Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2010 » Жовтень » 6 » ВІД НАПРАЦЮВАНЬ КОЖНОГО - ДО УСПІХІВ СПІЛЬНИХ
12:05
ВІД НАПРАЦЮВАНЬ КОЖНОГО - ДО УСПІХІВ СПІЛЬНИХ
На колегії райдержадміністрації
Заголовним питанням чергової колегії райдержадміністрації стало обговорення організації виконання районної Програми розвитку фізичної культури і спорту на 2007-2011 роки. Тема ця повсякчас актуальна і з кожним роком дедалі більше обростає проблемами у нашому районі, який, між тим, має досить багату спортивну історію та традиції і сьогодні -- далеко ще не вичерпаний потенціал серед населення, благодатним грунтом для розкриття та розвитку якого мали б стати існуючий солідний досвід та професіоналізм як досить потужного тренерського корпусу районної дитячо-юнацької спортивної школи, так і ветеранів спорту, вчителів фізкультури у кожному навчальному закладі, де, власне, і закладаються основи здорової життєдіяльності. Натомість навіть на цьому рівні, де створення всіх умов для повноцінного фізичного розвитку підростаючого покоління вкрай важливе, здобутків дедалі менше, а втрачаємо справді незміримо. Лише той факт, що з 25 функціонуючих на Носівщині середніх навчальних закладів у 10-х учні не мають змоги якісно займатися фізичною культурою через необлаштованість спортивних залів, що потребують капітальних ремонтів, а у Мринському ПТУ-33 зал взагалі у аварійному стані, красномовним докором усім -- відзначив, коментуючи виступи начальника відділу у справах молоді та спорту РДА В.В. Омельченко та директора Носівської ДЮСШ Г.Ф. Будлянського, голова райдержадміністрації А.Г. Красносільський. 
 Не маємо права втрачати там, де є всі передумови для здобутків, наголосив голова РДА, адже результати вже традиційних районних змагань, достойні виступи і перемоги вихованців ДЮСШ на обласному і всеукраїнському рівнях, нова зміна перспективних юних спортсменів переконливо доводять, що є з чим і для чого працювати. І це при тому, що матеріально-технічне забезпечення на мінімумі навіть в ДЮСШ, у районі фактично на пальцях однієї руки можна перерахувати спортивні майданчики загального користування, окрім шкільних, де принаймні викошується трава і є футбольні ворота. Решта -- давно у бур’янах і давно нікому не потрібні, тоді як дітвора ганяє м’яча просто на вулицях. 
 Звичайно, в одночасі і лиш одними руками цей огром проблем не вирішити. Надто, коли й бюджетної підтримки на фізкультурно-спортивну галузь цьогоріч сума більше символічна -- лише 8,2 тисячі гривень, проти минулорічних 25 тисяч гривень й не вистачає буквально на все, починаючи від коштів на тренувальні збори кращих спортсменів, поновлення спортивного інвентаря і закінчуючи елементарною оплатою участі в обласних змаганнях. 
 А.Г. Красносільський взяв на особистий контроль фінансове питання і пообіцяв у міру можливостей доточити наявну суму додатковими коштами. Однак, натомість і від усіх відповідальних за розвиток цієї сфери, голів територіальних громад вимагає найрішучіших дій, конкретних напрацювань вже до кінця цього року, зокрема і у відродженні доброї традиції проведення сільських спортивних ігор, створення спортивних команд при підприємствах, організаціях, в агроформуваннях. 
 Свого часу цей спосіб пропаганди здорового способу життя, позитивний дух суперництва на спортивному полі на практиці довели свою ефективність, були одним із перспективних напрямків розвитку спорту у районі. І нині ряд команд, які функціонують при підприємствах, зокрема цукрового заводу, ПП «Агропрогрес», «Автомобіліст», «Маяк» з Лихачева, інші показують досить високі результати, вони є основним складом усіх районних змагань серед дорослих, достойно виступають на області. Достойне місце на спортивній арені району посідають спортсмени з ПП «Агропрогрес», АФ «Маяк с. Лихачів та Червоних Партизан. Їх команди з футболу, волейболу, настільного тенісу, гирьового спорту, шашок та шахів показують неабиякі успіхи у всіх спортивних протиборствах, в чому неабияка заслуга і відповідальних за фізкультурно-оздоровчу та спортивну роботу, які працюють на громадських засадах. 
 Чому б подібну практику не повторити у решті населених пунктів району, навіть, приміром, через довантаження у професійних обов’язках вчителів фізкультури по школах, залучення ветеранів спорту -- питання, насамперед, до ватажків територіальних громад, усіх керівників, які мають усі важелі впливу, проте не мають бажання ними скористатися, а, можливо, просто ігнорують той факт, що розвиток у цьому напрямку -- крім усього, ще й плюс до іміджу як кожного окремо взятого підприємства, організації чи установи, так і району в цілому. Тим більше, свого часу вдалося вирятувати і зберегти діяльність ФСТ «Колос», керівник якого В.В. Опришко проводить широку роботу по відродженню спортивних традицій у сільській місцевості й завжди готовий посприяти ініціативним і небайдужим до спорту. 
