Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2011 » Вересень » 11 » ДОРОГІ НАШІ ШКОЛЯРИКИ
22:06
ДОРОГІ НАШІ ШКОЛЯРИКИ
Розпочався новий навчальний рік, який завжди означає відкриття нової, осяйної і часто нелегкої дороги — дороги до знань, до нових сподівань і звершень. А ось підготовка дітей до школи влітає щорік батькам в «копієчку». Для них головне — відчуття впевненості у завтрашньому дні, щоб зібрати дитину до школи.
СКІЛЬКИ КОШТУЄ ПЕРШОКЛАСНИК?
Перше, що купують дітям, — це шкільна форма. На спеціалізованих базарах і в магазинах міста вона здебільшого чорного кольору. Форма для дівчинки — спідниця, штанці і піджачок — коштує від 260 до 400 гривень. Гольф і блузочка — відповідно 100—150 гривень. 
 Одягнути хлопчиків дещо простіше. Форма для них трохи дешевша — 220—350 гривень. До того ж є різних розмірів. Гольф і сорочку можна придбати відповідно за 100 і 150 гривень.
До учнівського обмундирування потрібно підібрати й зручне взуття.
  — Звичайно, можна купити дешеві туфельки із шкірозамінника. Але вони служитимуть недовго. Ліпше заплатити дорожче і купити добротне шкіряне взуття, — каже мама першокласника.
Пара туфельок коштує 150—200 гривень. У таку ж суму можуть вкластися й мами школярок. Правда, для дівчат вибір ширший — різноманітні туфельки, босоніжечки з пряжечками, замочками. До них треба придбати ще й змінне взуття, яке у школах є обов'язковим. Ціна спортивних костюмів для першокласників майже скрізь однакова — 130—220 гривень, кросівок — 100—130. Портфелик чи рюкзак для найменших школяриків коштує 150 гривень, є й дорожчі — за 250. Вчителі радять купувати невеликі, щоб учень самостійно його міг носити.
Найяскравіші вітрини сьогодні у крамницях з канцелярським приладдям. Тут, як кажуть, є товар за смаком, кольором і ціною. Зошити, олівці і ручки у нас є починаючи від 1 гривні. Папка для зошитів, залежно від якості, розміру і оформлення, від 7 до 20 гривень. Першачкам не варто купувати пенал-циліндр, куди складають упереміш ручки та олівці, бо в ньому не зможе швидко знайти необхідне. Купуйте такого, який має ніші для олівців, гумки. Ціна його — 15 гривень. Є й дорожчі — 25—70 гривень. Набір для ручної праці теж не дешевий — 44—78: папка — 12 гривень, клей — 4—8,5 гривень, кольоровий папір і картон відповідно — 12 і дорожче, ножиці — від 5 гривень, пластилін — 10—15 гривень. Для уроків малювання треба мати альбом, а він коштує 20 гривень, хороші кольорові олівці — 15—40, фломастери — 20—50 гривень, фарби — 12—45 гривень, два пензлики — 3 гривні.
  Зачаровують блискучими обкладинками, кольоровими сторінками щоденники. Спеціальний щоденник для першого класу коштує 6 гривень, а звичайний, менш барвистий — вчетверо дешевший. Отож, в підсумку повне «обмундирування» першокласника у середньому коштуватиме 1130 гривень. Це за умови, що купуватимемо найдешевші товари.
ПЕРШИЙ РАЗ... В ОДИНАДЦЯТИЙ КЛАС
   Старшокласники обходяться дорожче. Адже просять купувати, як правило, модні і, відповідно, недешеві товари. Звичайний ранець тут вже не проходить. Тож доводиться купувати елегантні сумочки чи невеликі наплічники для дівчат, сумки через плече або ділові портфелі для хлопців.
   Містка сумочка із шкірозамінника для дівчат може коштувати від 140 до 350 гривень з «хвостиком». Щодо хлопців, то вони і в старших класах продовжують ходити з рюкзаками чи сумками через плече, вартість яких 150—300 гривень.
