. В цьому приміщенні бібліотека знаходилася до 1987 року.
Великих втрат заклад зазнав в часи Великої Вітчизняної. Як згадує бібліотекар В.М.Покинь борода, аби зберегти фонд, найцінніші книги просто закопали.
Вже у вересні 1943 року бібліотека знову засвітила свій вогник. Для відновлення фонду бібліотеці дарували книги жителі міста. Колектив закладу працював з продовженим робочим днем. Аби задовольнити потреби користувачів на підприємствах міста організовувались пункти видачі книг.
За свою 110 -- річну історію районна бібліотека пережила багато подій: дві війни, зміни державного устрою, повоєнні відбудови. Протягом усього періоду колективу бібліотеки різних часів доводилося долати чимало труднощів, однак, незважаючи на це, її робота завжди була різноманітною, сповненою нових ідей, реалізацією накреслених планів.
Потреба в новому, окремому приміщенні стала вимогою часу. І в травні 1964 року виконком Бобровицької районної ради затвердив проектно -- кошторисну документацію на будівництво закладу. Втілюватися в життя цей план почав активно: залили фундамент, виклали стіни по вікна. Кошти закінчилися і будівництво зупинилося на довгі двадцять п'ять років.
Коли у 1979 році бібліотеку очолила нинішній директор О.І. Давиденко, будівництво ожило.
Бібліотекарі -- не будівельники, проте старше покоління працівників добре пам'ятає, як тоді працювалося. Крім обслуговування читачів і своєї безпосередньої роботи, доводилося розвантажувати мішки з цементом, цеглу, блоки, батареї, вікна, двері. Вручну носили на другий поверх цементний розчин. Всього було, проте найбільшим було бажання мати власне приміщення.І це бажання стало реальністю у 1987 році.
Бібліотека нині обслуговує щорічно 5400 користувачів, видає щорічно понад сто тисяч книг, книжковий фонд становить 69512 примірників книг, комерційний фонд -- 7934 книги.
У 1980 році була створена централізована бібліотечна система, яка об'єднала 30 сільських бібліотек-філій, центральну районну та дитячу бібліотеки. У районній бібліотеці відкрилися нові відділи: комплектування і наукової роботи, довідково -- бібліографічний, відділ зберігання та обслуговування читачів. З розширенням функцій бібліотеки збільшився і штат працівників із 5 до 16. Це дало змогу активізувати роботу закладу культури, зріс авторитет бібліотеки серед користувачів.
Усі досягнення колективу були б неможливі без творчої, наполегливої праці її колективу. У різні часи тут не бракувало талановитих, творчих, неспокійних у своїй професії людей.
Великий внесок у діяльність книгозбиральні зробили ветерани В.М. Покиньборода, Г.Ф. Іваненко, Г.А. Криворот, Т.Д. Юрбалко. Нині плідно працюють О.Ю. Овод, О.І. Федченко, Л.В. Колесник, В.І. Кожемяко, Н.В. Харченко, Н.К. Яременко, О.М. Балагура, А.В. Савченко, Н.А. Новік.
Помітний слід в історії бібліотеки залишили її ветерани Л.Ф. Харченко, а також нині вже покійні І.Я. Буняк, Г.А. Назарова, Г.І. Ярош, Г.О. Якименко, Г.О. Скрипка. Їхня ініціатива, відповідальність і любов до професії стала гідним прикладом для нинішніх і наступних поколінь бібліотекарів.

«Носівські вісті» №40(9161)

Читайте інші матеріали «Носівських вістей»


Переглядів: 589 | Додав: Адмін | Теги: історія, ювілей, бібліотека | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024