Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2010 » Серпень » 11 » ЗАРАДИ ЗАДОВОЛЕННЯ І МИСЛИВСЬКОГО АЗАРТУ
22:54
ЗАРАДИ ЗАДОВОЛЕННЯ І МИСЛИВСЬКОГО АЗАРТУ
Ні пуху, ні пера
 Незабаром у мисливців відбудеться справжнє свято -- розпочинається сезон полювання на пернату дичину. На жаль, через заборону відвідування лісових масивів у зв’язку з настанням пожежонебезпечного періоду  нинішнього року ця знаменна подія дещо зміститься у часі -- відтак цьогорічний сезон полювання розпочнеться 4 вересня.  Втім, багато мисливців вже тепер активно до нього готуються, перевіряють зброю, впорядковують документи. Не стали винятком і мисливці нашого району. Переважно вони полюватимуть на території угідь трьох мисливських господарств -- «Товариства шанувальників природи», Українського Товариства мисливців та рибалок та ТОВ МГ «Орішне». Розповісти про своє господарство, а разом і познайомити зі специфікою та особливостями цьогорічного сезону ми попросили директора одного з наших «наймолодших» мисливських господарств -- ТОВ МГ «Орішне» О. Г. КЕБКАЛА. 
  Наше товариство було створене сім років тому й займає  більше п’ятнадцяти тисяч гектарів мисливських угідь. Єгерська служба налічує сім чоловік, котрі стежать за порядком на території угідь, ведуть нагляд за представниками місцевої фауни. До речі, варто сказати, що минулий осінньо-зимовий сезон для нас видався одним з найскладніших. Не стільки тріскучі морози, скільки щедрі заметілі аж ніяк не сприяли вдалій зимівлі диких тварин. Відтак доводилося не лише підгодовувати лісових мешканців, а й навіть розчищати лісові дороги та майданчики, облаштовувати додаткові місця для годівлі.  Основними об’єктами полювання  у нас є кабан, косуля, вовк, лисиця, єнотовидна собака, перната дичина. Є й популяції тварин та птахів, які занесені до Червоної книги. Це, наприклад, чорний журавель, заборонено полювання на бобра, борсука, лося, ряд інших тварин та птахів. Утім, мисливцям, мабуть, буде цікавіше почути, на які види дичини та у які строки можна полювати…
  Тоді, можливо, Олексію Григоровичу, заодно й ознайомите із законодавчими змінами, які відбулися із вступом у дію нового Закону України від 16 лютого 2010 року «Про мисливське господарство та полювання»?
  Найперше та найголовніше це те, що відтепер керівники мисливських господарств можуть регулювати строки полювання на території власних угідь. Тобто, у залежності від кількості популяції тієї чи іншої дичини та за погодженням з головним управлінням охорони навколишнього природного середовища ми маємо право  розпочати сезон полювання  раніше чи пізніше, або ж заборонити відстріл якогось виду дичини взагалі. Втім, до останнього поки що не доходило. Натомість у відповідності з чинним законодавством мною, як керівником мисливського господарства, було видано наказ «Про проведення полювання у мисливський сезон 2010-2011 років на території мисливських угідь ТОВ МГ «Орішне», згідно з яким було обумовлено всі актуальні питання, що стосуються організації та проведення полювання в наших угіддях. За винятком перенесення строків відкриття полювання  з 14 серпня на 4 вересня якихось особливих новацій для мисливців у ньому немає. Традиційно, на полювання можна виходити, зібравши перед тим необхідний перелік документів -- посвідчення мисливця, картку обліку добутої дичини і порушень правил полювання з відміткою про сплату державного миту, дозвіл на добування мисливських тварин, дозвіл на користування вогнепальною зброєю, паспорт на собак мисливських порід та інших ловчих звірів та птахів (якщо полювання проходить з їх участю). З пернатих можна буде полювати на перепілку, качку, лиску, кулика, голуба, на сіру та білолобу велику гуску, гуменника тощо. Днями полювання на пернатих є субота, неділя, середа та для мисливців з собаками додатково четвер. Норми добування пернатої дичини одним мисливцем за день не повинні перевищувати гусей -3, перепілок -10, голубів -5, водяних курочок - 3, качок -3, лисок -3, куликів -5.
   На які ще види дичини можна полювати у вас за наявності спеціального дозволу, тобто ліцензії?
  Щодо копитних, то це  самці козулі, самці та молодняк кабана, пізніше -- на самок кабана, козулі та молодняк, здатний до самостійного існування. З тридцятого жовтня розпочнеться колективне та облавне полювання на диких парнокопитних. З листопада -- на зайнця-русака, лисицю та єнотовидного собаку.
 Хочу наголосити  на тому, що згідно з новою редакцію Закону Про мисливське господарство та полювання» відтепер збитки, нанесені господарству браконьєрами, будуть йти не в бюджет державі, а безпосередньо повертатимуться користувачам мисливських угідь. Зважаючи, що в середньому розміри штрафів зросли у десять і більше разів, кошти  таки чималі.
  Чим не привід браконьєрам задуматися, перш ніж йти за порушення закону. Натомість для самих мисливських господарств  це реальний шанс  поліпшити своє фінансове становище. До речі, ці кошти можна було б спрямувати й на відновлення тієї чи іншої популяції тварин, покращення матеріального та технічного стану тощо?
  Можливо. Тим більше, що будь-яке мисливське господарство, а наше також винятку не складає, не може бути рентабельним й утримується за рахунок засновників.
  А як же кошти від реалізації мисливських карток, видачі відповідних дозволів на проведення полювання тощо?
 Давайте порахуємо: за сезон полювання на пернату дичину ми видаємо  близько 500 відстрілочних карток. Плюс  близько 300 -- на пушного звіра. Вартість  такої картки для місцевих мисливців складає всього лиш одну гривню (для іногородніх -- 50 грн). Крім того, щорічно ми видаємо по одній ліцензії на відстріли парнокопитних мисливцям чотирьох населених пунктів, на території яких розміщені наші угіддя -- Носівки, Мрина, Плоского та Червоних Партизан -- викупляючи їх у держави за встановленими нею розцінками, практично не маючи від цього жодної копійки. Чи ж дуже від цього розбагатіємо?
  Тоді повернемося до того, що полювання вже давно втратило свою первісну роль -- як засіб прогодувати себе та власну родину. На сьогодні це вже не життєва необхідність, а, скажемо так, хобі для справжніх  чоловіків. Це азарт і задоволення, можливість відчути у собі первісні мисливські інстинкти, злитися з дикою природою…
  А ще, звісно ж, потішити своє чоловіче самолюбство (звичайно, якщо вдасться повернутися додому з трофеєм). Тож напередодні найголовнішої події року хочу побажати всім ні пуху вам, ні пера і зі святом вас, мисливці…  Розмову записала К.МИХАЙЛЕНКО.
          «Носівські вісті» №33(9154)

Читайте інші матеріали «Носівських вістей»

Переглядів: 720 | Додав: Адмін | Теги: полювання, мисливці, Сезон | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024