Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2009 » Лютий » 23 » Де влада і громада заодно, проблем менше
21:02
Де влада і громада заодно, проблем менше
                             На сільських сходах

 Воїстину, навіть у наш прагматичний час панування фінансових ідолів, сила громади, небайдужість кожного до спільних проблем і внесення своєї посильної долі у їх вирішення таки багато важить. Вкотре переконатися в цьому випала нагода минулого четверга, який зібрав на традиційні щорічні збори села жителів віддалених Лихачева та Хотинівки. Загублені у лісах Носівщини ці два населених пункти, досить великі за сільськими мірками, споріднені не лише спільною межею, а й багато в чому перегукуються між собою у поціновуванні і збереженні надбаного роками, працьовитості і сердечності жителів, яким поталанило на дійсно мудрих, досвідчених керівників місцевих рад і господарст, які не ділять обов’язків і не міряються неспокоєм, натомість у тісній співпраці і взаємодопомозі вирішуючи щоденно потреби і турботи своїх громад.

 Загалом люди тут ніколи не були байдужими до своїх проблем, ніколи не покладалися на волю випадку і міфічну допомогу невідомо звідки. Разом з тим, не маючи у розпорядженні ні зручного географічного розташування, ні привабливих для інвесторів родючих чорноземів, сільчани тут і сьогодні можуть похвалитися у відносно доброму стані збереженою соціальною інфраструктурою і багатими традиціями трудівничого неспокою, який зараз неабияк допомагає виживати на фінансовій мілині.

 Досвід повсякчас переконує, що одна зроблена справа переважує мільйон слів і обіцянок. Тому й на свій щорічний схід хотинівці зійшлися для діла, а не просто поговорити. У теплій, невимушеній атмосфері сільчани конструктивно і без суперечок разом із сільським головою Валерієм Олександровичем Білодідом та присутніми представниками влади з району намічали першочергові питання, які потребують вирішення в цьому році, ділилися не тільки проблемами, а й роздумами, власним баченням їх вирішення. Зокрема, коли постало питання про подальше функціонування пожежної команди одноголосно зійшлися на тому, що до десяти гривень самообкладу додадуть ще стільки ж на матеріальне утримання такої необхідної служби, тоді як левову частку фінансування команди продовжуватиме тримати на собі місцеве ТОВ „Воздвиженське”. Його керівник С.М.Голодний повсякчас поруч з сільчанами, підставляючи плече місцевій владі у вирішенні життєво важливих питань і турбот села. Нині ось товариство закупило матеріали для впорядкування зовнішнього вигляду церкви.

 Детально обговорили на сході і питання долаткових рейсів автобуса, особливо в льготні дні та виділення транспорту для підвозу восьми малюків-дошкільнят з Лихачева до місцевого дитсадка, в якому нині залишилося всього лише п’ятеро дітлахів. Рішуче налаштовані зберегти дошкільний заклад і сільчани, і сільський голова сподіваються на сприяння в цьому районної влади, адже свого часу немало потурбувалися, аби приміщення дитсадка стало відповідати усім вимогам дошкільного виховання.

 Подібна активність і цілеспрямованість громади не тільки на благо самим сільчанам, а й неабияким стимулом для представників районної ради, відмітив з приємністю начальник відділу агропромислового відділу РДА І.І. Пугач. Значно легше і більше можливостей допомогти тим, хто не сидить пасивно на місці, а наполегливо діє, залишаючись господарем не тільки свого обійстя, а й села.

-- Приємно відзначити, що з кожним роком місцева влада в особі сільського голови, депутатів, виконкому і хотинівці все більше досягають взаєпоморозуміння і злагодженого ритму єдиної родини, не розрізненої на своє і кожного, -- поділився своїми приємними враженнями від сходу Іван Іванович. -- Сьогодні, без перебільшення ця сільська рада в числі перших претендентів на звання кращої в Носівському районі. Звичайно, залишається ще немало проблем на порядку денному хотинівців, зокрема немало питань і до депутата районної ради М.О.Хархуна, який чомусь знехтував зібранням громадян свого округу, проте, відрадно, що на активність і небайдужість жителі цього села у труднощах лише багатіють.

 Позиція стороннього спостерігача не властива і лихачівцям, які і цього разу не проігнорували свої щорічні збори. Попри те, що в неопалюваному приміщенні будинку культури температура дорівнює вуличній, в залі яблуку нігде було впасти. Тим більше в ході сходу відчуття холоду розчинилося в діловому обговоренні спільних турбот. Між сільським головою Н.О.Ковбасою, керівниками місццевої агрофірми „Колос” та гостями з району відбувся злагоджений діалог, в ході якого були обговорені, зокрема проблеми неякісного транспортного сполучення і плачевного стану доріг. Немало нарікань з боку сільчан прозвучало на фактичну відсутність у селі дільничного, а також незадовільну роботу БТІ, яке нагромаджує справи і затягує з їх вирішенням.

 Не бракувало на сході і позитивних моментів. Люди дякували сільському голові і керівникам місцевого господарства за сумлінне, господарське ставлення до виконання своїх обов’язків і плідну співпрацю, зокрема і в підтриманні спортивної слави села, яке минулоріч заслужено відзначено кращим спортивним селом області. Лихачівцям є чим пишатися і заради чого прагнути до подальших успішних надбань і результатів у всіх сферах життєдіяльності своєї громади, -- підкреслив у своєму виступі заступник голови РДА з гуманітарних питань А.Я.Журенко.

 Зрештою, у кожного села -- обличчя його жителів-господарів. І полісяни добре дбають, аби воно було достойним, надто на тлі фінансово-економічної кризи, з якою сільчани давно вже живуть пліч-о-пліч. Головне не допускають її в свої душі, так само щедрі на добро і відданість своїй землі -- найбільшому багаству.

Т. ДАНІШ.

«Носівські вісті» №8(9076)

Переглядів: 536 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024