Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2010 » Квітень » 7 » СВІТЛА В КІНЦІ ТУНЕЛЮ НЕ ВИДНО, АЛЕ ВОНО Є
18:40
СВІТЛА В КІНЦІ ТУНЕЛЮ НЕ ВИДНО, АЛЕ ВОНО Є
На колегії райдержадміністрації
Зважаючи, що питання про виконання районного плану заходів щодо забезпечення функціонування та розвитку освіти було винесене першим у роботі колегії при голові райдержадміністрації, його актуальність неодноразово підкреслювалася  у виступах начальника відділу освіти РДА Н.П.Баришовець та директорів  районної гімназії  Л.І.Сліпченко, будинку  дитячої та юнацької творчості  С.І.Трейтяк, коментарях голови РДА  І.І.Пугача та головного лікаря району М.К.Колєснікова.
 Говорити про стан освіти в нашому районі байдужо просто неможливо.  Хоча б з огляду на те, що Україна і Носівщина четвертий місяць живе без бюджету. А це означає, що фінансування, зокрема по освіті,  проходить лише за трьома захищеними статтями:  оплата енергоносіїв, харчування та заробітна плата.  По суті, такий "державницький" підхід до освіти робить її, а заодно і вчителів з учнями, і батьків заручниками ситуації, коли якраз останні  добровільно - примусово стають спонсорами навчальних закладів, де діти здобувають спочатку дошкільну, а потім і  середню освіту.  З власного досвіду знаю, що до цього вже давно звикли, щоразу  готуючи відповідну суму на ремонт, музей, літературу тощо, ставлячи перед собою риторичне запитання:  так все ж таки, яка  у нас освіта? Натомість,  дивлячись на  старання педагогів, які навіть за цих непростих умов, застарілого обладнання, відсутності інвентаря, матеріалів, інструментів у шкільних кабінетах, без сучасного технічного забезпечення навчають наших дітей за сучасними вимогами, застосовуючи новаторський підхід до вивчення предмета, не розминаючись з творчим пошуком, успішно  виконують найголовнішу мету  педагога --  надання якісної освіти, не забуваючи при цьому  ще одну істину: вчитель перестає бути  вчителем, коли припиняє вчитися сам,  -- переконуєшся, що в школі випадкових людей не буває
     Ознайомившись із досягненнями  школярів та вихованців дитячої спортивної школи , будинку дитячої та юнацької творчості  на предметних олімпіадах,  змаганнях та різноманітних конкурсах, випливає закономірний висновок: педагоги Носівщини безперечно заслуговують на те, аби схилитися в поклоні вдячності за наших дітей. Бо ж не секрет, що кожне навіть найменше досягнення дитини - це, передусім, систематична, кропітка робота вчителя, дитини і батьків. Зачасту, більше навіть вчителя, який вчить не лише своїх учнів, а й батьків розпізнати ті чи інші вміння і навички дитини. Дійсно, результати є вагомі. За словами Наталії Баришовець  в нинішньому році шість наших учнів показали найкращі знання у ІІІ етапі Всеукраїнських олімпіад з базових дисциплін. Участь наших школярів в обласних конкурсах з краєзнавства, екології, Всеукраїнських проектах та акціях, де  перемагають учні та вчителі разом,  говорить лише про одне: у нас є всі  потенціальні можливості, майже чотириста творчо обдарованих учнів. Але ж  їх могло бути і набагато більше.
     Разом з тим залишається ціла низка проблем, які зрушити з місця мають передусім зміни в свідомості всіх.   Для цього не потрібні значні кошти, мова йде про моральне виховання наших дітей, яке починається, переконана, з сім'ї. Може й справді, найбільша проблема --  відсутність співпраці і розуміння між школою і родиною, в результаті чого найбільше потерпає дитина, шукаючи собі морального прихистку на вулиці?   Адже зацікавити дитину, змусити прийти на гурток чи секцію замість беззмістовного чи ще гірше слизького дозвілля в сумнівних компаніях, --  це вже майстерність вчителя, помножена на батьківську уважність і виховання. Зрозуміло, що на сьогодні зацікавити дитину вчителю набагато складніше з багатьох причин, проте для стовідсоткової віддачі вчителя потрібно теж немало. І якщо вчителі  з досвідом звикли, що працювати на якість --  професійний обов'язок, незважаючи  ні на що,  то молодь  не поспішає поповнювати ряди сівачів розумного, доброго, вічного.
