Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2010 » Січень » 6 » На сесії районної ради
21:45
На сесії районної ради
 Відбулася двадцять сьома сесія районної ради п’ятого скликання, на якій депутати розглянули близько півтора десятка важливих питань життєдіяльності нашого району. Втім, найголовнішим у розгляді її постало перше й, мабуть, традиційне для завершення як календарного, так і господарського року -- виконання Програми економічного та соціального розвитку району в поточному році та затвердження проекту Програми на 2010 рік. Доповідала по цьому питанню перший заступник голови райдержадміністрації Людмила Кириченко. 
Розроблена з метою забезпечення достатнього рівня стабільності та можливості прискореного розвитку економіки, підтримки малого та середнього бізнесу, реалізації програм розвитку адміністративних територій та створення сприятливого інвестиційного клімату, забезпечення ефективної політики зайнятості, зростання заробітної плати та доходів населення, ця програма стала тим каталізатором, через призму якого бачиться реальний стан справ, що відбуваються в районі. Відтак вслухаючись в кожне слово з трибуни, кожен з присутніх в залі добре розумів, що ті негативні процеси, які нині відбуваються в політичному та економічному житті держави, не можуть обійти й нашого району, суттєво впливаючи на стабільність в усіх сферах його життєдіяльності. А з іншого боку, на фоні загальної кризи особливо нарікати нам не доводиться, оскільки більшість основних планових економічних показників ми виконали. Так, в галузі промисловості загальний обсяг виробленої промислової продукції в порівняльних цінах склав 6,370 млн. грн., що становить 154,2 процента до відповідного періоду минулого року. З приростом спрацювала ТОВ «Кондитерська фабрика «Десна», нарощено обсяги промислового виробництва НВКЦ «Прес», розширює своє виробництво ЗАТ «Формстиль».
Непогано спрацювали цьогоріч і в аграрному секторі економіки району. Так, вироблено валової продукції на суму 179 млн. грн, в т.ч. рослинницької на 133 млн.грн, тваринницької -- на 46 млн. грн, що становить 109 процентів до рівня минулого року. Й це при тому, що в поточному році аграріям довелося працювати практично без підтримки держави. Аналізуючи доробок сільгоспвиробників, Людмила Миколаївна зазначила як позитив, суттєве зростання виробництва тваринницької продукції, зокрема, продуктивності молока та м’яса. Втім, домінуючою у аграрному сеторі економіки на сьогодні залишається рослинництво, яке забезпечує 80 процентів всіх сільськогосподарських надходжень. По великому рахунку, не зміниться ситуація і в наступному році. Згідно з програмою економічного та соціального розвитку очікуване валове виробництво зерна по всіх категоріях господарств складе 143 тис. тон при урожайності 35,2 центнет на круг. Планується збільшити площі, а відтак і валових збір олійних культур -- з цьогорічних 6734 до 9590 тон з урожаю 2010 року. Прогнозується збільшити до 1600 гектарів й посіви цукрових буряків. Стабільні впродовж останніх років площі в тисячу гектарів займає соняшник, втім, на сьогодні число бажаючих займатися його вирощуванням зростає. Тож на наступний рік проектом програми задекларовано вирощування соняшника на площі вже у 2600 гектарів.
А ось щодо роздрібного товарообігу, то за звітний період його загальний обсяг склав 94,5 млн.грн, або 98,3 процента до показника попереднього року. Тоді, як на наступний рік планується його скоротити аж… до 11,8 млн.грн. -- віддавши виїздну торгівлю та побутове обслуговування в руки приватних підприємців.
 У відповідності до визначеного кола підприємств, що звітують про свої фінансові результати, то статистика зафіксувала за звітний період 1,4 млн.грн збитків (по цукровому заводу) та 182,9 тис.грн. прибутків. Безумовно, перекресливши будь-які попередні напрацювання, такий результат тягне за собою цілий ряд негативних економічних показників -- це і зменшення податкових надходжень, і прибутковість галузі, і заборгованість до Пенсійного фонду тощо.
