Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2010 » Серпень » 02
Дата у календарі 280 років тому народився останній правитель козацької України -- Кирило Розумовський
За три дні до Різдва 1731 року шинкарці Наталці Розумисі з хутора Лемеші на давньому поштовому тракті з Чернігова на Козелець приснився віщий сон. Нібито в її козацькій хаті під дубовим сволоком засяяли водночас і сонце, і місяць, і зорі. Сон пророкував казкове майбутнє її дітям…  
  До церкви сусіднього села Чемер на різдвяну Службу Божу заглянув полковник Федір Вишневський, який із царським обозом віз токайське вино з Угорщини для імператриці. Голос старшого Наталчиного сина Олексія Розума так його вразив, що забрав хлопця до Петербурга, аби порекомендувати у придворну капелу. Там красеня з Лемешів побачила й закохалася по самі вуха донька Петра I Єлизавета. Невдовзі зробила його своїм фаворитом і пожалувала графський титул. До козацького прізвища додали шляхетне «-ський» і Розуми стали Розумовськими. 24 листопада 1742 року Єлизавета повінчалася з ним, але таємно. Тому при дворі пліткували, що ”всемилостивейшая государыня с Алексеем Григорьевичем Разумовским живет блудно”. А поза очі називали його ”ночным императором”.
  Коли Олексієвому молодшому брату Кирилові виповнилося 14 років, він забирає його до Петербурга. Два роки йому дають уроки в Петербурзі, а згодом під опік ... Читати далі »
Переглядів: 613 | Додав: Адмін | Дата: 02.08.2010

Місяць за місцем
Мабуть, немає вже таких, хто б не встиг за ці два попередніх місяці донесхочу наніжитися у гарячих обіймах літнього сонця. Не зогледимося, спливе й останній його місяць -- серпень -- і на порозі постане похмура осінь. Вона вже не за горами. Погляньмо, як з кожним днем все прохолоднішими й довшими стають ночі, тривалішими й холоднішими — роси, над річкою ранками й вечорами стеляться сиві тумани. На полях, по стерні, гордовито походжають чорногузи, подекуди збираючись у великі табуни. 
Втім, ще у розпалі жнива, ще треба дати лад картоплі, бурякам, кукурудзі, ще багато невідкладних хліборобських справ і тому люди надіються на погожу осінь. Та й у першій його половині буває ще так тепло, як у липні. А ще останній місяць літа звичайно буває сухішим за своїх попередників. Якщо ж і дощі -- то вони зазвичай бувають зливними, але кількість гроз менша, ніж на початку та всередині місяця, рідше випадає град. А ще у серпні до нас частенько навідуються суховії. Загалом же рік на рік не приходиться. Стосовно ж прогнозів, то, як на мене, до них і справді, варто прислухатися, втім, за орієнтир у житті брати не варто. Можна й помилиться. Ось, пам’ятається, ще з весни обіцяли нам доволі вологе та дощове літо, а воно, бач, яке посушливе та жарке виявилося. Принаймні, два його перших місяці. А втім,
Гортаючи народний ка ... Читати далі »
Переглядів: 1115 | Додав: Адмін | Дата: 02.08.2010

теги
Календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024