Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2010 » Червень » 3 » ДЕШЕВШЕ ПРИБИРАТИ, НІЖ СМІТИТИ
11:07
ДЕШЕВШЕ ПРИБИРАТИ, НІЖ СМІТИТИ
Питання благоустрою і наведення порядку в місцях, де живемо і працюємо, актуальне цілорічно, щораз особливо загострюючись по весні справжньою повінню нових стихійних смітників. Їх з року в рік на традиційних толоках і суботниках збираємо все більш щедрими врожаями -- обабіч доріг і попід дворами, в лісосмугах уздовж залізничного полотна, в тому ж багатостраждальному центральному парку, який всією громадою голослівно хочемо бачити впорядкованим і красивим, натомість гуртом докладаючи чималих зусиль, аби місце для відпочинку було відчутним докором на спільному сумлінні. Адрес і адрес подібних -- не злічити у Носівці й кожному селі, які на ділі показують наскільки збайдужіли серцями і розумом, перестали бути господарями у власному ж домі. А чи, може, натужно пнучись в компанію до заможних європейських країн й собі чекаємо наймитів, які прибиратимуть слідом, дбаючи аби бруд не осідав на чистих черевиках і руках? Втім, і тут мали б знати, що в цих оазисах культури і цивілізації не тільки вчасно і якісно прибирають, а й не смітять, не кидають недопалки і пляшки поруч із урнами для сміття і вже точно не ламають їх. І справа не тільки в суворому контролю з боку влади і правоохоронних органів, діючих штрафах. Просто виховання відповідне і, якщо хочете, менталітет, в якому не закладено бути ворогом самому ж собі.
Ми ж і в цьому році вже традиційно провалили іспит на самосвідомість і відповідальність. Затяжна і сніжна зима оголила сміттєві завали ледве не на передодні ранніх цьогоріч Пасхальних свят, тому Всеукраїнська акція «Благоустрій України», оголошена Президентом з 25 березня, розпочалася і пройшла справді в авральному і надзвичайно напруженому режимі. Протягом місяця робочі бригади з підприємств, організацій, установ та навчальних закладів Носівщини -- усього десять тисяч осіб, працювали, не покладаючи рук. Причому прибирали не лише на узбіччях доріг, в громадських місцях, а й попід дворами несумлінних громадян, які, схоже, вже звикли до того, що їх смітники виносять чужі люди. А мало б бути соромно, адже далеко не всі з цих горе-господарів так само недбалі за парканами своїх обійсть. Не один і не два приклади, коли на подвір’ї цвітуть квіти, а біля дороги звалена гора непотребу. Причому, прибравши її, незабаром бачимо нову -- як насмішку в обличчя. Мовляв, прибирайте -- така ваша робота, а ми з чистими руками підкинемо ще. Брудне ж сумління не на видноті -- за його червоніти не доводиться.
Між тим, результати місячника з благоустрою гострим докором усім і кожному. Судіть самі: лише за місяць роботи було ліквідовано 45 несанкціонованих сміттєзвалищ, з яких більшість, а саме 25, знаходяться у межах населених пунктів. З них вивезено майже півтори тисячі кубічних метрів сміття -- результатів нашого спільного «господарювання». Скільки ж іще залишилося заростати бур’янами -- не злічити.
Протягом весняної акції в межах населених пунктів також було побілено усі дерева, опори електромережі, огорожі. Висаджено 12 тисяч саджанців дерев, створено дві тисячі квадратних метрів газонів і 150 квадратних метрів квітників. Тільки учні НВК «ЗНЗ-ДНЗ» №3 в ході акції «Посади дерево і збережи його» в районі с. Жовтень висадили близько чотирьох тисяч саджанців дерев. 
Погарнішало, причепурилося наше місто, села. Створена з метою здійснення контролю за виконанням плану заходів по благоустрою, комісія у складі чотирьох груп, створена за розпорядженням голови райдержадміністрації І. Пугача зафіксувала цілий ряд позитивних зрушень у впорядкуванні міста та сіл. Можуть пишатися обличчям свого рідного села жителі Ганнівки, Держанівки, Іржавця, Мрина, Селища, Плоского, Хотинівки. А ось козарцям, шляхіллічівцям, червонопартизанцям, софіївцям, жителям Коломійцівки і великої частини Носівки таки є за що червоніти.
Тридцятого квітня завершився традиційний весняний місячник з благоустрою, а вже встигли вирости на щойно прибраних територіях нові смітники. В гармонії з ними і високі бур’яни, які запишаються повсюдно і навіть в центрі міста гірким доходом господаря. 
Відбули чергу і забулися, а між тим підтримання порядку і чистоти ніколи не обмежувалося рамками місячників чи суботників. Слідкувати за цим маємо щодня і не тільки на власних подвір’ях. Байдужість в цьому, як і іншому, не минає безслідно і буде каратися. Головою облдержадміністрації дано доручення керівникам органів місцевого самоврядування розробити та затвердити Правила благоустрою свого населеного пункту, а також схеми санітарної очистки та паспорти місця для вивезення твердих побутових відходів -- до речі на Носівщині їх мають лише Мрин та Хотинівка. На виконання цих завдань -- два місяці.
Крім того, мають активізувати свою роботу вуличні комітети, на яких покладена відповідальність за впорядкованість закріплених територій. За цим сьогодні ведеться суворий контроль. Працівниками Носівського райвідділу міліції вже виявлені 22 правопорушники, яких притягнуто до адміністративної відповідальності по ст. 125 Кодексу про адміністративні правопорушення України «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів». За це Закон передбачає покарання у вигляді штрафу: для фізичних осіб -- від 340 до 1350 гривень, для посадових осіб та суб’єктів підприємницької діяльності -- від 850 до 1700 гривень.
Тож, шановні, якщо ваша совість мовчить і, як в тому анекдоті, чиста, бо нею не користуєтеся, доведеться вчитися ціною власного гаманця. Думається, у нашому прагматичному світі, з далекими від бажаного достатками це -- відчутний урок, який, хочеться вірити, не мине безслідно і ми зробимо очевидні висновки. Зрештою, вислів «прибирати дешевше, ніж смітити» красномовний не тільки в своєму прямому значенні. 
А. ПЕРЕВЕРА,
заступник голови Носівської райдержадміністраціїє

«Носівські вісті» №23(9144)

Переглядів: 556 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024