Лише на 30 копійок відрізняється у Чернігові ціна звичайної та йодованої солі. Але за ці копійки ми можемо захистити себе і свою родину від багатьох хвороб, серед яких -- рак щитовидної залози. Про це повідомив керівник проекту "Подолання йододефіциту на Чернігівщині", голова обласної організації "Зелений світ" Іван Осадців. "У магазинах Чернігова є і звичайна поварена, і йодована сіль. При цьому різниця в ціні -- близько 30 копійок", -- сказав він. Лікар-ендокринолог Олег Осадців нагадав, що йод потрібен людині від першого дня зачаття. Всього за життя ми споживаємо не більше чайної ложки йоду. Але якщо його не вистачає в організмі -- ми ризикуємо отримати серйозні порушення слуху, пам’яті, розлад гормональної системи. Йод необхідний для нормальної роботи щитовидної залози. Якщо вона не отримає достатню кількість мікроелементу -- залоза розростається, в ній можуть утворюватися вузли, зростає шанс їхньої трансформації у злоякісне новоутворення. А це уже загрожує раком. Щоб запобігти захворюванням -- достатньо просто замість звичайної купувати і вживати щодня йодовану сіль. Це не потребує великих грошей. "Йодована сіль нічим не відрізняється від звичайної. Але вона насичує організм необхідним мікроелементом і додає здоров’я", -- наголосив Іван Осадців. Прес-служба обласної екологічної організації "Зелений світ"
|