Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2010 » Січень » 25 » ДЕРЖАВНИЙ РЕЄСТР ВИБОРЦІВ: СКЛАДНА РОБОТА НАД ПОМИЛКАМИ
22:49
ДЕРЖАВНИЙ РЕЄСТР ВИБОРЦІВ: СКЛАДНА РОБОТА НАД ПОМИЛКАМИ
Є така служба
Сімнадцятого січня відбувся перший тур виборів президента України. Робота про підготовці до них у районі, звісно ж, була проведена чимала. Втім, без недоречностей не обійшлося. Хтось не знайшов себе у списках, інших неприємно вразили помилки у написанні їхніх ідентифікаційних даних, ще комусь було надзвичайно боляче бачити у виборчих списках когось зі своїх знайомих чи близьких, котрих вже немає на цьому світі. Заради справедливості варто сказати, що подібне траплялося й раніше. Щоправда, провину за такі виборчі «проколи» тоді можна було цілком «списати» на деяких несумлінних членів дільничних комісій, котрі не надто переймалися детальним уточненням списків виборців, що проживали на території своєї виборчої дільниці. Нинішня ж виборча кампанія вперше відбувалася за списками, сформованими за даними єдиного державного реєстру виборців. Того самого, що його вже впродовж двох років готують працівники відділів ведення Державного реєстру виборців, свого часу створених при районних державних адміністраціях. Ось саме на них якраз і полетіли всі стріли виборчо-спискових проблем. Втім, критикувати завжди легше. Тим більше, якщо йдеться про вирішення питань такої загальнодержавної ваги, як організація та проведення виборчої кампанії. Тож з метою розібратися детальніше в ситуації ми вирушили до місцевого відділу ведення Державного реєстру виборців. Невеличка затишна кімнатка у приміщенні районного центру соціальних служб для молоді, обладнана найновішою оргтехнікою. Здавалося б, звичайна собі державна структура. Й тільки ґрати на вікнах та міцна решітка на дверях свідчать про те, що хоч це й не банківська установа, та цінних відомостей та державних секретів може вміщувати не менше. Вони -- у комп’ютерах, за якими старанно працюють, обробляючи документи, спеціалісти відділу Олена Журенко та Владислав Пуха. А керує цим відділом Тетяна Анатолівна Мельник. Саме до неї й звертаємося з проханням роз’яснити, чому після проведеної великомасштабної роботи по формуванню списків виборців за єдиним Державним реєстром продовжують мати місце подібні негаразди.
-- Справа в тому, що при формуванні списків за їх основу бралися ті, які, свого часу були складені робочими групами при підготовці до попередніх виборів 2005 року. На нас покладалися лише функції щодо їх уточнення. Проте це не означає, що колектив нашого відділу, до складу якого, до речі, входить лише троє працівників, повинен був звірити та уточнити весь першочерговий список з 30 тисяч 800 осіб, які на той час в районі мали право участі у виборах. Для початку всі ці люди отримали поштові повідомлення з персональними даними, внесеними до Державного реєстру виборців. Зроблено це було за вказівкою Центрвиборчкому, щоб виправити фактологічні помилки і до нинішніх виборів підійти з максимально точними списками. За допомогою листонош, секретарів сільських рад, через спілкування в телефонному режимі з пересічними людьми нам вдалося викреслити з цього списку понад двісті померлих (станом на 2005 рік). Виключили зі списків і тих людей, котрі реально не проживали за вказаною адресою. Натомість поповнювали списки виборців району пропущеними та особами, яким вже виповнилося вісімнадцять років. Зверталися до нас люди з проханням виправити помилки у прізвищах, іменах та по батькові, в датах народження та адресній інформації. Тільки з вересня по листопад з подібних приводів до нас звернулося 470 громадян. Таким чином згідно з уже уточненими даними список виборців нашого району для участі в першому турі виборів президента України 2010 року скоротився до 27252 чоловік.
-- Для цього обов’язково було персонально з’явитися до вас?
-- Відповідно до закону про Державний реєстр виборців, для внесення уточнень виборці мають звернутися до відділу ведення цього реєстру за місцем проживання із заявою та паспортом. Заявник заповнює бланк і після певних дій наші працівники вносять зміни стосовно нього в Державний реєстр. Для спрощення процедури у разі, якщо виборець не зможе самостійно з’явитися у відділ адміністрування (зокрема через хворобу), було прийнято рішення про те, що виборці можуть повідомити про померлих осіб, виявлені неточності або інші помилки у телефонному режимі. В окремих випадках, коли у нас виникають сумніви у достовірності оголошених даних, ми маємо повне право відмовити в отриманні такої «заочної» інформації. Так, можна зателефонувати у відділ і повідомити, що людина померла чи виїхала в інший населений пункт -- ми обов’язково уточнимо це в органах юстиції, паспортному столі й у списках зробимо відповідні зміни. А для внесення у списки потрібно особисто з’явитися з документами. Словом, у будь-якому випадку головною підставою для уточнення виборчого списку є документальна. 
Варто сказати, що протягом всього часу нам суттєво допомагали сільські голови та їх секретарі. До речі, тут ситуація ускладнювалася й тим, що свого часу паспортні дані багатьох виборців обмежувалися лише назвою населеного пункту, без зазначення вулиці та номера будинку. Саме тому приємно, що відповідально віднеслися до цієї важливої справи члени більшості виборчих комісій, які отримавши «застарілі» списки, допомогли нам їх суттєво оновити. Часом включалися в цю роботу й завідуючі ФАПами, депутати, вчителі -- у сільських населених пунктах, де одне одного зазвичай знають. А ось по Носівці, на жаль, питань під час проведення першого туру виборів по виборчих дільницях було немало. Тому навіть і в день виборів до нас звернулося більше двох десятків громадян з проханням включити їх до списків виборців. Написавши заяву та представивши копії документів. Кожен з них отримував певне повідомлення про їх внесення до реєстру, що стало підставою для їх участі в голосуванні. До речі, багато хто з виборців, побачивши у списках першого туру навколо свого прізвища якісь недоречності, також поспішив до нашого відділу. Сьогодні ось звернулося близько десяти громадян…
-- Відверто кажучи, вони ж самі й винні, що голосування стало для них клопітним. Потрібно було своєчасно звірити своїх дані…
-- Саме тому ми вкотре звертаємося до жителів нашого району, виборців з проханням бодай до другого туру виборів таки навести лад у своєму виборчому списку. У ці дні ми працюємо щодня без вихідних з восьмої до вісімнадцятої години, а уточнені списки мають бути в окружній виборчій комісії вже після 27 січня…
-- Тетяно Анатолівно, із закінченням президентських виборів діяльність вашого відділу, очевидно ж, не припиниться. Над чим працюватимете далі?
Перш за все треба сказати, що остаточно роботу над уточненням списку виборців Державного реєстру, в тому числі й зразка 2005 року не закінчена. Й навіть після цього міграція виборців продовжуватиметься -- хтось помирає, переїздить, досягає вісімнадцятирічного віку, змінює прізвище тощо. Саме всі ці дані й мають оперативно реєструватися у Державному реєстрі виборців для того, щоб і наступні, і всі майбутні вибори проходили без фальсифікацій та підтасовування, без «мертвих» душ та інших недоречностей. ..
К. МИХАЙЛЕНКО.

«Носівські вісті» №4(9125)


Переглядів: 738 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Січень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024