Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2011 » Жовтень » 9 » Степан Подобайло
14:18
Степан Подобайло
Наші видатні земляки
Біографія цього видатного діяча Національно-визвольної війни українського народу 1648-1658 pp., полководця й дипломата, тільки останнім часом стала потроху прояснюватися. Але йдосі неясно навіть, як правильно писати його прізвище: Подобайло чи Пободайло, бо в джерелах зустрічаються обидва варіанти. Все ж віддамо перевагу першому, оскільки в українській мові існує слово "подобатися", а прізвища від дієслів такого типу є досить поширені, наприклад, "Моргайло", "Рубайло".
Невідомо, коли народився Подобайло. Судячи з усього, це сталося на початку XVІІ ст. Зате є чіткі дані про походження майбутнього чернігівського полковника. За словами самого Адама Киселя, українського православного магната, який відзначився як дипломат Речі Посполитої, Подобайло був сином його підданого Данила з Носівки на Чернігівщині. Носівка - нинішній райцентр Чернігівської області. Вона знаходиться у 85 км. на південь від Чернігова і на південний захід від Ніжина, від якого стоїть удвічі ближче. Це містечко, розташоване на березі p. Носовочки, притоку Остра, згадується в літописах ще під 1147 p. Наприкінці XVI ст. Носівка стала центром однойменного староства Чернігівського воєвод-стваРечі Посполитої. Приблизно у 30-х pp. XVII ст. король надав Носівку у власність Адамові Киселю. Чи Данило Подобайло потрапив тоді в число підданих Киселя, чи потрапив до Носівки з волинських маєтностей магната, поки що невідомо. Хоча деякі автори (В. Кривошея та I. Кривошея) вважають Подобайла служилим шляхтичем, однак сумнівно, що саме так треба розуміти слово "підданий". Ha наш погляд, Подобайло мав селянське походження. Саме це змушує з особливою повагою приглянутися до нього, бо тільки завдяки своїм видатним обдаруванням він зміг дістатися до вищої еліти Гетьманщини.

Переглядів: 942 | Додав: Адмін | Теги: Степан Подобайло | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Кияниця  
Не тільки дістатися до вищої еліти Гетьманщини, а ,навіть, стати наказним гетьманом лівобережної України! Слава Подобайлу. На жаль, у 2001 році жителі однієї з вулиці Носівки відмовилися від того, щоб їх вулиця носила ім`я Гетьмана Подобайла.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024