Соковиті, опецькуваті кавуни з’явились на базарних прилавках. І хоча ціна вже доступна — відповідно дві з половиною гривні, чимало людей остерігаються їх купувати. Мовляв, невідомо, де вони росли, чим їх годували-поливали. Частина експертів не радить купувати кавуни «з-під плівки», мовляв, вони насичені хімією. Інші фахівці кажуть, що такі побоювання перебільшені. У будь-якому разі нітратами накачують передусім кавуни у теплицях, а на полях їх обробляють не так сильно, розповідають сільгоспвиробники. А як вибрати стиглий кавун? Це, кажуть знаючі люди, — справжнє мистецтво. Найкращий тест на стиглість — тріск, що він видає, коли стиснути його руками. Можна скористатися й порадою, яку мені дав один з продавців на ринку — проведіть нігтем по кавунові. Якщо він стиглий, то ви без проблем знімете верхній шар шкіри. По молодому ніготь буде тільки ковзати. Інші літні дари коштують: диня — 5—6 гривень, банани — 12 гривень, баклажани — 4, 5 гривень за кілограм. Щодо інших овочів «борщового набору»: цибуля — 5—6 гривень, солодкий перець — 4—6 гривень, помідори — 2—6 гривень, капуста — 2 гривні за кілограм. Яйця — 5, 5—6 гривень за десяток. Минулого тижня ціна «віртуальної» п’ятилітрової каструлі пісного борщу в Чернігові коштувала понад 10 гривень, борщу з м’ясом -- 41, 62 гривні. Найдешевшим був борщовий набір овочів для сумчан --7,80, а з м’ясом для львів’ян -- 37,84 гривні. На носівському ринку густо пахне медом -- півлітрова баночка -- 35 гривень. Н. СМАГА.
|