„Тихе полювання" -- чудовий вид відпочинку. Ось тільки хотілося б попередити, що не варто піддавати небезпеці себе та своїх рідних, якщо ви недостатньо добре знаєте різновиди грибів. Лише тільки один отруйний гриб, випадково потрапивши до кошика, спроможний принести немало біди. І це не просто попередження. В 2010 році в Україні отруїлося неїстівними грибами 578 осіб, 50 з яких померло. В Носівському районі в минулому році був зареєстрований один випадок такого отруєння. Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас. Характерними симптомами грибного отруєння є нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла -- з'являються через 30--60 хвилин після вживання неякісних страв, виготовлених зі сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Такі симптоми отруєння як галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності з'являються через пів-дві години після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Людина захлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій. Може навіть знепритомніти. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно. Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-ох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг -- все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку. Навіть при легкому отруєнні грибами треба негайно звернутися за медичною допомогою чи відправити хворого до лікарні. Часто від того, як швидко буде надано медичну допомогу, залежить життя людини. Дещо можна зробити хворому до того, як прийде лікар. Насамперед треба якнайшвидше промити шлунок: дати випити хворому 3-4 склянки солоної води, а тоді викликати блювоту. Процедуру необхідно повторювати декілька разів. Щоб запобігти отруєнню дикорослими грибами, найкраще відмовитись від їх споживання, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах. Якщо Ви все ж таки відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте наступне: - ніколи не кладіть до кошику грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів. - не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях. - під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини. Уважно перевіряйте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі! Ні в якому разі не вживайте сирих грибів! Гриби -- не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна також вживати гриби вагітним жінкам та жінкам, що годують груддю. Щасливого вам грибного полювання, але будьте уважними, щоб жодна поганка не зіпсувала вам насолоджуватися грибними стравами! В. ОКСИМЕЦЬ, лікар з гігієни харчування Носівської райсанепідстанції. «Носівські
вісті» №28(9204)
|