Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2010 » Серпень » 18 » Гаряча тема
11:58
Гаряча тема
 Минулої суботи голова райдержадміністрації Анатолій Красносільський зібрав на екстрену нараду керівників райвідділів внутрішніх справ та ГУМНС, ряду підприємств і установ, управлінців з виконавчих служб сільських голів, лісничих. Тема, що називається, гаряча: надзвичайна пожежонебезпечна ситуація, яка на контролі в Президента, Уряду, в зв’язку з їх дорученнями, керівництва облдержадміністрації, зокрема, із виданими розпорядженнями з приводу: «Про заборону відвідування лісових масивів у пожежонебезпечний період 2010 р.» та «Про додаткові заходи щодо попередження пожеж у населених пунктах, лісових масивах, на сільгоспугіддях і торфовищах».
 Діалог був конструктивний з присутніми господарниками, фахівцями, керівниками. Не дай Бог допустити розповсюдження пожежі, як у Росії. Хоч усі знаємо добре, що береженого й Бог береже… Недалека в пам’яті трагедія висілочка, загубленого в лісах сусіднього Козелецького району, жителі якого залишились без даху над головою. Вогонь тоді прийшов із лісу... 
 Саме до цих та інших прикладів апелював голова райдержадміністрації, передаючи зміст вимог і рекомендації керівників держави та області, аби попередити можливі пожежі в населених пунктах, лісових масивах, на сільгоспугіддях, торфовищах, викликані тривалою спекою. Вона перевищує природні норми для нашого краю і ця аномалія перейшла вже в стихію, підвела до загрози виникнення пожеж не тільки з необережності, головотяпства, елементарного порушення правил безпеки. Вистачить іскринки, навіть маленької склянки, яких гори в наших лісах, і може статися непоправне. Загораються торф’яники, які погасити надзвичайно складно. Біда вже поруч ходить. Мало навчили загорання пересохлого трав’яного насту минулої весни. Вогонь підступав до сіл і лісових масивів. І тільки завдяки організованим зусиллям пожежників та громадськості трагічного вдалося уникнути…
 У нашому районі ряд сіл, до яких зовсім близько підступають лісові угіддя, торфовища, за їх станом яких потрібен постійний контроль. Нерідко господарники перед осінньою оранкою спалюють пожнивні рештки, хоч це категорично заборонено. Та й громадяни часто палять під дворами, на подвір’ї, городах бур’яни, нехтуючи небезпекою… Цими та іншими прикладами А. Г. Красносільський підвів присутніх до актуального діалогу, в якому взяли участь начальник райвідділу ГУМНС В. В. Проценко, заступник лісничого Мринського лісництва Н. М. Цуприк, лісничі Іржавецького, Носівського та райагролісництва А. С. Цуприк, О. Д. Вовнянко, Г. М. Бровко, заступник начальника райвідділу міліції А. Д. Власенко, начальник відділення ДАІ В. В. Безручко, начальник відділу надзвичайних ситуацій В. М. Самострол, з коментарями -- окремі сільські голови, присутні керівники.
 Найкоротше з інформацій і звітів виступаючих у службах всі в бойовій готовності й попередити виникнення пожежі і боротися з нею. А втім, 28 пожеж у районі вже було, як і торік. В деталях скрупульозно проаналізовано технічний і матеріальний стан пожежників. Є проблеми. Зокрема, в десятку наявних автомобілів, окремі, що на балансі агрофірм, або несправні, або ж використовуються лише у господарських потребах. З цього приводу була єдина вимога голови РДА: всі в стрій -- відповідальні керівники агрофірм і очільники громад. З пальним в обріз -- кошти виділені і будуть негайно перераховані, -- запевнила начальник фінуправління Валентина Пазуха. Знято ряд інших питань і проблем, озвучених начальником ГУМНС, лісничими, окремі доручення, зокрема, щодо поліпшення зв’язку, узгодження дій протипожежних сил, посилення чергування активу громад спільно з правоохоронцями, відповідальними працівниками лісництв, професіоналами з відповідних служб та налагодження постійного інформування про ситуацію на місцях в райдержадміністрацію. Діє цілодобово «гаряча лінія» по телефону 2-13-33. А втім, голова райдержадміністрації дав усім і свій мобільний телефон, підсумовуючи розмову, та зробивши ряд коментарів до особистих розпоряджень, які підписав на тижні, що передував нараді. Посилити контроль за пересуванням людей на пожежонебезпечних територіях, заборонити в’їзд транспорту в ліси й на торфовища. Не лише з сірниками, запальничками в ліс не ходити, а й взагалі утриматися на цей час від подібних походів, відмовитися від масових заходів, зокрема, й із застосуванням піротехнічних засобів, не влаштовувати стоянок автотранспорту на узбіччях доріг, що прилягають до лісових масивів тощо. Власне, рекомендації актуальні, зрозумілі кожному. Потрібна повсякденна профілактична робота, діалог з населенням, створення громадської дружини для першочергової локалізації пожежі в разі її виникнення. І, звичайно, посилений контроль. А. Г. Красносільський дав доручення керівникам служб створити оперативні групи для рейдових перевірок пожежонебезпечних місць і в цей же день розпочати виїзди. По виконанню доручень Президента та Уряду, розпоряджень голів ОДА та РДА в плані їх конкретизації відбулося також засідання районної комісії з питань технічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якому ще раз зроблено огляд наявних і резервних водоймищ, матеріального забезпечення лісництв засобами пожежегасіння. Скоординовано дії служб на випадок біди.
 Виконавча влада району, що називається, на ногах. З відпусток відкликані сільські голови, керівники служб, створено необхідні фінансові та матеріальні резерви в районі та доручено це зробити окремим підприємствам та організаціям, уточнено плани дій в ряді виникнення пожежної небезпеки аж до евакуації населення з територій, які можуть потрапити в зону масових пожеж. Ймовірною загрозою в разі продовження спеки повинен пройнятися кожен житель району. Дорослі переконати дітей в необхідності бути обережними, сусіди -- застерегти недбайливців, які навіть у ці жаркі дні палять на городах сухі бур’яни. Самоконтроль і вимогливість мусять бути головними для тих, хто за кермом транспорту, мисливці -- дочекатися сприятливого в пожежонебезпечному плані часу. Береженого Бог береже. Хіба не переконливий в цьому життєвий досвід?
О. ГРИЦЕНКО.

         «Носівські вісті» №34(9155)

Читайте інші матеріали «Носівських вістей»


Переглядів: 640 | Додав: Адмін | Теги: Заходи, нарада, пожежа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024