Так склалося, що на сьогодні одним з основних галузей, що формують бюджет, зокрема, й району стало мале підприємництво. Так, надходження до бюджету від суб’єктів малого бізнесу склали за звітний період 16 млн. грн.За 11 місяців поточного року було сплачено єдиного податку 471,6 тис.грн. фізичними та 184,8 тис.грн. юридичними особами. Разом з тим, за рік припинили свою діяльність 74 суб’єкти підприємницької діяльності припинили свою роботу. Схоже, саме на цю вузьку ланку роботи й слід звернути увагу при формуванні проекту програми економічного та соціального розвитку району на наступний рік. 
Доповнюючи виступ першого заступника голови РДА, начальник фінансового управління Валентина Пазуха зазначила, зокрема, й на тому, що однією з суттєвих статей витрат у районі залишаються невиробничі галузі, такі, як охорона здоров’я, освіта та культура. Так, до честі керівництва і районом, і установами, функціонують вони нормально. Реалізується низка державних та районних программ по удосконаленню їх роботи. Втім, на часі стоїть надзвичайно важливе й болюче для всіх питання їх оптимізації. Втім, на практиці виходить так, що те, що добре для бюджету, не завжди прийнятне для сприйняття основною масою пересічних носівчан. Очевидно, що скорочення у майбутньому ліжкомісць у лікарнях, лікувальних та культосвітніх закладів навряд чи з розумінням сприйметься територіальними громадами. Тож визначаючи цілі та пріоритети економічного й соціального розвитку району в наступному році та визначаючи шляхи їх досягнення, виступаючі великої уваги надавали створенню умов для стабілізації та поступового відновлення економічного зростання господарського комплексу району, а відтак і поповнення бюджету. Це й забезпечення макроекономічної стабільності через стимулювання інвестиційної діяльності, підтримку підприємництва та посилення його ролі в соціально-економічному розвитку, розширення інноваційної складової розвитку та підвищення конкурентноспроможності промислового виробництва. У сільськогосподарському вироництві -- розвиток тваринництва у великотоварних сільськогосподарських підприємствах та господарствах приватного сектора, розвиток рослинництва та підвищення ефективності землекористування, модернізація та подальша структурна перебудова аграрної галузі, підвищення соціальних стандартів й покращення умов життєдіяльності сільського населення.
Розвиток та оптимізація інфраструктури району, на думку виступаючої, бачиться у впровадженні альтернативних джерел енергозабензпечення з використанням місцевих видів палива та дотримання заходів з енергозбереженняв бюджетних установах, концентрації бюджетних ресурсів на виконанні пріоритетних для району цільових програм, оптимізації мережі об»єктів соціальної сфери, підвищення технологічної оснащеності в системах освіти, охорони здоров’я, культури та спорту, ефективне функціонування житлово-комунального господарства, подвальшій її демонополізації, розвитку конкурентноспроможного середовища та ринку послуг, модернізації шляхового господарства, розбудові придорожньої інфраструктури, збереженні історико-культурної спадщини та розвитку туристичної інфраструктури, повнішому використанню культурних та рекреаційних ресурсів району.
Заслухавши конкретні пропозиції щодо задекларованих у проекті програми засад, депутати взяли участь у його обговоренні. Втім, безсумнівно, через виступ кожного з них -- і начальника КП «Носівські теплові мережі» депутата Віктора Грудіна, начальника відділу культури та туризму Ярини Чухліб, голови фермерського господарства депутата Анатолія Мельника, фельдшера Іржавецького ФАПу Тетяни Бруй, інших виступаючих параллельно з обговоренням програми стосовно їхніх виробничих проблем «червоною ниткою» прозвучало, що значно ефективніше та предметніше можна було б говорити про один з головних документів, за яким жити та розвиватися району можна було б, маючи перед собою ще один -- бюджет наступного року. Втім, краще мати, можливо, в чомусь нехай і декларативну програму, аніж жити й працювати зовсім без неї. Затвердивши программу економічного та соціального розвитку району на 2010 рік, депутати прийняли рішення по ряду інших питань. Вичерпавши питання порядку денного, сесія закінчила свою роботу.
К. МИХАЙЛЕНКО.

          «Носівські вісті» №2(9122)

Читайте інші матеріали «Носівських вістей»

Переглядів: 578 | Додав: Адмін | Теги: райрада, сесія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Січень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024