   Тому, певно, так гостро стоїть зараз питання про  омолодження кадрового потенціалу педагогів району, зокрема, в селах. Зрозуміло, що бажаючих їхати в село, де перспективи далекі від райдужних, мало  бо  в  школах скоро нікого буде навчати. Адже є школи , де  на наступний Першовересень прийде дві або й жодної дитини. На сьогодні в районі  вже  озвучене питання  стосовно закриття Яснозірківської, Ганнівської та Адамівської шкіл, услід за Софіївською. І цілком зрозуміло, що це не  чиясь примха.  Бо коли йде мова про фінансування збиткового закладу, моральні аспекти відходять на другий план. І зважаючи на значне недофінансування галузі в цілому, прийняття непопулярних рішень буде. Власне, все з тієї ж  причини немає можливості капітально відремонтувати чи завершити розпочаті роботи в ряді шкіл та навчально - виховних закладів району.   У минулому році 1 млн 735 тис.грн. надійшло зі Стабілізаційного фонду, які розподілили на реконструкцію школи  в Козарах  та будівництво котельні  в Червонопартизанській ЗОШ №1. 
 Щось вдалося зробити і за рахунок районного бюджету. Так, проведений капітальний ремонт школи та дитячого садка в Дослідному, спортзалів у міській №4 та №2, ремонт систем електро та водопостачання в ряді шкіл району, системи опалення районної гімназії тощо. 
 Проте це дуже мало з огляду на те, що  приміщення навчальних закладів далеко не нові і потребують постійних фінансових асигнувань. Зрозуміло, що батьки не зможуть взяти на себе такі витрати. На сьогодні гостро стоять питання про ремонт опалення в ряді шкіл району, проведення водопроводу  до БДЮТ, організацію підвозення учнів Адамівки,  сіл Селищенської сільради тощо, які вимагають справді чималих коштів, яких на сьогодні в районній  безбюджетній казні просто нема.
  Справедливо наголосила у своєму виступі директор районної гімназії Любов Сліпченко  про відсутність  автобуса в навчальному закладі, який, по суті, районним вважається лише за вивіскою, оскільки можливості дістатися в дітей  навіть з віддалених мікрорайонів міста не завжди є, тому основу гімназистів складають найближчі сусіди --  учні першої міської школи. Тут би транспорт був справді доречним, зважаючи й на те, що гімназія не просто відбулася як заклад нового типу, але й на рубежі свого  десятиліття має чимало досягнень, ставши лідером, вважай, у всіх вчительських та учнівських  починаннях і відкриттях, представляючи Носівщину не лише на обласному, а й на Всеукраїнському, міжнародному рівнях. Тому справді слід всією громадою подумати про залучення учнів не лише  міських шкіл, а й району, адже обдаровані діти є в кожній школі, просто можливості у всіх різні.
   Районна влада в особі голови РДА Івана Пугача на завершення обговорення питання пообіцяла  підтримку галузі за будь - яких умов.  Все починається з учителя. Адже сьогоднішні учні - завтра громадяни і будівничі  нашої держави. Тому, перефразовуючи  крилатий вислів,  справедливо  буде сказати: якщо сьогодні економити на освіті власній,  завтра будемо фінансувати чужу. Прикладів , що підтверджують цю думку, переконана у нас достатньо. Тож є широке поле не лише думати і припускати, а рішуче і мудро діяти, адже саме в цих невеличких і скромних, нових і просторих класах загоряється найважливіше  світло нашого життя -наші діти крокують Країною Знань,  всотуючи у юні серця зерна, посіяні Вчителем.  
Н.КАЛЮЖНА.

        

«

Носівські вісті» №15(9136)

Читайте інші матеріали «Носівських вістей»

Переглядів: 568 | Додав: Адмін | Теги: Райдержадміністрація, колегія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024