Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2009 » Травень » 18 » У НАЗВІ НОСІВКА -- ВІДГОМІН РЮРИКОВИЧІВ І ХМЕЛЬНИЦЬКИХ
16:38
У НАЗВІ НОСІВКА -- ВІДГОМІН РЮРИКОВИЧІВ І ХМЕЛЬНИЦЬКИХ
Це цікаво
     Про вік Носівки, походження її назви й витоки заснування існує багато наукових гіпотез і стільки ж легенд. Найдостовірніша з них спирається на першу згадку про місто в Іпатіївському літописі під 1147 роком, що офіційно зазначено в добре відомій всім книзі „Чернігівщина. Енциклопедичний довідник” 1990 року випуску. Таким чином у цьому році Носівці виповнюється 862 роки, стільки ж, як столиці росії -- Москві. Цієї думки дотримуються і автори книги „Сторінки історії Носівщини” І.Буняк, А.Буняк, О.Комар. Десять років тому її видавець М.А.Ляшенко подарував книгу і Макіївському благодійному фонду. Звідтоді, мною проведена чимала робота по дослідженню фактів, вказаних в ній, вивченню інших історичних джерел. Зокрема, Генеалогії династії Рюриковичів і Гедемінових та Реєстру усього війська Запорозького бісля Зборівського договору. Скрупульозне збирання їх елементів врешті склалося в досить цікаву хронологічну картину, яка значно розбігається з фактами, викладеними у вищезазначеній літературі. Висновок напрошується сам собою -- Носівці принаймні кілька тисяч років! Якби провести археологічні розкопки на теренах району, це б неодмінно підтверджилося. І нині вікритих даних для цього вистачає. Судіть самі.
     Вважаю, мені дуже поталанило, бо вдалося встановити повне ім’я і родовід людини, від якої походить назва Носівки. Ним є Нос Сава Микитович, який за походженням -- нащадок легендарного роду Рюриковичів у 24 поколінні. Його ж дружиною була рідна сестра гетьмана Богдана Хмельницького, ім’я якої загубилося на сторінках історії. А цей факт уже сам по собі доводить, що дата заснування Носівки аж ніяк не може відноситися до великокняжої доби України-Русі, а натомість співпадає з періодом життя відомого поборника української державності гетьмана Богдана Хмельницького. Більше того, Сава Микитович і Богдан Зіновійович були з одного роду, а точніше -- троюрідними братами. Ще однією гілкою їх роду були Бички -- засновники Нового і Старого Бикова -- населених пунктів Бобровицького району.
     Таким чином, співставивши усі факти, неважко встановити, що Биків завнований значно раніше Носівки, а за ним у часі йде виникнення Кривівки, нині -- північний куток села Ганнівка, яка і стала початком сьогоднішньої Носівки.
 Отже, назва Носівки пішла не від назви „Носов на Рудці” часів великокняжих, а від Кривівки. І різниця у часі від згадки про місто у літописі й вищевідкритих фактів становить близько п’яти століть! Хто знає, можливо саме в Носівці народився і Максим Кривоніс -- один з найактивніших борців за відновлення державності України у війську Б.Хмельницького. Адже саме його батько -- Сава Нос володів Носівкою. Гадаю, і тут на нас чекають ще немало цікавих історичних відкриттів. Принаймні, ми до них на правильному шляху і наблизились ще на крок.
      О. БАКЛАН,
      голова Макіївського благодійного фонду.

     «Носівські вісті» №19(9087)

Переглядів: 1470 | Додав: Адмін | Рейтинг: 5.0/1
теги
Календар
«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024