Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2011 » Серпень » 10 » На кордоні хмарища похмурі…
20:16
На кордоні хмарища похмурі…
Тиждень
 Липень -- середина літа і рай для душі. Щедра земля подарувала нам жниво. Хоч і неврожайний для яблук рік, та вже пахнуть білоналивом сади, гнуться гілки абрикосів, а малини скільки… і вдома, і в лісах навколо. Незчуємось, як і Спас із духмяними медами ступить на поріг, осипле рясними зорями в надвечірок, поманить на грибні стежини і в осінь -- не менш красиву, урочисту, святкову й водночас буденну…
 Боже, нащо ти дарував нам ці дива в природі? Здавалось, на віки, якщо воднораз і не раз переконуєшся, що не така вже вона й вічна, ця всесильна краса довкілля!
 Вже позаду Чорнобиль, який багато навчив і далеко ще не вичерпав усі болючі уроки. Їх пізнають наразі вже колишні наставники в подоланні біди японці. Що вже згадувати наші українські рекотворні смітники в лісосмугах і лісах, навіть на узбіччях польових доріг, де від сміттєзвалищ ордою поперлись на донедавна ще родючі землі бур’яни, пнуться на очах в сонцевись молоді праліски. Хай це славнозвісні чорноземи, яким споконвік заздрив по-доброму вселенський люд і зазіхали завойовники, але далеко й не пустелі, які чи не півсвіту прирікають на голодне існування.
 Маємо все, але не цінуємо: річки й озерця зміліли й тяжкохворі від стічних вод та найусілякішого непотребу, якого більше, ніж досить на берегах. Правічні бори, в яких завжди вільно почувалося і людям, і птахам, опинились у кордонах колючих дротів і непроникних навіть зору парканів. Тут все для розваг нових господарів, які взяли на десятиліття в оренду посаджене й вирощене ще дідами й батьками. Цей рукотворний і Божий рай нам обходити, напевне, вже завжди. І нашим дітям, і нашим внукам.
 Але те, що є і те, що буде, з огляду на соціальну справедливість, може, й півбіди в порівнянні із лихом, яке підстерігає звідусюди буквально гвалтуванням довкілля.
 …На кордоні нашого й Ніжинського районів, може, й на нічийній полосі, був колись кісткопереробний заводик. Він давно не працює, але залишається полігоном, де вилежуються перед відправкою кістки просто неба. А нещодавно в руїни без вікон і дверей сусіди завезли невідому речовину в лантухах, від яких смердить не менше й шкребе в горлі. Найближчий червонопартизанський висілочок -- Кобилещина -- з майже сотнею мешканців потерпає від ядучого духу, що піднімається вгору і, звісно, падає на оселі, подвір’я віддаленого висілочка. Навіть табуни собак, які юрмились тут завжди, уже розбіглись, зачувши біду… Таки бомбу підклали давно нам сусіди. А ми терпляче мовчимо. Усією громадою і владним чиновництвом, службами великим числом, зокрема й безголосою емчеесівською. Їй вже давно слід би забити тривогу, підняти на ноги всіх колег, аж до прокуратури, а не бавитись з приводу надзвичайщини в засідання… Ніжин бо таки далеко і похмурі хмари смороду на кордоні ближче до наших людей, ніж до першої сусідньої громади, яка, до речі, показала свій характер власникам цього злощасного об’єкта. Очевидно, наша черга проривати блокаду екологічного хамства, наруги, байдужості і дух покірності долі теж. Не чекати ж нових реформ чи вказівок згори, які б привернули увагу влади до прикордонної діяльності, відродження громадянської позиції і громадської активності. І мусимо зібратися таки в єдиний гурт і повернути любов до природи в душі. Інакше боляче буде нам, іще гірше -- нащадкам.
О. НЕСТЕРЕНКО.
Переглядів: 490 | Додав: Адмін | Теги: тиждень | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024