Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2011 » Травень » 19 » СТАРТ ВЗЯТО УСПІШНИЙ. ТЕПЕР БИ СИЛИ РОЗРАХУВАТИ, ЩОБ НЕ ЗІЙТИ З ДИСТАНЦІЇ
22:25
СТАРТ ВЗЯТО УСПІШНИЙ. ТЕПЕР БИ СИЛИ РОЗРАХУВАТИ, ЩОБ НЕ ЗІЙТИ З ДИСТАНЦІЇ
У райдержадміністрації
 Наприкінці квітня відбулося розширене засідання колегії райдержадміністрації та президії районної ради за участю керівників установ, організацій, промислових та сільськогосподарських підприємств, міського та сільських голів. На ньому було розглянуто низку важливих, актуальних питань життєдіяльності нашого району у поточному році. Відтак закономірно, що першим з них у порядку денному колегії стояло виконання Програми економічного та соціального розвитку й виконання бюджету району за підсумками першого кварталу поточного року. В цьому перед присутніми виступили перший заступник голови РДА Микола Онищик та начальник фінансового управління РДА Валентина Пазуха. 
 Власне, обидва доповідачі з легким серцем йшли до трибуни, адже кожному з них було що в позитиві сказати широкому загалу присутніх. Так, за словами Миколи Миколайовича, в січні-березні поточного року промисловим комплексом району було вироблено продукції в два з половиною рази більше проти відповідного періоду минулого року.
 Непогано спрацював аграрний сектор економіки району. Так, попередній прогнозований обсяг посівних площ сільгоспкультур склав 38950 гектарів, що майже на 500 гектарів більше, ніж торік. Належно пройшла підготовка до весняних польових робіт - підготовлено належним чином техніку та вдосталь високоякісного насіння, забезпечено прогнозовану потребу в коштах на придбання мінеральних добрив, пального та засобів захисту рослин. Крім того, з початку року господарники придбали ще й 14 одиниць техніки на загальну суму близько п’яти мільйонів гривень. Певні позитиви намітилися у тваринництві. За три місяці поточного року фактично вироблено валової продукції на суму понад п’ять мільйонів сто тисяч гривень, що становить 110 процентів до рівня минулого року. При цьому валове виробництво молока склало 1386 тонн, забезпечивши суттєве перевиконання завдань програми соціально-економічного розвитку. Значно більше, ніж торік, вироблено та реалізовано м’яса. У «плюсах» йдемо з поголів’ям ВРХ та корів. 
 Дещо активізувалася діяльність будівельних організацій, які з початку року виконали підрядних робіт на суму близько чотирьохсот тисяч гривень. За рахунок усіх джерел фінансування у першому кварталі інвестиції в основний капітал склали майже сім мільйонів гривень. 
 Над реалізацією своїх пріоритетних завдань працювали установи та заклади гуманітарної сфери:відділом освіти ведеться робота по розширенню мережі профільного навчання та відродженню дошкільних навчальних закладів у сільських населених пунктах. Пріоритетом у роботі медичних закладів району є серйозна робота по профілактиці захворюваності на соціально значущі хвороби, у тому числі на туберкульоз та онкологію. На підготовку та успішне проведення творчого звіту «Живи, незалежна і сильна, і слався, єдина, в віках» ( й це, до речі, їм вдалося якнайкраще) була спрямована у першому кварталі діяльність культосвітніх закладів. 
 Власне, у позитив першого кварталу року можна поставити й демографічну ситуацію в районі, зафіксувавши відносно позитивне співвідношення смертності до народжуваності на рівні 2:1…
 На фоні відносного «пожвавлення» досить оптимістично прозвучали й бюджетні цифри. Так, за словами Валентини Пазухи, до загального фонду бюджету району надійшло майже 4,3 мільйона гривень власних та закріплених доходів, що становить 117 процентів до плану. Більше, ніж на сорок процентів виконали план річних бюджетних призначень до спеціального фонду зведеного бюджету. Загалом же, якісного виконання бюджету було досягнуто по всім джерелам надходжень. Значною мірою подібна ситуація склалася перш за все завдяки прийняттю нового бюджетного Кодексу, за яким за місцевими бюджетами закріплено низку бюджетоутворюючих джерел, що створює ефективну систему управління місцевими фінансами та гарантує виконання органами місцевої влади своїх зобов’язань. У першу чергу це надходження від оплат за землю які у порівнянні з відповідним періодом минулого року ще й зросли на 543 тисячі гривень. Більше надійшло й фіксованого податку, податку на прибуток комунальної власності, сплати державного мита та реєстраційного збору тощо.
 Стосовно бюджетних видатків, то хоч і намагалися вкластися у межі запланованого, проте на фоні зростання надходжень маємо й серйозний ріст витрат. Як і в попередні роки, в структурі бюджету знову 96,5 процентів їх використано на захищені статті -- заробітну плату з нарахуваннями, оплату енергоносіїв, видатки на придбання медикаментів, харчування у закладах освіти та охорони здоров’я тощо. Утім, навіть працюючи в режимі жорсткої економії, з початку року вдалося «викроїти» дещицю коштів, зокрем, й на придбання автобусних зупинок, сміттєвих контейнерів та машин спецпризначення. Виділялися кошти й на реконструкцію привокзальної площі та виготовлення проектної документації по ряду інших соціально значимих об’єктів. Частину коштів отримали й заклади гуманітарної сфери.
