Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2010 » Червень » 7 » ПАМ’ЯТАТИ МАЄМО ЩОДНЯ І НЕ НА СЛОВАХ
16:55
ПАМ’ЯТАТИ МАЄМО ЩОДНЯ І НЕ НА СЛОВАХ
В історії нашої країни, в календарі свят і вікопомного є дати, які не обмежуються числами і днями, як і рамками ювілеїв. Для кожного із нас і всього народу заголовні в цьому списку Велика Вітчизняна війна і Травнева Перемога 1945-го. Як приклад небаченого героїзму, людської сили духу і самопожертви ці вікопомні п’ять років ось уже 65 літ живуть поруч з нами, незважаючи на те, що давно не чути гуркоту гармат і вже залікувала земля свої рани. Лиш повсюдно височіють обеліски і стели, численні пам’ятники -- у бронзі і камені навічно застигли героїчні захисники рідного краю, які крізь час, крізь усі бар’єри і кордони несуть до нас свій заповіт. Він зобов’язує бути достойними, небайдужими, відповідальними за свої вчинки і слід, який залишимо по собі.
Не тільки у нинішній, ювілейний, рік ветерани Великої Вітчизняної займають особливе місце у програмах і діяльності вищих ешелонів влади. Починаючи від Президента, Уряду і закінчуючи владою на місцях, навчальними закладами, зрештою, кожною родиною -- пам’ять про найбільшу і найжорстокішу війну минулого століття бережеться і примножується, й найглибша шана до тих хто поліг на її фронтах, і ще живе поруч. Поки що маємо можливість слухати їх спогади, черпати життєву мудрість, викувану в нелюдських випробуваннях. І за це низький уклін, нашим переможцям, яких нині на Носівщині з кожним роком стає все менше і менше.
Нинішній рік повністю присвячений їм і пройде під назвою «Рік ветерана». Не голослівно і не заради красного слівця, а аби вкотре привернути нашу увагу і спільні турботи до людей -- нашої гордості і водночас все ще з найбільш соціально-незахищених категорій населення. Потроху повертається наша молода держава обличчям до ветеранів і всіх, хто вижив у горнилі війні, діє ряд пільг, у тому числі і в нашому районі, на проїзд, оплату комунальних послуг тощо. Проте цього замало, щоб віддячити за безцінне -- подароване нам мирне небо над головою. І не тільки тим, хто ще поруч, а й не менш -- тим, хто вже в обіймах рідної землі, хто грудьми закрив її в бою і більше не піднявся. Місця їх вічного спочинку і вшанування є у кожному населеному пункті, проте, на жаль, більшістю вже далекому від первинного вигляді. Час наклав свій руйнівний відбиток на в основному залізобетонні погруддя і пам’ятники, які з часів зведення у 40-60 роках XX століття фактично не знали реконструкції. На жаль, з виправленням ситуації запізнилися ще вчора і сьогодні не маємо жодного права зволікати з рішучими діями і розмінюватися на пусті слова і гасла, адже зберегти ці пам’ятки історії і духовності -- священний обов’язок. Зрештою, і потрібно це живим, а не мертвим. 
Саме тому у минулому році була розроблена і затверджена державна Програма впровадження комплексу заходів щодо збереження та відновлення меморіальних пам’яток періоду Великої Вітчизняної війни» на 2009 -- 2010 роки, на основі якої розроблені відповідні обласні та районні. Була проведена велика робота по обстеженню пам’яток, підрахунку фінансових затрат на їх відновлення та проведення ремонтно-реставраційних робіт в результаті чого ряд об’єктів з кожного району області був внесений у рамки державного фінансування. Були внесені сюди і п’ять пам’ятних місць Носівщини: Меморіальний комплекс у центрі Носівки, Братські моги у Лихачеві та Рівчак-Степанівці, Пам’ятний знак у Коломійцівці та Обеліск Невідомому солдатові і братська могила в Червоних Партизанах. На їх реконструкцію потрібно більше ста тисяч гривень і самотужки, силами лиш місцевих бюджетів, таку суму, звичайно, не осилити. Проте, у фінансування минулого року ми не потрапили, а цьогоріч заплановано лише 35 тисяч гривень -- на оновлення Меморіалу слави у Носівці й то за умови спів фінансування з районного бюджету -- 10 тисяч гривень та міського -- 5 тисяч. У жодному з них такі кошти не закладені тому масштабну роботу по впорядкуванню пам’ятників, обелісків, братських могил, меморіальних комплексів і пам’ятних знаків продовжуємо силами громад і небайдужих людей. 
Турбот у цьому напрямку -- нескінченний перелік, адже в нашому районі лише братських могил налічується більше тридцяти і понад сімдесят -- пам’ятників. Жоден із них не залишається без уваги, щороку проводиться посильний косметичний ремонт, впорядковується територія, на якій він розміщений. І що надзвичайно відрадно -- таки більшає спонсорів і меценатів, які не відмежовуються від цієї благородної справи, допомагають коштами і матеріалами. Скажімо пам’ятний знак біля районної гімназії чи й реставрували б, якби не допомога приватних підприємців Ю.Бровка, О. Кравченка та В.Литвина, які і матеріалами забезпечили і роботи оплатили.
Не живуть лиш сподіваннями на поміч і червонопартизанці. Спільними зусиллями і за фінансового сприяння агрофірми «Агрікор-холдинг» було проведено ремонт Обеліска і братської могили, за кошти місцевого бюджету було частково замінено стели на Меморіальному комплексі в центрі міста, оновлений обеліск на братській могилі на території третьої міської школи, спонсором у ремонті Пам’ятного знаку в Коломійцівці виступило місцеве господарство «Нива» тощо. 
Робота в розпалі і вже точно не завершиться нинішнім роком. З нагоди 65-річниці Перемоги в районі було організовано збір благодійних коштів, частина з яких була використана на організацію свята 9 травня, а частина -- неодмінно піде на упорядкування пам’ятників. 
Лише таким чином, по краплині, спільними зусиллями маємо вирішувати цю далеко не другорядну проблему, вирішення якої -- не тільки в матеріальній площині. Адже за нами -- обов’язок передати естафету пам’яті наступним поколінням, аби звитяга і героїзм визволителів рідної землі були вічним нагадуванням про те, заради чого живемо і працюємо, будуючи заможну і щасливу країну. Тримаймо її достойно і живімо у повен зріст, знаючи, що є чим пишатись і на кого рівнятись.
Людмила ОЛЕКСЕНКО, 
заступник голови РДА.

«Носівські вісті» №24(9145)

Переглядів: 462 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024