Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2009 » Лютий » 9 » КУРІННЯ—ПЕРШОПРИЧИНА, ЗВОЛІКАННЯ-- ВИРОК
11:44
КУРІННЯ—ПЕРШОПРИЧИНА, ЗВОЛІКАННЯ-- ВИРОК
          Всесвітній день боротьби проти раку

Щорічно, 4 лютого, в усьому світі відзначають Всесвітній день боротьби проти раку. Цей щорічний захід запровадив Міжнародний союз проти раку, щоб привернути увагу громадськості до цієї глобальної проблеми. Згідно з оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), рак є однією з головних причин смертності в усьому світі: від цього захворювання з 2005 до 2015 року помре 84 мільйони людей. Експерти також повідомляють, що майже 40% ракових захворювань можна запобігти, якщо втримуватися від споживання тютюну, бути фізично активним і правильно харчуватися. Можливо, саме тому  цьогорічна дата присвячена дітям і проходить під гаслом: "Мені до вподоби моє вільне від тютюнового диму дитинство!". Численні дослідження доводять, що ризик виникнення багатьох захворювань у дорослому віці пов'язаний з тим, чи піддавалася людина в дитячому віці негативним впливам забрудненого середовища. Вразливість дитячого організму, який ще тільки формується, до таких впливів набагато вища, ніж у дорослих.

Куріння тютюну - основна причина розвитку раку в світі, яка залежить від нас (щорічно тютюнокуріння забирає близько 1,5 мільйона життів). Ця шкідлива звичка провокує розвиток раку легенів, горла, порожнини рота, підшлункової залози, сечового міхура, шлунка, печінки, нирок та інших форм раку. В останнє десятиліття в економічно розвинених країнах світу смертність дітей від раку вийшла на друге місце, поступаючись лише смертності від нещасних випадків.

   Злоякісні новоутворення - одна з найбільш небезпечних проблем сучасності. Захворюваність і смертність від раку постійно збільшуються у зв'язку з погіршенням екології та "старінням" населення. Протягом життя кожен третій - четвертий чоловік і кожна п'ята жінка може захворіти на рак. Рак - причина більш, ніж 15% усіх смертей у світі.

   Характерною ознакою раку є швидке утворення аномальних клітин, які проростають за межі своїх звичайних кордонів і здатні проникати в сусідні частини тіла та поширюватися на інші органи. Цей процес називається утворення метастазів. Основними типами раку, що щорічно призводить до загальної смертності є:

 легенів (1,4 мільйона випадків); шлунка (866 000); печінки (653 000); товстої кишки (677 000); молочної залози (548 000).

В Україні щороку виявляються більше 160 тисяч нових випадків злоякісних новоутворень. Майже 90 тисяч жителів України вмирають від раку, причому 35% померлих - особи працездатного віку. За розрахунками фахівців, до 2020 року кількість вперше захворілих раком в Україні може вирости до 200000 чоловік. Онкологічна захворюваність у Чернігівській області, також як і в усій Україні, та й у світі в цілому, останнім часом зросла. У Чернігівській області торік було діагностовано близько 4 тис. випадків захворювань на рак, а на диспансерному обліку в обласному онкологічному диспансері перебуває більше 22 тисяч пацієнтів. Причому більша половина з них знаходяться на обліку понад п'ять років, тобто вони на сьогоднішній день майже цілком здорові люди. Після Чорнобильської катастрофи спостерігався істотний ріст захворюваності на рак щитоподібної залози. Якщо до аварії діагностувалося до 20 випадків захворювань на рік, то зараз  -- 80-90.

Старіння є одним основним фактором розвитку раку. З віком захворюваність на рак різко зростає, головним чином, через накопичені з віком ризики розвитку деяких ракових захворювань. Проведення профілактичних заходів і вдосконалення методів діагностики й лікування онкологічних захворювань не тільки дозволили поліпшити результати лікування, але й знизити рівень захворюваності населення при деяких видах раку.

Практично у 98% випадках рак на ранніх стадіях можна вилікувати. Крім того, лікування на ранніх стадіях може не вимагати таких агресивних методів, як променева терапія, хіміотерапія або значні за обсягом хірургічні втручання.

 Проте з появою найменших  симптомів,  що погіршує самепочуття, необхідно негайно звернутися до лікаря. Лікування раку залежитъ від поширення, стадії захворювання, обсягу ураження, структури пухлини, ступеня її агресивності. Правильна оцінка цих факторів до початку лікування, використання сучасних методів лікування, максимально підвищують його ефективність. Дуже важливо не тільки встановити діагноз на ранніх стадіях, але й вчасно почати лікування. Самолікування, допомога "цілителів", "знахарів" веде до втрати часу, безперешкодного розвитку хвороби та ймовірного смертельного результату.

Нещодавно схвалений Національний план "50 кроків боротьби з раком", який передбачає реалізацію  важливих програм на покращення ситуації у нашій державі.

Р.ШУЛЬГА,

Лікар-онколог Носівської ЦРЛ

 №6 (9074) 7 січня 2009 р.

Переглядів: 569 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024