Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2010 » Липень » 1 » У ЛІТЕПЛІ ЛИПНЕВОГО СОНЦЯ
16:24
У ЛІТЕПЛІ ЛИПНЕВОГО СОНЦЯ
Місяць за місяцем
Липень по праву вважається не лише маківкою, але й окрасою року, багатою на тепло, світло, квіти, ягоди. На липень припадає не тільки найбільше жарких днів, але й немало скороминущих грозових злив. У липні в Україні косять сіно, у липні ж починаються й жнива. Втім, чи не найбільше турбот липень приносить селянам, вони чекають його з нетерпінням і побоюванням, бо година негоди з шквальним вітром і градом може звести нанівець тяжку працю на протязі цілого року. Отож на липень, а, точніше, на його погодні завбачення, зазвичай селяни звертають всі свої надії та сподівання. Відтак кожна звісточка про його погідність та тепло стає справжньою доброю звісткою. Та хіба ж то тільки для селян?! Сонцю та теплу неабияк порадіють і липневі відпускники, студенти та дітлахи, яким до школи ще ой як далеко. Тож відрадно, що народний прогностик Володимир Лис обіцяє нам липень, наповнений сонцем і теплінню. Як зазначає самодіяльний прогнозист, особливо теплими й сонячними, навіть спекотними, очікуються майже повністю перші дві декади. Принаймні, перші два тижні цього місяця. А дощі впадуть на левади, луги й поля, за прогнозом, уже в другій половині другої декади. Десь після 15 липня. До того ж дощі доволі відчутні. Погода на деякий час погіршиться. Після перерви знову пройде дощ. Але в другій половині третьої липневої декади знову ж таки випогодиться. І ця липнева спека передасться і першим дням останнього літнього місяця серпня. 
Чудовий місяць липень! Достигають золоті хліба, дозріває городина, спіють яблука, червоніють ягоди. Добрішають і веселішають люди. А чи не найбільшою окрасою липня та взагалі всього літа було колись поетичне і чарівне свято Івана Купала, яке дійшло до нас через темряву віків. Були ще й інші народні свята, які вже нині майже ніхто не відмічає.
Загалом же, розпочинається липневий календар днем Мефодія, 3 липня. За народними прогнозами, коли у цей день піде дощ, то він ще йтиме, з перервами, цілих сорок днів.
6 липня -- Горпини Купальної. Вважалося, що це найкращий день для збирання лікарських трав. Люди вирушали до схід сонця на левади і в ліси, збирали цілющі рослини і запасалися ними на рік чи на два. Цього дня вони наповнювались цілющою силою. А дівчата на Горпини гадали: на ніч клали під подушку дванадцять чудодійних трав, щоб приснився суджений.
7 липня -- Івана Купала. Про це старовинне свято, яке відмічають в ніч з 6 на 7 липня, написані повісті й поеми, про нього розповідають казки й легенди, воно оспіване в народних піснях і думах. Обряд Купала насамперед уявлявся як очищення вогнем і водою від злих духів. У цей день кожен мусив скупатися, тобто очиститись водою, а звідси й назва свята. Обряд був настільки звичний і милий серцю слов’ян, що, не зважаючи на всі намагання православної церкви, його не вдалося викорінити. Ось так, від об’єднання давнього Купала і нового Івана Хрестителя і виникло свято Івана Купала.Перед Івановим днем господині заганяють на ніч корів з телятами для того, щоб телята ссали маток і тим самим не давали змогу відьмам їх доїти. Опівночі з 6--7 липня розквітає червоно вогняна квітка папороті: її треба знайти, зірвати й зберегти, власник її стає знахарем: ніякі скарби від нього не сховаються...»
9 липня -- Давида-суничника.О цій порі в лісах і на луках дозрівали смачні й цілющі суниці. Збирали їх залюбки не тільки дітлахи, але й дорослі теж.
10 липня. Самсона, або його ще називали Самсон-сіногній. Люди примічали, що коли на Самсона іде дощ, моква може протриматися аж до бабиного літа, тобто майже сім тижнів.
12 липня -- Петра і Павла. Цей день пов'язаний з літнім сонцестоянням. На Петра і Павла закінчувалася косовиця сіна. Кожен господар намагався завершити заготівлю сіна, бо вже наближалася жнивна пора. На Петра і Павла прогнозували: коли жаркий день — буде тепла осінь і морози на Різдво, якщо один дощ — непоганий врожай, два — добрий, а три — багатий.
13 липня -- Полупетра. (Собор 12 апостолів). Це було, за сучасним визначенням, професійне свято пастухів. У цей день їм давали відпочити, їх вшановували і пригощали в кожній хаті.
14 липня -- Кузьми і Дем'яна. За старим календарем — полудень літа, починалася найбільша літня спека. В народі говорили: Кузьма і Дем'ян згубили жупан».
21 липня -- Прокопа.Традиційний день початку жнив. На Прокопа жінки до схід сонця йшли на городи рвати кріп. Відваром кропу мили голову, щоб не боліла, а дітей купали в ночвах. Вважали, що якщо у цей день дощ — буде проростати хліб у копах. У народі говорили: «на Прокопа жита копа», або « Прокіп нав'язав сім кіп».
31 липня -- Багатостраждальника Івана.Це був особливий день для жіноцтва. На Івана жінки, котрих полишили чоловіки, відправляли у церкві Божій службу. Вважали, що після цього вони неодмінно повернуться до сімей і до кінця життя будуть вірними у подружньому житті.
Стосовно сучасного та професійного календаря, то розпочався липень Днем архітектури України. За ним святкують працівники державної податкової служби. 3 липня -- Міжнародний день кооперативів, а в неділю, 4 липня, своє професійне свято відзначають працівники морського та річкового флоту та військово-морські сили Збройних сил України. Наступної неділі, 11 липня, святкуватимуть рибалки, а п’ятницю, 16 липня, -- бухгалтери. Металурги зможуть відзначити свій професійний день 18 липня, а працівники торгівлі 25. Натомість під завісу місяця, 28 липня, у всіх українців-християн буде нагода відзначити День хрещення Київської Русі -- України. Ось і все. Начебто й негусто в липні «іменинників». Втім, кожен з нас може долучитися до цієї когорти, адже у липні кожен погідний сонячний день -- вже свято. Бо ж саме на нього припадає активний період відпусток, шкільних та студентських канікул, поїздок, екскурсій та подорожей, знайомства з новими людьми та новими місцями. А, відтак, і спілкування з друзями, колегами, далекою-близькою ріднею та просто хорошими людьми. Отож хороших буднів вам та прекрасних свят у літеплі липневого сонця.
К. МИХАЙЛЕНКО.

        «Носівські вісті» №27(9148)

Читайте інші матеріали «Носівських вістей»

Переглядів: 595 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024