Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2009 » Липень » 9 » ЖНИВНА. ГОТОВНІСТЬ НОМЕР ОДИН.
23:37
ЖНИВНА. ГОТОВНІСТЬ НОМЕР ОДИН.

 На щастя, останнім часом сільгоспвиробники все далі й далі відходять від хибної практики елементарного засівання ниви, віддаючи перевагу дотриманню технологій вирощування культур. Відсутність нормативів та розпоряджень „згори" з приводу того, як і чим засівати аграріям площі посприяло чи, може, ініціатива ефективних господарів, їх розпорядливість та підприємливість послужило цьому причиною, проте в останні роки щедрість та віддача хлібної носівської ниви заслуговує на особливу увагу. Утім, сільське господарство -- галузь особлива. Зокрема, й ризикована. Адже крім беззаперечного дотримання технологій вирощування та суто людського фактора, на неї неабияк впливають ще й погодні умови. Відтак і доповідаючи на черговій колегії про стан готовності сільгосппідприємств району до збирання зернових та кормових культур, заступник голови райдержадміністрації, начальник управління агропромислового розвитку І.І. Пугач неабияк акцентував саме на цій, цьогоріч дещо слабкуватій ланці виробничого процесу. Відтак через відсутність відчутних опадів у квітні-травні урожай очікується значно нижчим за прогнозований. Стосовно решти чинників, то для формування врожаю 2009 року хлібороби постаралися. Так, з весни було внесено під озимі та ярі культури близько трьох з половиною тисяч тонн поживної речовини мінеральних добрив на площі майже тридцять тисяч гектарів, в середньому по 115 кілограмів на гектар. Практично всі посіви були оброблені гербіцидами проти бур’янів, проводилися й продовжують проводитися обробки фунгіцидами проти хвороб. Враховуючи, що посів зернових культур у районі здійснюється насінням високих репродукцій та елітою, в тому числі, й районованих сортів. Й навіть вже надбано 560 тонн пального при потребі збирання ранніх зернових культур лише 360. У господарствах вже підготовлено до роботи п’ять зерносушарок, з яких три працює на газу, а в ЗАТ „Нива" та ТОВ „Маяк" відповідно на соломі та дизельному паливі. Відповідно, проходять перевірку зерноочисні машини, готується до приймання зерна нового врожаю токове господарство.
Словом, зроблено вже немало для майбутньої жнивної кампанії й тепер господарникам залишається лише вчасно та без втрат зібрати вирощене. Й хоч більшість з присутніх у залі керівників та спеціалістів вже мають неабиякий у цьому досвід, виступаючий наголосив на низці необхідних для цього заходів. Перш за все, не слід забувати, що тривалість збирання зернових колосових культур не повинна перевищувати 10-12 днів, а ранніх зернобобових та круп’яних -- 7--8 днів. Адже по закінченню цих строків втрати зерна різко зростають і вже на 15-й день становлять 6--8 процентів, а при несприятливих умовах жнив досягають 10 процентів. В залежності від технічного стану зернозбиральних машин, рівня технологічного регулювання їх робочих агрегатів та інших умов -- на 20-й день збирання в полі залишається п'ятнадцята частина вирощеного.
2L ДО збирання зернових на площі 33200 гектарів у районі вже підготовлено 120 зернозбиральних комбайнів. При цьому навантаження на одного комбайна складає 212 гектарів. Отже, щоб зібрати все оперативно та в оптимальні строки, потрібно буде залучити не менше 25 одиниць техніки. Звичайно, на сьогодні це не проблема й більшість керівників вже мають певні домовленості з мобільними збиральними загонами. Втім, є в такій співпраці й свої мінуси. Так, задіяні зі сторони „Джон-Діри" та „Кейси" працюватимуть, безумовно, на швидкість намолоту. Саме з цієї причини навіть при відчутно високому технічному та експлуатаційному рівнях цих машин можливі високі втрати врожаю. Саме тому з боку керівників та спеціалістів повинен бути серйозний контроль за проведенням жнивної кампанії. Знову ж таки, зважаючи, що більшість цих машин обладнані подрібнювачами соломи, не в усіх господарствах буде можливість паралельно зі збиранням заготовляти солому для громадського тваринництва.
Аналізуючи ситуацію із підготовкою та проведенням кopмозбиральної кампанії, виконанням планів організації зеленого конвеєра для забезпечення поголів’я зеленими кормами, І. І. Пугач зазначив, що для цього у районі потрібно 45 тисяч тонн зеленої маси. Крім того, на осінньо-зимовий період треба заготовити 2100 сіна, 5500 тонн соломи, 19 тисяч тонн силосу, 5 тисяч тонн коренеплодів та 4900 тонн зернофуражу. На щастя, останнім часом тенденція щодо скорочення площ
під кормовими культурами призупинилася і в порівнянні з минулим роком навіть зросла на 500 гектарів. Дійне стадо на сьогодні мають у дев’яти сільгосппідприємствах. У когось воно більше, у когось череда менша, та нарощувати поголів’я будуть лише там, де самі керівники бачать до цього перспективу. А вона, знову ж таки, має базуватися на раціональному кормовиробництві. З цією метою необхідно підвищувати врожайність кормових культур, покращувати природні кормові угіддя -- хто їх має, освоювати прогресивні технології заготівлі, переробки, зберігання та використання кормів. Втім,
проаналізувавши структуру посівних площ кормових культур, поки що не всі господарства можуть забезпечити худобу необхідними кормами. Було загальноприйнято, що багаторічні трави в структурі кормових культур повинні зайняти 55--60 процентів, кукурудза на силос та зелений корм 25 процентів та стільки ж однорічні трави. Проте витримується таке співвідношення лише в ТОВ „Колорит-агро", ПП „Агропрогрес", ЗАТ „Нива" , ФГ „Вікторія". Результати молоковиробничих галузей цих господарств не забарилися.
Аналізуючи кормовиробництво, виступаючий не зупинявся на питанні готовності кормозбиральної техніки. Не нова, проте в більшості господарств вона є і вже готова до виходу в поле й тепер справа лише за організацією праці жниварів. В тому числі й ставлячи на перше місце безпечні умови праці трудівників, збереження їхнього здоров’я. Так, особливу увагу слід звернути на те, наголосив, підсумовуючи свій виступ І.І. Пугач, щоб у господарствах були розроблені маршрути руху транспорту, обладнані місця відпочинку механізаторів у полі. На кожному об’єкті повинні бути аптечки, а всі учасники жнивної кампанії обов’язково пройшли інструктажі по техніці безпеки. Що ж, дещиця часу в сільгоспвиробників до жнив ще є. І його треба використати максимально ефективно. Зрештою, саме від цього тепер вже якраз і залежатиме доля вирощеного та зібраного врожаю.
          К. МИХАЙЛЕНКО.

«Носівські вісті» №27(9095)

Читайте інші матеріали «Носівських вістей»

Переглядів: 738 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024