Багата Кутя — улаштовується на пошану добрих духів (душ) та бога врожаю, бога худоби... Ця ніч, як і всі Святі Вечори до Нового року, належить духам — і Вечеря Свята, і Ніч Свята, і Вечори Святі. На Свят-Вечір, ніби кожному місяцю присвячуючи, господині готують дванадцять страв із усієї садовини й городини, що є в господарстві, щоб якнайкраще прийняти бога врожаю і святі душі дідів-прадідів. А вони подарують у новому році ще кращий урожай. Це магічні дії — дати повний достаток на Багату Вечерю. Страви готують і подають у такому порядку: * Кутя — обтовчена набіло пшениця з самого добірного зерна, її мішають з медом і маком. Подають першою. * Горох та капусняк (дві страви їдять разом). * Борщ пісний з грибами та рибою. * Голубці. * Риба холодна. * Риба смажена. * Гриби, затовчені часником. *Вареники з сливами та грушками, вишнями та черешнями. * Млинці (їдять з борщем). *Каша гречана чи пшоняна (пісна, особливо приготовлена). *Пироги пісні з капустою, сливами, грушами. * Вар (узвар) — варять сушені фрукти: груші, яблука, сливи, вишні.
|