Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2010 » Червень » 7 » СПІВАЄ «КАЛИНА» ПРО УКРАЇНУ
17:00
СПІВАЄ «КАЛИНА» ПРО УКРАЇНУ
У нашому районі є село з красивою назвою - Калинівка. Гордість його жителів -- народний аматорський хор «Калина», створений 30 років тому тодішнім сільським головою Григорієм Руденком. Григорій Васильович підтримував своє дітище, багато років був його учасником, працював директором будинку культури, Високе звання, яке носить творчий колектив, -- заслуга талановитого маестро Юрія Івановича Подольського. Він  створив один з найкращих xop в районі, у якого багатий репертуар. Головні пісні: «Батькове серце» та «Вишиванка» (музика Івана Сльоти), «Тарасова пісня», «Козацькому роду нема переводу», «Терниця», «Червона калина» (музика Михайла Злотника), «Зорій калиново, моя Калинівка» (на слова начальника управління культури і туризму райдержадміністрації Ярини Чухліб):
 Зорій калиново, моя Калинівка,
Трудящим людом уквітчане село.
В душі окриленій, щоб пісня линула
І добро весняним зерном проросло.
А ще -- пісні «Явір» (музика Анатолія Пашкевича), «Єднаймося, люба родино» (музика Каменюка), старовинні і сучасні українські народні пісні. їх майстерно виконують учасники хору «Калина»: калинівський сільський голова Іван Коломієць, секретар Валентина Набок, директор школи Наталія Набок, завідуючий господарством ПП «Агропрогрес» Василь Стаценко, керуючий відділком приватного підприємства Євген Зайковський, Олександра Федосіївна Набок, колишня вчителька, завідуюча магазином Ніна Гладун, бібліотекар Віра Глушко, вчителька Любов Лавреха, працівник «Агропрогресу» Лариса Лавреха, пенсіонерка Олександра Довжок, техпрацівниця Ірина Дьогтяр, художній керівник Коломійцівського СБК Наталія Онищик, бібліотекар Ніна Оряп, найстаріший учасник Галина Новик, завідуючий Калинівським сільським клубом Геннадій Кравченко, механізатор ПП «Агропрогрес» Олексій Шульга, пенсіонер Іван Гладун та Олександра Михайлівна Набок, яка в дуеті з внучкою, одинадцятикласницею Катериною Дигал, котру Юрій Подольський навчив грати на баяні, співають старовинні українські народні пісні: «Летіла зозуля», «Ой, із-за гори кам'яної», інші. Десять учасників за віком залишили сцену, а чотири пішли з життя.
Місця вибулих зайняли нові співаки. Для них хор -- це життя. Що значить вечір проведений на репетиції. Це не тільки розспів голосів, вивчення нових пісень, концерти з переживаннями, а й спілкування, відзначення днів народження і свят. А особливо хористам запам'ятався День працівників сільського господарства, який торік святкували у палаці культури і дозвілля «Агропрогресу». Пісні «Калини» за душу взяли народного депутата України, засновника приватного підприємства Івана Куровського (посприяв у придбанні гарних сценічних костюмів для учасників хору). Іван Іванович подякувавши хористам, сказав:
-- Ви співаєте краще, ніж професійні артисти, які за концерти беруть солідні кошти.
В унісон «Калині» -- танцювальний колектив «Калинонька« Коломійцівської ЗОШ І-Ш ступенів (художній керівник Людмила Іващенко). Вони взяли участь у творчому звіті митців Коломійцівського і Калинівського Будинку культури. Зокрема, у проекті «А завтра була війна».
 Під мелодії довоєнного танго танцювали пари в гімнастерках. Як було тоді. В день ювілею Перемоги ми згадали тих, кого немає з нами, хто навічно залишився молодим, визволяючи наш рідний край від ворога. Не зникне з пам’яті людської великий подвиг і велика трагедія нашого народу, його битва і перемога над фашистськими загарбниками. Хіба можна забути тих, хто поліг в боях, хто віддав життя за щастя інших, -- линуло з уст ведучих концерту аматорів двох сіл сусідів, що відбувся в Коломійцівському СБК. Линули пісні : «Журавлі, українська народна пісня «Йшли селом, селом партизани», інші.
Фінальний звіт народних талантів аматорський хор «Калина» велично виконав пісню «Єднаймося, люба родино»:
Розквітай калино, зеленій ліщино,
Степом покотись диво-луна,
Розквітай прекрасна Україно,
 Рідна земле, матінко моя.
Зворушили серця сільчан і хвилюючі рядки ведучих концерту:
У далеких походах, у суворих краях
Мамина калина  приходила у снах,
Кликала додому, гіллячком манила
І про неї пам'ять кулі відгонила
Бо ж, хотілося жити і прийти до хати,
Де біля порогу зустрічає мати
Де цвіте весною майже сотні літ.
Калина червона десь біля воріт.
МИКОЛА КОХАН

        «Носівські вісті» №24(9145)

Читайте інші матеріали «Носівських вістей»

Переглядів: 848 | Додав: Адмін | Теги: Калинівка, хор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024