Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2009 » Червень » 15 » І все ж таки, де народився Северин Наливайко?
16:08
І все ж таки, де народився Северин Наливайко?
 Краєзнавець досліджує
 Йдучи по колу навколо Макіївки, пересікаючи час від часу населені пункти, топонімічні назви яких до цього часу якимось дивом збереглись протягом століть і це, на щастя, і прізвища людей, аборигенів цих місць, вони явно вказують на те, що Северин Наливайко народився десь тут, у наших краях.
 Тож по колу, навколо Макіївки умовно пройдемося чи проїдемо маршрутом по таких селах:
 Рівчак-Степанівка.Ниливайко (Биховський)Семен (Северин) Лукич (подаємо повним і розкодованим його ім’я) мав рідного брата Втора Степана (Втор – другим за ліком народився у батьків). А Втор у свою чергу мав своїх синів: Рев, Шум, Гам, Вітер та ін., звідки пішли видозмінені прізвища вже їхніх нащадків: Рева, Евенко, Ревунець, Ревуцький, (Рівчак!), Шумейко, Шумський, Гамарник та ще багато-багато інших.
 Терешківка. Одного з синів Северина було повним ім’ям таке: Наливайко Терентій (Терешко) Семенович. Звідси прізвище його синів -- Терещенко.
 До речі, одного з синів цього Терешка звали Федьком, тобто Федір. Звідси пішли Федченки. А там вже, яка кажуть, рукою подати й до прізвища Федчун. Саме це прізвище було тимчасовим (до одруження) моєї мами – Баклан (Федчун) Неоніли Павлівни, яка не так давно (21 березня ц.р.) відійшла від нас, залишивши на спомин про себе витворену нею книгу „Спогади макіївського педагога”, яку в Академії педагогічних наук України визнали науковою працею.
 Білорічиця. Одного з синів Хмеля (Наливайка) Михайла Семеновича (Хмель – один з синів С. Наливайка) було таким – Біл (Білий). Звідси пішли Біленки, Білецькі,Бєлінські та ін.
 Миколаївка. Наливайко Микола (Міклаш) Андрійович, рідний небіж С. Наливайка по брату Андрію. Звідси пішов впливовий козацько-старшинський рід Міклашевських.
 Гаврилівна – Наливайко Гаврило Семенович.
 Вороньки – Ворон (Вороний) (Хмель) Федосій (Фесько) Михайлович. Це ще один онук С. Наливайка і рідний брат Богдана Хмельницького.
 Тепер щодо прізвищ. Макіївка переповнена прізвищами, не кажучи вже про навколишні села, пов’язаними з родиною. Наливайка. Наведемо їх лише кілька: Виноград – це прізвище одного з синів С. Наливайка; Дерновий. Прізвище одного з синів С. Наливайка звучало так: Терен (Дерен); Кизима. Один з синів С. Наливайка мав таке повне ім’я – Кизим (Кизил) (Наливайко)Богдан Семенович; Сірий – повне ім’я одного з онуків С. Наливайка: Сір (Хмель) Дмитро Михайлович; Чалий. Один з онуків. Наливайка мав таке повне ім’я – Чало (Хмель) Андрій (Андрушко) Михайлович; Баклан. Це прізвище – часточки нащадків гетьмана України Кшиштофа Косинського(двоюрідного брата С. Наливайка).
 Отож, висловлюючись мовою математики (підрозділ -- теорія ймовірності), ми маємо дуже велику ймовірність, що Северин Наливайко народився саме у Макіївці. Тобто на Носівщині. І аж ніяк не міг він народитись у містечку Гусятин та Тернопіллі. Ймовірніше, там народився Северинів син Терен.
 На Тернопіллі аж ніяк не міг народитися С. Наливайко, хоча там і прожив він дуже багато літ, перебуваючи на службі у такого державного мужа Речі Посполитої як Костянтин Острозький.
 Але тут наведені мною лише дотичні факти на користь місця народження Северина Наливайка у Макіївці. А безпосереднього факту народження цього легендарного українця жодного ще не відшукано. Пошуки тривають.
 Олександр БАКЛАН.
с. Макіївка.
«Носівські вісті» №24(9092)
Переглядів: 595 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024