 У той же час, зупинившись на певних, нехай вже й не таких масштабних, однак все ж таки позитивах, доповідачі значно більше уваги надавали аналізу невикористаних можливостей та пошуку додаткових резервів щодо поліпшення якісних показників виконання Програми. На цьому, власне, наголошував, відкриваючи зібрання, голова райдержадміністрації Анатолій Красносільський. Відтак, серйозної критики піддавалися обсяги надання послуг, які в порівнянні з минулим роком зменшилися чи не наполовину.
 Не може не хвилювати й ситуація у сфері малого підприємництва: тоді, як з початку року було зареєстровано 31 фізичну особу, 67 осіб вирішили вийти з малого бізнесу. Й хоч, власне, на рівні району ми можемо лише контролювати розмір торговельних надбавок, проте на користь, у тому числі й іміджу влади, зростання роздрібних цін у торговельній мережі (у середньому на 15--20 процентів). У тваринництві поки що не вдалося досягти нарощування поголів’я свиней та птиці -- бодай до рівня минулого року. 
 Є певні питання й по оптимізації закладів бюджетної сфери. Зокрема, серйозного вивчення та подальшого практичного вирішення вже сьогодні потребує реформування мережі загальноосвітніх закладів та сільських закладів охорони здоров’я. 
 Не маючи бездотаційного бюджету жити краще, комфортніше навряд чи будемо. Та поки що, на жаль, маємо потурбуватися про зниження податкового боргу, в тому числі, й по податку з доходів фізичних осіб, платі за землю та фіксованому сільгоспподатку тощо. Про це говорив у своєму виступі, доповнюючи колег, начальник ДПІ в Носівському районі Володимир Ігнатченко. І все ж, найголовнішим при цьому залишається те, аби в повному обсязі забезпечити потреби району на заробітну плату з нарахуваннями, проведення розрахунків за електричну, теплову енергію, природний газ, водопостачання та водовідведення. Принаймні, для установ бюджетної сфери. Начальник райфінуправління зазначила, що, слід вжити усіх необхідних заходів для економного та ефективного використання усіх наявних бюджетних коштів. Йдеться, зокрема, про здійснення ефективного розподілу вільних залишків коштів місцевих бюджетів та спрямовувати їх в першу чергу на захищені статті видатків, залучати надходження спецфонду бюджетних установ для покриття дефіциту коштів загального фонду бюджету, забезпечувати першочергове фінансування видатків на оплату праці працівників бюджетної сфери та розрахунки за спожиті енергоносії, не допускаючи простроченої кредиторської заборгованості із зазначених виплат, продовжувати роботи по організації укладання договорів оренди земельних ділянок, на яких розташовані об’єкти нерухомого майна.
 В обговоренні виконання Програми соціального та економічного розвитку й бюджету району взяли участь, поділившись власними напрацюваннями та досвідом господарювання також керівники ТОВ «Формстиль» та ТОВ «Птахофабрика «Носівська» Олександр Лупан та Анатолій Галета, начальники відділу освіти та культури й туризму РДА Наталія Баришовець та Ярина Чухліб, а також Тертишницький сільський голова Микола Вовкогон. 
 Підсумовуючи сказане по першому питанню, голова РДА Анатолій Красносільський звернув увагу на те, що, на жаль, не всі відділи та управління райдержадміністрації прикладають максимум зусиль для забезпечення виконання, а, по ряду пріоритетних ззавдань й перевиконання найголовнішої районної рограми. Так, зазначив голова РДА, управління економіки ще не стало генератором ідей та пропозицій по залученню в район якомога більше інвестиційних коштів. Низка питань є й по промисловому виробництву. Йдеться про відновлення та ефективну роботу місцевих промислових підприємств. Тих же таки молокозаводу та заводу «Побідит». В агропромисловій галузі слід активніше нарощувати поголів’я ВРХ, звернути серйозну увагу на відновлення маточного поголів’я свиней, нарощування поголів’я птиці. Перший квартал року хоч і показав непогані здобутки району у плані забезпечення виконання завдань Програми, утім, це не дає приводу почивати на лаврах. Попереду -- роботи ще дуже багато.
Наступним питанням порядку денного учасники колегії заслухали інформацію Миколи Онищика про покращення благоустрою та санітарного стану населених пунктів району. Власне, це був підсумок проведення щорічної Всеукраїнської акції «За чисте довкілля» та двомісячника по благоустрою, санітарному очищенню та озелененню населених пунктів району. Також перед присутніми виступила керівник апарату райдержадміністрації Людмила Олексенко з інформацією про стан роботи з документами, зверненнями громадян та стан виконавської дисципліни в апараті, управліннях та відділах райдержадміністрації за підсумками першого кварталу поточного року.
К. ГАВРИШ.

«Носівські вісті» №18(9194)

Переглядів: 510 | Додав: Адмін | Теги: Райдержадміністрація, колегія | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024