Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2009 » Липень » 9 » Почни із себе
23:06
Почни із себе
  Усі ми хочемо жити в справжній правовій державі, яка не лише на словах і папері декларує дотримання прав і свобод громадян, надання певних гарантій, соціального захисту. Та при цьому часто забуваємо, що маємо обов'язки як членів суспільства й, можливо, кожному починати потрібно з самого себе? Втім, такі поняття, як чесність, совість, то хіба ж обов'язок?
  Мова піде про громадян, які перебувають на обліку в службі зайнятості. Так, остання гарантує соціальний захист безробітних, надаючи весь комплекс послуг, передбачений законодавством. І одним з головних завдань вбачає активізацію власних зусиль клієнтів до пошуку роботи. Безумовно, що переважна більшість з них виконують усі рекомендації працівників центрів зайнятості, надають правдиві документи для призначення допомоги по безробіттю. Проте трапляються непоодинокі випадки, коли безробітні, перебуваючи на обліку, нелегально працюють або ж, не скасувавши власну підприємницьку діяльність, отримують допомогу по безробіттю. Дехто умудряється подати недостовірні дані щодо останнього місця роботи, зокрема неправдиві довідки про середню заробітну плату. Це призводить до незаконного отримання допомоги по безробіттю,
  Щоб виявити ці факти, починаючи ще з 2006 року, введено в дію обмін інформацією між службою зайнятості, Державною податковою адміністрацією та Пенсійним фондом України. І громадяни,»які перебувають на обліку в центрах зайнятості, мають знати, що їхні неправомірні дії, як то: незаконні доходи від провадження підприємницької діяльності, виконання роботи за трудовим договором, виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими угодами, ведення особистого селянського господарства тощо неважко виявити, і за це вони відповідатимуть згідно із законодавством.
  Центри зайнятості постійно проводять перевірки достовірності зазначених у довідках про середню заробітну плату даних та записів у трудових книжках за весь період перебування безробітного на обліку.
  Під час обміну даними з ДПА можливе встановлення прихованих фактів працевлаштування безробітних. Тобто деякі організації приймають працівників для виконання певного обсягу робіт за цивільно-правовими угодами, але в той же час особи перебувають на обліку в службі зайнятості та отримують допомогу по безробіттю. Така форма тимчасового заробітку для безробітного в подальшому призводить до повернення матеріального забезпечення, яке він отримував, перебуваючи на обліку в центрі зайнятості. Проблема полягає в тому, що період виконання робіт за цивільно-правовими угодами не заноситься до трудової книжки, тому роботодавець не вимагає її від найманого працівника і не звертає уваги на те, що особа зареєстрована як безробітна в службі зайнятості. У разі встановлення такого порушення безробітна особа знімається з обліку в установленому законодавством порядку та повертає суму незаконно отриманого матеріального забезпечення і вартості наданих соціальних послуг. Це слід знати не тільки безробітним, але враховувати і роботодавцям, адже останні теж несуть відповідальність за найманих працівників.
Ось деякі приклади виявлених порушень.
  Громадянкою Д. до Прилуцького міськрайонного центру зайнятості була надана довідка про середню заробітну плату, видана ТОВ «О» за період з березня по серпень 2007 року, в якій було зазначено, що середньоденна заробітна плата становить 22,59 грн. Згідно з наданою податковою інспекцією інформацією в центральній базі даних Державного реєстру осіб ДПА України дані про суму виплаченого доходу гр. Д за 9 місяців 2007 року відсутні. Таким чином, гр. Д. незаконно отримала допомогу по безробіттю в сумі 3703,63 грн., яку за рішенням районного суду повернула. 1 Іро вказаний факт центр зайнятості повідомив органи внутрішніх справ, який порушив кримінальну справу.
  До Ріпкинського районного центру зайнятості як такий, що шукає роботу, звернувся громадянин П. У зв'язку з відсутністю підходящої роботи за його особистою заявою було прийнято рішення про надання статусу безробітного та призначена виплата допомоги по безробіттю. У результаті обміну інформації між податковою інспекцією та центром зайнятості було встановлено, що даний громадянин працював в ПП "Б" м. Славутича в період перебування на обліку (6 місяців). Сума незаконно отриманої допомоги по безробіттю, яка підлягала
повернення склала 5084,34 грн. Рішенням районного суду позов задоволено та стягнуто з гр. П всю суму заборгованості.
  Громадянка Л. під час перебування на обліку в Коропському РЦЗ влаштувалася на роботу прибиральницею в ТОВ «С» на час відпустки прибиральниці й приховала цей факт. Зайво витрачені Фондом загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття матеріальне забезпечення та вартість наданих соціальних послуг за рішенням суду стягнуто з безробітної.
Гр. Ю., маючи статус фізичної особи-підприємця вперше звернувся до Чернігівського міського центру зайнятості у 2005 році та перебував на обліку як безробітний з 30.06.2005 по 27.07.2006, вдруге - в 2007 році. Обидва рази гр. Ю. не повідомив службу зайнятості про те, що він підприємець і отримував допомогу по безробіттю. Сума витраченого Фондом загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття матеріального забезпечення та вартість наданих соціальних послуг гр. Ю. складала 3686,11 грн. та підлягала поверненню. Рішенням суду позов задоволено та стягнуто з гр. Ю. всю суму заборгованості.
  Якщо відомості про доходи особи, на підставі яких призначено матеріальне забезпечення, є недостовірними з вини роботодавця, центри зайнятості проводять перерахунок страхових виплат з дня їх призначення. Суми незаконно виплачених коштів відшкодовуються роботодавцем. У разі відмови особи повернути кошти або роботодавця відшкодувати кошти, а також у разі неповернення їх у встановлений строк стягнення таких коштів здійснюється у судовому порядку відповідно до законодавства.
  У ході перевірки надходить інформація не тільки про перебування безробітних у трудових відносинах, але й отримання пенсійного забезпечення, яке згідно з чинним законодавством не дає можливості на отримання допомоги по безробіттю.
Тож нагадуємо, що згідно із законодавством застраховані особи, зареєстровані в установленому порядку як безробітні, зобов'язані своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг. І як кажуть, немає нічого таємного, яке б стало явним. Не ускладнюйте собі життя, будьте чесними не лише перед законом, а перед собою.
            РАЙОННИЙ ЦЕНТР ЗАЙНЯТОСТІ.
 

«Носівські вісті» №27(9095)

Читайте інші матеріали «Носівських вістей»


Переглядів: 830 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024