Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2011 » Липень » 20 » Порядок стягнення аліментів
15:01
Порядок стягнення аліментів
Недовговічність сімейних стосунків зустрічається нерідко, отож категорія спорів про розірвання шлюбу займає значне місце у судовій статистиці. Розпад сім’ї тягне за собою покладання на одного з батьків обов’язку сплати аліментів на утримання неповнолітніх дітей.
Згідно з вимогами законодавства про шлюб та сім’ю батьки зобов’язані утримувати своїх неповнолітніх і непрацездатних повнолітніх дітей, які потребують матеріальної допомоги. При ухиленні батьків від цього обов’язку кошти на утримання дітей стягуються з них у судовому порядку. При цьому зовсім не обов’язково, щоб шлюб між батьками було припинено. До речі, утримання непрацездатних батьків, які потребують допомоги, є, в свою чергу, обов’язком їх повнолітніх дітей, однак за стягненням аліментів з дітей батьки звертаються не так часто. 
Частка заробітку (доходу) матері або батька, яка буде виплачуватися як аліменти на дитину, визначається судом.
Та якщо аліменти будуть стягуватися на двох або більше дітей, тоді суд визначає єдину частку від заробітку матері або батька, яку один із батьків буде сплачувати до досягнення найстаршою дитиною повноліття.
Якщо найстаршій дитині виповнилося 18 років, то батьки мають звернутися до суду з позовом, щоб визначити, яку суму потрібно перераховувати на інших дітей. Якщо вони цього не зроблять, то аліменти й надалі стягуватимуться з вирахуванням рівної частки, яка раніше припадала на дитину, яка досягла повноліття (ст. 183 Сімейного Кодексу).  
Відповідно до ст. 182 СК України, мінімальний розмір аліментів не може бути меншим, ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (на сьогодні прожитковий мінімум для дітей до 6 років – 526 грн., для дітей від 6 до 18 років – 663 грн.), за винятком випадків, якщо платник має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, які мають істотне значення (ст. 184 СК). В такому випадку платник або одержувач аліментів може звернутися до суду з заявою про визначення розміру аліментів у твердій грошовій сумі. 
Але, якщо розмір аліментів, що визначив суд, менший за мінімальний розмір, то дитині призначається державна допомога в розмірі різниці між призначеними аліментами і 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
Аліменти присуджуються за рішенням суду від дня пред’явлення позову. Аліменти на дитину за минулий час можуть буди присуджені, якщо позивач надасть суду докази, що він вживав певних заходів для одержання аліментів, але не міг їх одержати в зв’язку з ухиленням боржника від сплати. У цьому разі суд може присудити боржнику сплатити аліменти за три роки, але не більше (ст. 191 СК України). Цією статтею також передбачено, що розмір аліментів, призначений рішенням суду або визначений домовленістю між батьками, пізніше може бути збільшений або зменшений судом за позовною заявою платника аліментів або одержувача у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них.
 Якщо рішення судів не виконуються добровільно, працівники виконавчої служби застосовують примусове виконання – це визначає Закон «Про виконавче провадження». Цим же законом передбачено: якщо боржник не працює, не має інших доходів і аліменти неможливо стягнути протягом трьох місяців за відсутністю грошей, то він мусить платити своїм майном.
Якщо виник спір, питання про розмір заборгованості по аліментах вирішується судом за заявою зацікавленої особи.


Державний виконавець ВДВС Носівського РУЮ  
І.С.Драган                                                                                                   
Переглядів: 1037 | Додав: Адмін | Теги: аліменти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024