   Вибір сумок, наплічників як у магазинах, так і на ринках великий, а як з шкільною формою? У більшості шкіл вона обов'язкова. Підібрати її для старшокласниць — не проблема. Продавці пропонують модні «трійки» — піджак, спідниця, брюки — чорного, бордового, зеленого кольорів з тканин, що не мнуться і добре перуться. Обійдеться це задоволення у 540—660 гривень. На ринку костюми-«трійки» коштують, як на мене, найдешевше — 270 гривень. Можна купити окремо й піджак за 200—270 гривень, і до нього білу блузку (150—200 гривень). Дівчата люблять одягати блузки з різноманітними блискітками, стразами. Такі обійдуться дорожче — 200—350 гривень. В широкому асортименті й взуття. Як то кажуть, на кожен смак і гаманець. Найдешевші босоніжки — 175 гривень.
     Проблеми виникають з пошуком форми для хлопців. Піджаки 44—46 розмірів ще можна купити за 200—235 гривень, а ось більших розмірів — не просто. Раніше на товари шкільного асортименту держава давала 20-процентну дотацію, а нині цього нема. До того ж шкільні форми — ходовий товар лише напередодні 1 вересня. Тож підприємці, що торгують ними, закуповують у невеликих кількостях.
   Чорний чи сірий костюм для старшокласника, який за кроєм нагадує діловий, коштує 370—600 гривень, біла сорочка до нього — 140—180 гривень. Можна купити окремо піджак і чорні брюки.
    Взуття для старшокласників вартує як для дорослих. Хороші шкіряні туфлі — від 230 гривень. Є й дешевші — 150 гривень. А ще ж треба купити кросівки для фізкультури, спортивний костюм. Готуйтеся викласти відповідно 270 і 400 гривень. Отож, лише на одяг і взуття треба мати щонайменше 1000 гривень.
   — Аби підготувати сина до школи, як то кажуть з «нуля», потрібно не менше двох тисяч гривень, — каже мама одинадцятикласника. — На щастя, дещо залишилося з минулого навчального року. Тож розраховуємо вкластися у півтори тисячі гривень.
ЯК ПРИВЧИТИ ДИТИНУ ДО ШКОЛИ
Чимало батьків перед школою запевняють дитину, що їй там буде цікаво. Так не слід робити, вважають психологи. Адже дитина, відчувши в школі негативні емоції, може надовго втратити інтерес до навчання.
 Інші крайнощі — окремі батьки перед школою починають «накручувати» дітей: «Давай, читай, далі ще важче буде». Подібна позиція вселяє страх в душі дитини перед першим вереснем і занижує її самооцінку. Не треба говорити дитині, що вона найкраща, якщо не заслужила похвали. А ось коли робить успіхи у заняттях, хваліть. Це буде стимулювати її розвивати свої здібності. Де ж золота серединка? Не можна тиснути на дитину. Розкажіть їй, чим вона буде займатися в школі, а найкраще покажіть, влаштуйте маленьку екскурсію у майбутній клас.
  Щоб дитина прижилася в школі, швидко адаптувалася, привчайте вставати о сьомій годині ранку і снідати — так краще буде «працювати голова». Спати вкладайте о 21-ій годині.
  У школі дитина буде трудитися, підтримувати осанку впродовж дня. Тож слід зміцнити їй спинку. Хай вже починає виконувати таку вправу: ляже животом на підлогу, долоні покладе на шию і не відкриваючи носків від підлоги, намагається підняти голову якомога вище. Якщо буде робити це щодня хоча б по 15 разів, то через два тижні буде сидіти за партою з гордо випрямленою спинкою. Ефективна вправа — нахили. Вихідна позиція — стоячи, ноги на ширині плечей. Підняти руки вгору, нахилитися донизу, згинаючись. Слід дістати пальцями до землі, ще ліпше — долонями. Щодня робити двічі по 20 нахилів.
    Для дитини школа — новий етап життя, наступний ступінь дорослішання. Важливо, щоб шкільне життя пройшло радісно, з захопленням, але в той же час, спокійно, з відчуттям, що школа не чужа, до неї треба пристосовуватися з усіх сил. Це дім, де кожна дитина пізнає нове, зустрічається з друзями і вчителями, вирішує проблеми і просто живе. 
Н. СМАГА.

«Носівські вісті» №35(9210)

Читайте інші матеріали «Носівських вістей»

Переглядів: 722 | Додав: Адмін | Теги: школа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024