Сіль: біла, рожева, чорна, екстра, йодована, дієтична, морська, рожева, чорна - і це ще не вся сіль, яку можна побачити у продажу. Причому кожна має своє призначення - одна підходить для салатів, інша для солінь, а третя рекомендується в якості профілактики хвороб.
Сіль - продукт парадоксальний. З одного боку, його видобуток завжди був суперприбутковим, а білі кристали нерідко використовувалися в якості грошей і прирівнювалися за вартістю до золота. З іншого - запаси солі на Землі (на відміну від газу і нафти) невичерпні і вона у прямому розумінні валяється у нас під ногами. Ставлення людей до білосніжного продукту теж неоднозначне. Ми цілком можемо без нього прожити, мало того, дієтологи називають його «білою смертю» - якщо б промисловість удвічі скоротила кількість солі в продуктах, це зберегло б 150 тисяч життів на рік. Але нас прямо-таки тягне на солоненьке. Загалом, що б нам не казали лікарі про шкоду солі, зовсім відмовитися від неї здатні не багато. Решті треба дещо обмежити її споживання і вибрати для себе максимально корисну різновид продукту.
Що шукати на упаковці, вибираючи сіль
Назва продукту - сіль поварена харчова. Спосіб виробництва: виварочна, кам'яна, садочна або самосадочна. Сорт солі: екстра, вищий, перший або другий. Номер помелу або розміри кристалів солі. Інформація про збагачення. У йодованої солі вказують, яку речовину використовувалося - йодат або йодид калію, а також дають концентрацію йоду в солі і як довго він у ній збережеться. У дієтичної, з пониженим вмістом натрію, наводять інформацію про з'єднання калію і магнію, які до неї додають. Інформація про наявність добавок - протизлежуючих, стабілізуючих та ін. Рекомендації по споживанню (зазвичай не більше 5-6 г на добу). Назва підприємства. Індекс, місто, вулиця, номер будинку, телефон.
Як правильно солити
М'ясо, риба. Якщо їх посолити на самому початку приготування, вони вийдуть сухуватими - сіль витягне з волокон всі харчові соки. Тому слід класти кристали в самому кінці смаження або після того, як на м'ясі або рибі з'явиться захисна кірочка. Овочі та вегетаріанські супи. Солити за 5 хвилин до закінчення приготування. Квасоля, горох, соя. У солоній воді вони погано розварюються, тому солити їх краще майже готовими - за кілька хвилин до зняття з вогню. Смажена картопля та картопля фрі. Солити тільки після смаження, інакше картопля не буде хрусткою. Суп. М'ясний бульйон краще солити за 15-20 хвилин до зняття з вогню. В уху додавати сіль відразу після зняття пінки.
|