 Принаймні, що тут, як говориться, не святі горшки ліплять, переконалися вкотре і минулоріч, коли за підсумками обласного конкурсу наш Лихачів визнано «Кращим спортивним селом області». Тут є команда і облаштоване, хай і по мінімуму, спортивне поле, на якому майже що вихідних проходять найрізноманітніші змагання, активно займається спортом місцева молодь. А секрет цього успіху -- тісна співпраця і порозуміння між сільським головою Н.О. Ковбасою, головою ФСК «Маяк» В.Г. Спичаком та керівництвом місцевої агрофірми, яка і являється основним спонсором. У кожного з них свої обов’язки і єдина ціль -- пропагувати спорт та здоровий спосіб життя серед населення, від чого виграє усе село і, зрештою, вся Носівщина, яку все таки є кому представляти на вищих спортивних рівнях.
 Маємо вчитися на таких прикладах, можливо, запозичуючи досвід і в сусідів, підсумував обговорення Анатолій Григорович, давши відповідні доручення і налаштувавши всіх на плідну роботу, не відкладаючи її в далекий ящик. Зрештою від того, як кожен працюватиме на своєму місці, виграють усі, а насамперед Носівщина спортивна. 
 НЕ менш жорстко і рішуче налаштований голова райдержадміністрації і у вирішенні другого, винесеного на розгляд колегії питання, про хід виконання у районі основних вимог Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні». Не тільки в нинішній рік ветерана та з нагоди Міжнародного дня захисту людей похилого віку, Дня інвалідів та інших подібних дат та ювілеїв у календарі та історії маємо пам’ятати і турбуватися про найбільш вразливу і незахищену категорію населення. Лише в нашому районі Управління праці та соціального захисту населення, Управління Пенсійного фонду обслуговують понад 11 тисяч громадян похилого віку та інвалідів, які в тій чи іншій мірі потребують соціального захисту та допомоги. І хоча, як проінформував присутніх заступник начальника Управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації І.М. Ляшенко, більшість з них отримують державну підтримку на рівні, встановленому Законом, а всі одинокі непрацездатні обслуговуються соціальними працівниками територіального центру по обслуговуванню одиноких, непрацездатних громадян, говорити про благополучну, забезпечену старість сьогодні, на жаль, не доводиться. Вкрай обділеною залишається вона у нашій країні й районі зокрема, адже з року в рік обговорюємо фактично одні і ті ж наболілі проблеми, майже не просуваючись вперед у їх практичному вирішенні. Давно вже набридло і набило всім оскомину елементарне -- і облаштування пандусів, присутність яких подекуди ще гірше, ніж відсутність, адже для потреб інвалідів вони абсолютно не пристосовані й встановлені, як кажуть, поза очі; немає у нашому місці де присісти, відпочити людині похилого віку, брак автозупинок, з приходом осінньо-зимових холодів сільські та районна лікарні переповнені пенсіонерами, які більше потребують не лікування, а піклування через необлаштовані домашні умови, тощо. Через цьогорічний неврожай городини вкрай слабо проходить традиційний збір овочів серед населення на потреби Мринського стаціонарного відділення тер центру. Нині лише картоплі з потрібних понад чотирьох тон зібрано тільки півтори. Отже, крім додаткових продуктів харчування, схоже, доведеться закупляти й основні...
 Про все це із занепокоєнням говорили і голова районної ради ветеранів О.О. Ляшенко, начальник Територіального центру по обслуговуванню одиноких, непрацездатних громадян Л.О. Нестеренко, і головний лікар району М.К. Колесніков, вкотре привертаючи увагу до першочергових завдань і проблем, з вирішенням яких всі ми спізнилися ще вчора. 
 Попри те, що в районі, за великим рахунком, ведеться широка робота з ветеранами, старше покоління активне у багатьох питаннях життєдіяльності громади, зокрема у роботі з молоддю, працюють клуби за інтересами, цього надзвичайно мало, аби їх осінь життя була безхмарною. Тому посилення уваги до проблем цієї категорії населення з боку органів влади, усіх відповідальних структур голова РДА вважає пріоритетним і заголовним, надто зараз, на порозі нового опалювального сезону. А.Г. Красносільський дав доручення управлінню праці та соціального захисту населення, Територіальному центру активізувати роботу по соціальному патрулюванню з метою виявлення громадян похилого віку та інвалідів, які потребують допомоги, максимально використовувати усі можливості, аби посилити соціальний захист цих людей. 
 У будь-якому разі соціальна сфера вже не перший рік на фінансовій мілині, проте саме вона -- основа життєдіяльності суспільства і немає тут проблем другорядних і питань не важливих, однаково чи стосуються вони дітей, молодого покоління, працездатного населення чи людей похилого віку, інвалідів і ветеранів. Раз усвідомивши це і взявши собі небайдужість, милосердя, прагнення діяти за життєве кредо та ціль на щодень, починаючи від пересічного громадянина і на всіх владних поверхах, аж до найвищого, неодмінно зрушимо з місця більшість, здавалося б, не підйомних задач. Бо громада -- таки велика сила, якщо кожний в ній добрим прикладом і на своєму місці.
Т. ДАНІШ. 

«Носівські вісті» №41(9162)

Читайте інші матеріали «Носівських вістей»

Переглядів: 514 | Додав: Адмін | Теги: Райдержадміністрація, колегія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024