Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2010 » Червень » 3 » ЗУПИНИМО «ЧЕРВОНОГО ПІВНЯ»
10:39
ЗУПИНИМО «ЧЕРВОНОГО ПІВНЯ»
Традиційно весною та влітку всіх лісоводів день і ніч не покидає відчуття тривоги за збереження наших лісових насаджень від вогню. Весна, літо пробуджують у всіх людей звичайне бачення спілкування з природою. А найбільш повноцінно відчувати її можна тільки серед багатоголосого щебету птаства, першої свіжої весняної трави, першоцвітів на лісовій галявинці. Разом з тим люди, вирушаючи в ліс, часто забувають, що треба з особливою пошаною  та бережливістю ставитися до зеленого друга. Дуже часто наслідки безпечних відвідувань лісу є лісові пожежі, які приносять серйозні екологічні, фізичні та матеріальні збитки, а також шкоду фауні та флорі.
  Загальна площа Ніжинського лісгоспу складає 42 тисячі гектарів і розташований він в п’яти адміністративних районах, а щоб весняна суха погода не застала лісову охорону зненацька, ще з зими протипожежна служба ретельно готувалася до боротьби з вогнем у лісових насадженнях. Службу по охороні лісів від пожеж несуть 74 працівники державної лісової охорони, оснащені всім необхідним для оперативного виявлення і гасіння вогню. На садибах лісництв, лісових кордонах завжди знаходиться необхідна кількість ручного інструменту, до початку пожежонебезпечного  періоду проводиться прокладка мінералізованих смуг в лісових масивах, встановлюється протипожежна наочна агітація. На все це щорічно витрачаються кошти, але, на превеликий жаль, самовіддана праця людей по  примноженню, охороні лісів часто  зводиться нанівець необережно  кинутим сірником чи недопалком цигарки, розпаленим багаттям у лісі, а інколи і навмисним підпалом. Щорічна статистика причин лісових пожеж показує, що 95 процентів їх виникає саме з вини наслання. Вогонь не лишає лісових птахів і звірів, ґрунтових безхребетних, найпростіших мікроорганізмів, які забезпечують життєві умови «зеленому другу».
  Значної школи для природи завдає випалювання сухої трави на полях, вздовж залізниць та автомобільних доріг. Вогонь вбиває все живе, що є в ґрунті і на поверхні і дуже часто широким фронтом проникає в ліс. Кількість лісових пожеж від сільгосппідпалів збільшується.
  Щороку лісова охорона виявляє порушників правил пожежної безпеки, притягує їх до адміністративної відповідальності або направляє матеріали до природоохоронної прокуратури. Але, як показує досвід минулих років, стратегія охорони лісів від пожеж, зменшення їх кількості перш за все залежить від  екологічної свідомості наших людей в поєднанні з громадською активністю по збереженню лісових масивів і зосередження управління всіма лісами і руках справжніх лісівників-професіоналів. Від імені всіх тих, хто вболіває за сучасне й майбутнє наших лісів, звертаюся до всіх громадян: будьте дуже обережні з вогнем в лісі і поблизу нього, помітивши пожежу, загасіть її   або негайно повідомте у найближче лісництво, сільську раду, підрозділ МНС. Прикро, коли краса, створена природою, нами і нашими батьками, гине за лічені хвилини.
О.ОГІЄНКО,
інженер охорони та захисту лісу Ніжинського лісгоспу.

          «Носівські вісті» №23(9144)

Читайте інші матеріали «Носівських вістей»

Переглядів: 544 | Додав: Адмін | Теги: ліс, пожежа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024