Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2009 » Жовтень » 26 » ГОЛОВНЕ - ВЧАСНО ВИЯВИТИ
22:27
ГОЛОВНЕ - ВЧАСНО ВИЯВИТИ

У ряді найнебезпечніших хвороб XXI століття останнім часом дедалі загрозливіших форм і масштабів набуває рак молочної залози. А наша держава у Європі займає місце однієї з найбільш уражених цією недугою країн, захворювання на яку щороку вражає близько 14 тисяч жінок, що становить 18 відсотків від загальної кількості онкохворих жінок. Зокрема тільки на Чернігівщині щороку реєструється понад 300 випадків хвороби. Таким чином за останні десять років темпи поширення цього захворювання зросли більш, ніж в два рази, складаючи особливу небезпеку для жінок у віковій категорії від 40 до 65 років, хоч не застраховані від цього і двадцятилітні.
 
Якщо говорити про причини зростання захворюваностi, то необхiдно наголосити, що бiльше половини загального приросту захворюваностi, обумовлено зростанням ризику захворiти, який в основному залежить вiд впливу зовнiшнiх чинникiв i, перш за все, антропогенних. Тоді як прогноз розвитку нашого суспільства якраз свiдчить про подальше зростання антропогенного забруднення зовнiшнього середовища канцерогенними речовинами внаслiдок хiмiзацiї промисловостi та сiльського господарства, розвитку автотранспорту, поширення ядерної енергетики та впливу наслiдкiв аварiї на Чорнобильськiй АЕС. Окрiм цього мають мiсце значнi змiни способу життя населення, якi збiльшують число факторiв ризику (значне поширення курiння, особливо серед жiнок та пiдлiткiв, вживання алкоголю, розвиток токсикоманiї, вади репродуктивної поведiнки, змiни у режимi та якостi харчування та iн.).
Тож у групі ризику знаходяться всі, а тому потрібно тримати на контролі своє здоров’я, регулярно проводити нескладне самообстеження, яке допоможе виявити перші ознаки захворювання. Проводити його слід протягом перших 7-10 днів після менструації, бо саме у цей період залоза не буває збільшеною чи напруженою. Якщо менструацій у жінки немає, варто робити це щомісяця в одне і те саме число.
Самообстеження складається з трьох основних процедур. Спочатку огляд у таких положеннях -- руки на поясі, руки підняті вгору з долонями на потилиці та руки опущені. Затим пальпація молочних залоз, яку зручніше проводити лежачи, -- кожна молочна залоза обстежується протилежною рукою, при цьому цей бік грудної клітки має бути піднятий, для чого під лопатку підкладається невелика подушка чи валик. Основні положення цієї процедури -- рука з обстежуваного боку піднята вгору за голову, рука спрямована в бік, рука лежить вздовж тулуба. Намагайтеся завжди проводити пальпацію у тому самому порядку, ідентичними рухами, це дасть змогу порівнювати з попередніми результатами. Особливу увагу зверніть, чи немає з молочної залози виділень незнайомого походження.
Наостанок самообстеження проводиться пальпація пахових западин, надключних і підключених ділянок -- там ви можете виявити збільшені лімфатичні вузли.
Основні ознаки хвороби:
* Втягнення, або випинання ділянки шкіри молочної залози;
* Втягнення соска, відхилення його набік;
* Зміна звичайної форми або розміру однієї з молочних залоз;
* Деформація ареоли -- пігментної ділянки навколо соска;
* Зменшення розміру ареоли;
* Виділення з соска рідини жовтуватого кольору або з кров’ю;
* Почервоніння шкіри молочної залози;
* Ущільнення шкіри молочної залози, набряклість;
* Виразки або злущування шкіри на соску.
При виявленні будь-яких наведених тут ознак обов’язково негайно зверніться до лікаря. Хоч наявність жодного з цих симптомів не дорівнює діагнозу раку, без уваги залишати їх не можна, адже на кону здоров’я і життя. І краще перестрахуватися.
Р. ШУЛЬГА,
лікар-хірург Носівської ЦРЛ.
 

        «Носівські вісті» №43(9111)

Читайте інші матеріали «Носівських вістей»

 

Переглядів: 519 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 4
Гостей: 4
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024