Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2011 » Листопад » 22 » Наболілих проблем не меншає
22:41
Наболілих проблем не меншає
І час, і, не менш, наш Президент, очевидно, найактивніше вплинули на депутатський корпус у новому скликанні рад всіх рівнів. Звернення Віктора Януковича до політичних сил з проханням вийти зі стану протистояння й розпочати конструктивний діалог таки дійшло, як говориться, до серця й розуму народних обранців. «Наше завдання -- зробити реформи найменш болючими для суспільства. Є проблеми, що не мають партійності: бідність, корупція, зубожілі школи й лікарні, нереформовані Збройні Сили». Президент закликав народних депутатів разом будувати Україну. І вони, здається, почули.
 Як на мою думку, головний здобуток районної ради шостого скликання на чолі з Миколою Васюком, що вона справді відкинула партійні амбіції і забула, нарешті, про фракційність, об’єднавшись натомість на спільні дії в непростих іще посткризових умовах для економіки, здійснюваних реформ, які сприймаються суспільством неоднозначно, з новими проблемами, які виникли на шляху наповнення бюджету, тощо.
 А втім, звіт голови районної ради і в постійних комісіях, і на пленарному засіданні ради депутати сприйняли з належним розумінням і усвідомленням того, що представницькою владою зроблено немало. По суті, вважаю, Микола Васюк звітувався не лише за особисту роботу голови, а за роботу всієї ради, діяльність кожного з тридцяти шести депутатів й чотири постійних комісії, радівський актив, за всю представницьку владу Носівщини. В такому обсязі, далебі, голові районної ради й не вдалося сказати все, зважаючи на регламент. Звіт, власне, в газеті, й судити про зроблене -- громаді. Проте, знову ж таки, на мою думку особисто головою районної ради, його колегами по апарату досягнуто багато, уже до сказаного, що різні політичні сили навчилися чути одне одного в ім’я громади, ще й те, що повного порозуміння з поверненням першим керівником у виконавчу владу Анатолія Красносільського досягнуто між двома гілками влади. І для представницької загалом прийнятним стало його керівницьке кредо щодо взаємин з колегами: «Нам нічого ділити, окрім відповідальності». Якщо дві влади йдуть в ногу, громаді легше. Це теж до честі голові районної ради. І таких позитивів можна назвати безліч, незважаючи, що й у ході обговорення звіту депутати теж називали цілу низку з огляду на стиль роботи ради, її вплив прикладом на міську, сільські, які в нових умовах запрацювали на пріоритети своїх громад, прагнучи змінити життя на краще, задовольнити соціальні потреби й запити людей.
 Саме про це йшлося у виступах в обговоренні депутата районної ради, директора Плосківської ЗОШ Н. М. Бувайлик, софіївського сільського голови М. В. Бузини, котрі, розділяючи з районною владою відповідальність за благополуччя своїх громад, натомість засвідчили, що й представницька влада на місцях, депутати, актив щонайсумлінніше дбають про виконання наказів своїх виборців, задоволення їх життєвих потреб та забезпечення конституційних прав кожної людини. 
 Консолідація громадськості навколо конкретних справ -- головне в діяльності рад і їх виконкомів обох громад, місцевих депутатських корпусів. Можливо, саме з цієї позиції позір на свою діяльність мусив зробити кожен депутат у районній раді, міській, сільській. Що, власне, особисто зробив, аби в звіті голови бодай окремим штрихом проявилась і його участь у благоустрої населеного пункту, впорядкуванні кладовищ, пам’ятників, місць для громадського відпочинку й дозвілля дорослих, дітей тощо -- вічні теми для влади й громади.
 Мені сподобався виступ депутата О. О. Передерія, який, зауваживши, що молодість і досвід не дозволяють з критичних позицій робити оцінку доробку, однак при всьому, що районна рада активно працювала, приймала важливі для району рішення, значною мірою вона лишилася осторонь багатьох загальнодержавних подій, які впливали на життя, зокрема, й району. Тому й відреагувати на них мусили й народні обранці на рівні районної громади. Зокрема, й стосовно земельної та пенсійної реформ, Податкового кодексу тощо.
 Судячи із звіту голови районної ради, наболілих проблем у громади незлічимо. Навіть у бюджетній темі, яку до дрібниць проаналізували депутати в постійних комісіях. При загальному зростанні доходів районного бюджету й чималому перевиконанні доходної частини депутати підтримали пропозиції начальника фінансового управління Валентини Пазухи щодо уточнення обсягу видаткової частини районного бюджету на найневідкладніше для культури й освітян, на енергоносії ФАПам, ЦРЛ, фінансові дотації сільрадам тощо. Звичайно, коштів, як і завжди, в обріз, їх потрібно заробляти усім разом, починаючи із кожної сільської і міської громад. Це теж один із найважливіших напрямків діяльності кожної ради з районною заодно.
 В зв’язку з прийняттям Закону України «Про доступ до публічної інформації», депутати внесли зміни до свого попереднього рішення в минулому році до Регламенту роботи районної ради, зокрема, щодо зміни термінів подання та оприлюднення пропозицій, проектів рішень районної ради, їх виконавців.
 На сесії також внесено ряд змін до попередніх рішень районної ради: «Про прогарму забезпечення архівних фондів на 2011--2015 роки», «Про затвердження районної програми «Культурно-мистецька освіта Чернігівщини на 2007--2012 роки». На пропозицію завідуючої відділом освіти, депутата Наталії Баришовець та її коментарів прийнято районну цільову Програму розвитку позашкільної освіти, підтримки обдарованої молоді на період до 2015 року. Важко заперечити її необхідність, надто після емоційного викладу доповідачем надзвичайно важливої гуманітарної теми, яка стосується вдосконалення освіти, створення додаткових можливостей для духовного, інтелектуального і фізичного розвитку молоді. А втім, чи не занадто таких програм уже під контролем ради та ще й на обмежені можливості бюджетних асигнувань? Можливо, вистачило б однієї єдиної головної Програми розвитку, в якій на молодіжну політику, загалом на гуманітарну сферу було закладено в міру й достатньо коштів. Очевидно, це швидше мотивація Бюджетного кодексу, ніж радівська ініціатива. І все ж, питання залишається, навіщо творити низку цільових програм у доповнення до головної, яка постійно на контролі обох гілок влади.
 В роботі сесії взяв участь і виступив голова райдержадміністрації Анатолій Красносільський, відповідаючи на запитання депутатів та в окремих коментарях до порушених виступаючими проблем.
О. ГРИЦЕНКО.

Переглядів: 781 | Додав: Адмін | Теги: районна рада, сесія | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024