Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2011 » Червень » 1 » 31 травня -- Всесвітній день боротьби з тютюнокурінням
16:00
31 травня -- Всесвітній день боротьби з тютюнокурінням
Куріння тютюну має майже 500-річну історію. Відкриття Христофором Колумбом у 1492 році Америки пов’язано з відкриттям європейцями багатьох нових рослин, серед яких був і тютюн. Незважаючи на заборону великого мореплавця, деякі з його моряків таємно привезли листя та насіння тютюну в Європу.
 Тютюновий дим -- це забруднене повітря, що в сотні тисяч разів перевищує забруднення будь-якого металургійного чи хімічного комбінату, проте люди свідомо вдихають таке повітря. Мова йде про паління.
 У абсолютно чистій атмосфері організм людини, що палить, зазнає такого токсичного впливу, ніби вона знаходиться в умовах, де забруднення в тисячі разів перевищує будь-які норми. Вдихати тютюновий дим в чотири рази шкідливіше, ніж вихлопні гази автомобіля безпосередньо з вихлопної труби.
 У тютюновому диму, крім слабкого наркотику -- нікотину, міститься близько 200 особливо отруйних речовин -- чадний газ, бензпірен (сильний канцероген, тобто речовина, що спричиняє рак) і багато інших, аміак, синильна кислота тощо.
 Такої атмосфери, яку створює для себе той, хто палить, немає в жодному суперзабрудненому промисловому центрі. Щорічно на Землі, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, вмирає 1,5 мільйона людей.
 «Цигарки -- єдиний дозволений для продажу продукт, використання якого спрямоване на те, щоб убити споживача».
 Україна займає 17 місце в списку країн-лідерів за кількістю курців. В Україні щоденно курить 45 процентів чоловіків і 9 процентів -- дорослих жінок, серед молоді курить 45 процентів юнаків і 35 процентів -- дівчат. Кожен четвертий підліток в Україні викурює першу сигарету у віці 10 років.
 Фізична та психологічна залежність від нікотину розвивається набагато швидше, ніж від алкоголю.
 Масове розповсюдження куріння є однією з головних причин широкого розповсюдження серцево-судинних захворювань. Доведено, що у курців, на відміну від некурящих людей, у 2-3 рази частіше розвиваються інфаркти та передінфарктний стан, стенокардія та інші захворювання серця. При цьому смертність, викликана цими захворюваннями, в курців набагато вища. Протяжність життя курців на 4-8 років менша, ніж некурящих, причому скорочення його залежить від того, в якому віці людина почала курити.
 Доведено, що більше 50 процентів всіх захворювань, що є причиною смерті курців, припадає на долю серцево-судинної системи.
 Тютюновий дим, який вдихає курець, насамперед потрапляє у верхні дихальні шляхи, а потім -- у трахею та бронхи й легені. Під впливом тютюнового диму відбувається хронічне подразнення слизової оболонки гортані, розвивається запалення голосових зв’язок, вони потовщуються, грубішають. Це призводить до зміни тембру голосу, що особливо помітно у молодих жінок. Внаслідок подразнення слизової оболонки бронхів і трахей тютюновим димом, розвивається їх хронічне запалення (бронхіт і трахеїт). Тому курці частіше хворіють на запалення легень, туберкульоз, захворювання у них мають тяжкий перебіг.
 Встановлено, що куріння -- один з основних чинників, які призводять до того, що розвивається рак легень. Захворюваність на рак легень серед курців у 30 разів вища, ніж серед тих, хто не курить. Також відомо, що куріння збільшує ризик захворіти на злоякісні новоутворення інших органів: язика, гортані, стравоходу, шлунку, сечового міхура. Тютюновий дим згубно діє на серцево-судинну систему, дихальну систему та органи травлення. Як правило, курець живе на 6-8 років менше, ніж його ровесник, який не курить.
 Давно вже відомо: «Крапля нікотину вбиває коня!» Ми часто не задумуємося над змістом цих слів. Але це справді так. Велика тварина падає від краплини страшної отрути. Також крапля нікотину призводить до загибелі всіх риб в акваріумі.
 Велика організована боротьба з курінням в багатьох країнах призвела до зменшення числа курців. Але незалежно від цього кількість курців серед молоді та жінок продовжує зростати. Разом з цим підвищується ризик виникнення хвороби не тільки у самих курців, але й майбутнього покоління. Куріння наносить шкоду всім, але особливо -- молодим людям, організм яких знаходиться в процесі статевого дозрівання, тому куріння може негативно вплинути на репродуктивну функцію та здоров’я їхніх майбутніх дітей. Куріння є не лише особистою проблемою кожної людини окремо, але й соціальною бідою, з якою пов’язане майбутнє всього людства.
 Більше 80 відсотків хворих, що страждають хронічними захворюваннями шлунка та дванадцятипалої кишки, є курцями. Це захворювання найчастіше зустрічається у запеклих курців. Доведено, що куріння негативно впливає і на процес лікування виразки.
 Дивлячись на поведінку дорослих, які палять, деякі підлітки сприймають паління як ознаку дорослості. Люди не задумуються над тим, чим можуть закінчитися ці спроби. Куріння -- соціальне лихо. Через нерозуміння, сліпе наслідування моди, дорослих, ровесників, підліток береться за цигарку. Так куріння стає звичкою. А почати курити набагато легше, ніж покинути. Отож, краще не починати.
 А якщо ви ще палите, візьміть цигарку, зламайте її і скажіть: «Все! Я не курю, я маю силу волі і я сильніший за якусь звичку».
 Н. ЯЩЕНКО, лікар-терапевт
 Носівської ЦРЛ.
 

Переглядів: 650 | Додав: Адмін | Теги: лікар, тютюнопаління | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024