Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2010 » Червень » 3 » ОСНОВА ЖИТТЯ
11:46
ОСНОВА ЖИТТЯ
Давно і всім відома істина, що вода -- основа всього живого на землі. Розділяючи пальму первенства життєво важливості з повітрям, це блакитне багатство з найглибших глибин -- найдоступніше й найцінніше, яке, на жаль, ми досі не навчились цінувати. Руйнівні наслідки діяльності людей і розвитку цивілізації чи не найболючіше вдарили по водним артеріям нашої планети, щедро засіявши їх сміттям і всіма можливими відходами, вкрай згубними не тільки для функціонування підводного світу й самовідновлення водних просторів, а насамперед для нас -- споживачів, нарівні з іншими несприятливими екологічними чинниками значно ослаблюючи здоров’я.
У нашій країні ситуація ускладнюється ще й тим, що Україна у відповідній міжнародній класифікації належить до малозабезпечених водними ресурсами. На одного жителя у нас припадає менше тисячі кубометрів запасів води, тоді як, для порівняння, у Великобританії -- 5 тисяч, Франції -- 3,5 тисячі, Німеччині -- 2 тисячі, тощо. У зв’язку з цим, а також через значний рівень забрудненості водної мережі, недбале ставлення до неї з боку населення, період 2005-2015 років проголошено Міжнародною десятирічкою дій «Вода для життя». Основна її мета і завдання -- не тільки посилити природоохоронний контроль з боку відповідних служб, а й акцентувати увагу на вихованні культури та самосвідомості громадян у бережливому ставленні до спільного джерела життя. 
Надзвичайно актуальні ці завдання і для нашого району, територією якого протікають вісім річок: середньої величини -- Остер, малі -- Носівочка, Дівиця, Малофа, Струга, Старий Остер, Рудка, Перевод. Крім того маємо 109 водойм загальною площею 246 гектарів. На більшості проточних водних смуг для регулювання води встановлені руслові шлюзи. Лише на Острі їх чотири, на двох з яких нещодавно силами Мринської дільниці управління водного господарства проведено капітальний ремонт. Чи на довго -- покаже час, адже у погоні за легким заробітком несвідомі громадяни і тут знайшли собі роботу -- викручують і знімають зі шлюзів-регуляторів металеві деталі, починаючи від гвинтів і закінчуючи щитами та рамами. Який це матеріальний збиток, враховуючи те, що в нас знаходяться 224 гідроспоруди на загальній площі меліоративних каналів 571 кілометр, з яких 314 -- міжгосподарські, неважко уявити. Нині ж такий «металевий» бізнес процвітає на що посилено контроль з боку правоохоронних органів, спільно з якими ми розшукуємо винуватців, які обов’язково мають бути покарані. Як і ті, хто засмічує береги водойм, розорює прибережні захисні смуги, споруджує на них будь-які будівлі, або зберігає на берегах міндобрива чи облаштовує літні табори для утримання худоби.
Все це не тільки не прикрашає наші голубі плеса, а й завдає їм непоправної шкоди. Тоді як всі ми любимо і цінуємо їх саме за красу, біля якої так приємно відпочити, набратися сили, якою повна пригорща води, але аж ніяк не сміття. 
Пам’ятаймо це і цінуймо, як і роботу людей, чий обов’язок -- стояти захисниками на водних кодонах Вітчизни. Нехай спокійними і якомога менш проблемними будуть їх будні -- це найкращий подарунок до професійного свята, яке тією чи іншою мірою стосується кожного. Здоров’я, добра і неодмінно чистої джерельної води вам і вашим родинам.
А. ФУРСА,
начальник Мринської дільниці Ніжинського міжрайонного управління водного господарства.

         «Носівські вісті» №23(9144)

Читайте інші матеріали «Носівських вістей»

Переглядів: 590 | Додав: Адмін | Теги: життя, вода | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024