Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2009 » Квітень » 6 » Хто без свята? Озовіться
11:51
Хто без свята? Озовіться

Наш добрий друг і колега, заслужений журналіст України з Чернігова Володимир Сапон зробив цікаве дослідження-відкриття, якому й ми дивувалися не раз. Йдеться про святкові дні і пам’ятні дати в календарі. У нього на столі з’явився німецький перекидний, хоч віддрукований у Дніпропетровську з порадою зберігати при температурі від +5 до 30 градусів і використовувати не менше 10 років. Дива та й годі... коментує, гортаючи календар колега, напевне, заздрячи пунктуально-господарським німцям, здатним забезпечувати і сталу температуру, і навіть відносну вологість, при яких, виявляється, рекомендовано зберігати календар краще, ніж комп’ютер.

 І все ж, очевидно, не це головне в календарі, що вразило... Безперечно, журналіста цікавило, які ж дні святкуємо чи відзначаємо. Адже час не безслідно минає, а вносить свої корективи. І в календар також.

 ЩЕ із радянської епохи у нас є свята будівельника, шахтаря, залізничника, металурга, геолога, працівника сільського господарства, працівника торгівлі... Вельми відрадно, що з'явилися нові - до Дня художника останнім часом додалися День поезії і День танцю, День філолога і День філософа, День перекладача і День археолога, День етнографа і День далекобійника... Є навіть День пасічника...

Згадайте ще професії, і я обов'язково їх знайду у календарі. Навіть двоє, а то й троє свят... Не вірите? Ось 26 січня ми відзначали Міжнародний день митника, з чим я привітав знайомих. Але вони нічого про це не знали, кажуть - ти привітай нас 25 червня, у День митної служби України.

 Отакої! Тепер вітаю з обережністю. Зокрема, вчителів, бо ж не знаєш, коли вітати. Офіційно Всесвітній день вчителя відзначається 4 жовтня, а вже 7 жовтня у календарі записано - День працівників освіти. Або взяти лікарів. Уже років з «надцять» вони святкують День медичного працівника, але нещодавно з'явився у жовтні і Міжнародний день лікаря. А ще ж є і Всесвітній день медичної сестри. Розумію навіть психологів. Адже у травні ми святкуємо Всеукраїнський день психолога, а у жовтні - Міжнародний день психічного здоров'я... Не можна не вітати і рибалок, бо у них теж два дні - 24 червня та 12 липня.

Проте точно знаю - День вихователя і працівника всіх дошкільних закладів, що відзначається у вересні, один у календарі. Тож вітаю заздалегідь, поки іще не придумали якогось свята у «дошкіллі».

 Та найбільше свят у журналістів. Починається воно 3 травня у Міжнародний день свободи преси, а продовжується 6 червня - у День журналіста.

 Ще через місяць, 2 липня, святкується Міжнародний день спортивного журналіста. А хто ж не писав у нас спортивні матеріали! Ще більше свят у теле- і радіо журналістів: у листопаді - День працівників радіо, телебачення та зв'язку та Всесвітній день телебачення. У грудні, нарешті, маємо Всесвітній день дитячого телебачення та радіомовлення. Про дітей, тим більше, ми і пишемо, і розповідаємо. .. Скільки там вийшло? Шість ... Отож шість разів і вітайте, ми, - не митники. ..

Цікаве і таке поєднання: 17 жовтня відзначаємо Міжнародний день боротьби з бідністю, а 18 жовтня уже святкуємо День працівників харчової промисловості. І чому нікому в голову не приходило поєднати дві події у один день?..

 Є у календарі і День секретаря, щоправда, невідомо якого - секретаря начальника чи секретаря обкому партії, і День біологічного різноманіття, і День толерантності, і День NR-менеджера та День проектного менеджера, і День маркетолога, і День системного адміністратора (!), і День реклами та рекламіста, і День бармена, і навіть, Міжнародний день КВК (треба, очевидно читати, як клуб Веселих та Кмітливих).

 Звісно, багато з цих днів належить святкувати. Хоч доводиться і сумувати... У Міжнародний день підтримки жертв тортур, у Міжнародний день боротьби за зменшення небезпечних стихійних лих, у Всесвітній день боротьби зі СНІДом чи, як для мене, у Міжнародний день стоматолога чи День українського кіно.

 Та що дні, є і цілі тижні. Скажімо, тиждень солідарності з людьми на несамоврядованих територіях, і тиждень космічного простору.

 Про робітника, до речі, теж згадали. Є у календарі аж два - 24 травня святкується Всесвітній день кадрового робітника, а вже 10 жовтня - День кадрового робітника. А, може, ще зробити і два дні скловиробника, один уже святкується 19 листопада...

 Та все ж перекидний календар трохи відстає від життя. Бо немає у ньому ні Дня котів, що святкується 1 березня, ні... Дня туалетів. Його свят... ні, все ж таки, відзначають 19 листопада. Хай святкують десь у Парижі чи Лондоні, де повно туалетів - і платних, і безплатних. У Носівці їх у центрі міста жодного нормального нема. Отож будемо просто про них говорити, можливо, наші балачки допоможуть владі відкрити бодай один пристойний.

Володимир САПОН.

 «Носівські вісті» №14 (9082)

Переглядів: 606 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Квітень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024