Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2010 » Липень » 21 » СКІЛЬКИ КОШТУЄ ЦЬОГОРІЧНИЙ ШКОЛЯР?
12:37
СКІЛЬКИ КОШТУЄ ЦЬОГОРІЧНИЙ ШКОЛЯР?
Літо в розпалі. Дітлахам роздолля відпочинку на канікулах безтурботного дитинства. А ось батькам літо -- напружена пора. Окрім того, що треба подбати про оздоровлення та відпочинок дітей і власний, час думати і про спорядження дітлахів до школи. Адже не зчулися, як половина літа вже минула, незабаром Першовересень. Для дітей -- свято і початок навчання, а для батьків вже зараз головний біль, як зібрати дитину, аби все було у відповідності з нашим менталітетом не гірше ніж у інших.
До початку нового навчального року лишився, по суті, місяць. Завбачливі батьки вже давно придивляються до асортименту та прицінюються, а деякі -- вже придбали дітям шкільні обновки. Зрештою, сімейні бюджети аж тріщать, не витримуючи літнього навантаження. Надто цьогоріч, коли ціни почали зростати ще задовго до шкільного ажіотажу на все. Відкладати виходить не у всіх, передусім через те, що ні з чого, більшість бо одержує сміховинні заробітні плати, а якщо в родині кілька школярів або виховуються одним з батьків? Словом, збір до школи -- справа не з простих.
Скільки ж коштує цьогоріч зібрати першокласника до школи? За відповіддю на це актуальне нині запитання вирушаємо у відділи дитячого та підліткового одягу, магазини канцтоварів торговельного центру та центрального ринку. Скажу відразу: є абсолютно все, питання в ціні та якості.
У мінімальний набір для школяра входять шкільна і спортивна форми, портфель та канцтовари. Де купити товар, зараз питань не виникає, головна проблема -- занадто високі ціни на шкільні речі. Надто тепер, у переддень ажіотажу. Продавці, як мовиться, особливо не переймаються, адже є одна незаперечна істина: сезон, коли практично всі відкладають інше, а на перший план виходять саме шкільні покупки. А якщо мова йде про першокласника, то й поготів. Хочеться, щоб дитина мала все найкраще. Інша мова, якщо в родині два і більше школярів.
З найдорожчих шкільних покупок -- форма та взуття, причому дитячі речі нерідко коштують не менше, ніж "дорослі". Ціни на них коливаються залежно від якості тканини та виробника. Шкільну форму можна придбати приблизно за 300--600 грн., спортивну -- від 250, сорочка обійдеться в 100 -- 150 грн., блузка -- від 150--200, залежно від розміру. Туфлі потягнуть 250--500, кросівки 180--450. а ще ремінь, краватка, бантики (20--45 грн), колготи(20--35) для дівчаток, спідня білизна тощо
 На чому-чому, а на взутті та одязі економити не варто. Хоч дитина і виростає швидко, але, зекономивши, наприклад, на дешевих кросівках чи кедах, можна вже через місяць купувати другу пару для майбутнього футболіста. А одна пара кросівок коштує 100--150 грн. -- це зі шкірозамінника. Якщо ваша дитина активна, рухлива і багато грає у футбол або інші активні ігри, то краще відразу купувати шкіряне взуття. Взагалі ж у футбол найкраще ганяти в кедах (80--150 гривень). А школярика треба ще й взути у туфлі. За взуття зі шкірозамінника доведеться віддати щонайменше 150 гривень, зі шкіри -- 250--400. 
Залежно від розміру, міцності і оформлення коливаються ціни і на портфелі. Звичайно, діти в основному обирають ранець розмальований, яскравий, з картинками відомих героїв мультиків чи американських "екшенів". На ринку можна знайти непоганий портфель за 120 грн., а от якісний, з міцного матеріалу -- за всі 300. Пенал коштує в середньому 50 грн. 
Школяру на початку знадобиться щонайменше 20 зошитів. Хороший зошит із 12 аркушів коштує 1 гривню, 24 аркушів -- 2,5--3, 48 аркушів -- 5, 96 аркушів -- більше 6 гривень. До зошитів ще треба й обкладинки -- 3--6 гривень за комплект, до підручників -- 8--20 гривень. 
Зачаровують барвами обкладинки щоденників. Така необхідна річ для кожного учня (скоріше -- для їхніх батьків!), з доданням різноманітної інформації і з фотографіями улюблених акторів чи співаків коштує від 15--25 гривень. Першачкам для уроків праці знадобиться ще й пластилін (8--21 грн.), кольоровий папір і картон (14 грн.). Додайте кольорові олівці (20 грн.), набір пензликів (8 грн.), альбом для малювання (5-12 грн.), фарби (12--35 грн.), гумку, підстругачку (по 1,5 -- 3 грн.). Тож повний набір обійдеться приблизно у триста -- чотириста гривень. 
Таким чином, у середньому повне екіпірування школяра коштуватиме батькам близько двох тисяч гривень. Та й то -- якщо купувати не найдорожчі речі. 
Але незважаючи на ці сухі дорослі підрахунки, у першокласників скоро -- справжнє свято знань, дорослішання, самостійності. Вони вперше переступлять поріг храму науки, вперше сядуть за парти, для них розпочнеться новий період життя. Адже саме у школі ми переживаємо найщасливіші хвилини, вчимося не лише гарно виводити літери, але й бути Друзями, Громадянами, Людьми. Головне, щоб при цьому діти росли здоровими, а біля них і батьки, які б щоразу напередодні вересневих приготувань, мали приємний клопіт турбуватися, витрачаючи кошти на збори до школи. Зрештою, у житті все має свою ціну, окрім найголовнішого: взаємин батьків і дітей, де поціновування проходить зовсім в іншій площині.
Н. КАЛЮЖНА.

«Носівські вісті» №30(9151)

Переглядів: 842 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024