Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2010 » Серпень » 2 » 5 серпня -- 245-річний ювілей Свято-Троїцької церкви
20:08
5 серпня -- 245-річний ювілей Свято-Троїцької церкви
Цій пам’ятній   даті в житті православної Носівщини мешканці невеликої містечкової громади вулиць, прилеглих до  кладовища з пам’ятником Герою Радянського Союзу Олександру Ройченку, приурочили спорудження каплички. Вона зведена на пам’ять святої рівноапостольної княгині Ольги -- великої княгині Київської (945--957 рр.), яка  управляла Руссю за неповноліття свого сина Святослава Ігоревича, налагодила добросусідські  міжнародні взаємини з рядом очільників європейських держав, зокрема й візантійським імператором Костянтином Багрянородним  і першою з князівської влади прийняла християнство, яке згодом стало офіційною релігією давньоруської держави й залишається понині найбільш представницькою серед вірян-слов’ян, зокрема й українців.
 
У день пам’яті й на пам’ять вічну

  МИНУЛОЇ суботи, саме в день святої рівноапостольної Ольги відбулося освячення каплички, яке здійснив благочинний Носівського округу, митрофорний протоієрей, настоятель Свято-Троцької церкви о. Михаїл. На освячення прийшло чимало людей, зокрема й активних учасників упорядкування кладовища і самого спорудження каплички та її внутрішнього упорядкування.
  Аж із Кривого Рога приїхав, щоб розділити із земляками хвилююче свято, Віктор Жмихов, в минулому військовий авіатор, наразі пенсіонер, який обдарований багатьма талантами. Він подарував для каплички створені власноруч ікони святої рівноапостольної Ольги у двох ликах, копію Почаївської ікони Божої Матері, в день якої випадають іменини Свято-Троїцької церкви, та першу ікону на честь ювілярки, за що благочинний висловив особливу вдячність народному митцю. 
   З дарами для прикрашення каплички звернулось немало місцевих жінок. І вона виявилась надзвичайно привабливою своїм скромним убранством, як і виглядом зовні. Непросто назвати всіх поіменно багатьох і багатьох людей цього куточка Носівки, які піднімали власноруч із фундаменту цю споруду в пам’ять не лише святої, а й своїх рідних і близьких, які знайшли останній прихисток на цьому цвинтарі, у складчину купували матеріали, та шануючи тих багатьох меценатів, які підтримали будівництво каплички й упорядкування кладовища  коштами, матеріалами, послугами. Отець Михаїл висловив заздравну в честь усіх людей, котрі й доклали трудівничого сумління, і не обійшли підтримкою святу справу, сприяючи коштами, матеріалами, послугами.
-- Усе, що робиться, неодмінно бачить Всевишній, -- наголосив благочинний, -- таки необов’язково всує хизуватися своїми добрими справами, навіть близькими його серцю, зауваживши з приводу  наміру залишити для історії імена всіх, хто причетний до спорудження каплички…
 І все ж хочеться висловити найщирішу вдячність родині -- Ніні і Юрію Бровкам, народному депутату України Івану Івановичу Куровському та голові районної ради Ользі Самокиші, Валерію Миколайовичу та Валентині Миколаївні Давиденкам, депутату обласної ради Роману Меху та його  помічнику Сергію Марчуку, голові правління ЗАТ «Астра-Люкс» Ользі Олексіївні Сергеєвій та директору Носівського «Форм-стилю» Олександру Лупану, моїй доньці Людмилі Олексіївні, керівникам Пенсійного фонду та центру зайнятості Ользі Дикій та Галині Красносільській, начальнику «Райагробуду» Миколі Гумену, підприємцям Григорію Волошину, Григорію Бровку, Сергію Карнауху, Івану Макаренку, Валерію Лисаку, Валерію Литвину, Олексію Калинці, Євгену Балаєву, Світлані Андрушко, В’ячеславу Павленку і багатьом-багатьом  іншим.
  Особлива вдячність справжнім будівничим і майстрам Володимиру Кравченку, обом  Миколам Зеленякам, Івану Ростоці, братам Миколі та Віталію Сеникам, Григорію Самокиші, Петру Частухіну та Віктору Цьомці і ще багатьом і багатьом іншим. І слава моєму невтомному колезі по координації будівництва і першій з невтомними руками на громадських роботах вуличкому Ользі Макарівні Перев’язко. 
   Щире спасибі за сприяння колишньому голові РДА Івану Пугачу. І всім-всім доземний уклін і сердечна вдячність. 
   Хай із вами будуть завжди Божа милість і заступництво святої Ольги, а всі земні -- хай живуть у доброму здоров’ї та будуть гідними імені своєї покровительки.
  Віднині ця невеличка, хай і безвівтарна, споруда -- скромна донечка величного Свято-Троїцького храму-ювіляру, що виросла з людських турбот, на осонні при вході до цвинтаря, стане місцем для молитви й відправ не лише на проводи. Як запропонував отець Михаїл, щороку у день святої Ольги тут можна буде зібратися вірянам на акафіст, пом’янути своїх рідних. Словом, 24 липня може стати і храмовим днем, і поминальним, і днем народження каплички, може, й першої в Україні з іменем святої рівноапостольної княгині Ольги.
  Бережи вас Бог!
 Олексій НЕСТЕРЕНКО.

        «Носівські вісті» №32(9153)

Читайте інші матеріали «Носівських вістей»

Переглядів: 810 | Додав: Адмін | Теги: ювілей, свято, церква | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024