Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2009 » Лютий » 2 » У День Соборності України в Батурі повернулося до витоків незалежності
17:36
У День Соборності України в Батурі повернулося до витоків незалежності

Гетьман Іван Мазепа порушив присягу на вірність російському царю й у Північній війні Швеції з Росією перейшов на бік шведського короля Карла ХІІ. Шведи, як шведи, як і інші загарбники, що зазіхали й не раз приходили на нашу землю, битву безславно програли. Трагедією вона в фіналі закінчилася для мешканців української північної околиці, бо російська армія, тактично випереджаючи наміри пошарпаного поляками шведського війська поповнитись бойовими запасами північної України, де вироблявся порох, гармати, було продовольство, випалювала містечка й села, а для гетьманської столиці приготувала особливо трагічну долю. Батурин був дощенту зруйнований, спалений, стертий з лиця землі. Жорстоко розправилось царське військо із зовсім невинним населенням, яке далебі й не бачило ворогів у ньому, що взяло в облогу Цитадель.

 В роки незалежності ми по-іншому глянули на історію і трагічну долю Батурина, його славу, зокрема, пов’язану з героїчною обороною у 1708 році, як одну із сторінок боротьби за державність і соборність України.

 Будьмо об’єктивними, історія завжди була й залишається найбільш залежною і експлуатованою сучасністю. Учасники ж делегації від Носівщини, які взяли участь у відкритті історико-архітектурного комплексу „Гетьманська столиця”, були вражені не стільки тим, що відкрили для себе нову історію нашого героїчного краю, як зробленим по увіковіченню пам’яті українського духу.

 Скільки було намагань відродити і цю культурно-історичну пам’ятку старовини, і ................ славу п’яти гетьманів, які розбудовували з Ба туринської столиці Україну, та тільки тепер добрі наміри стають дійсністю.

 Перед нашими очима постала відреставрована Цитадель. Повсюдно, як у давнину, зустрічали козаки, що прибули з українських усюд до Чернігова. Вони грали на тулумбасах, стріляли з гармат. Багато було гостей, представників влади і громадськості від інших областей. Всі взяли участь у відкритті пам’ятника українським гетьманам і, власне, самої Цитаделі.

 Прибув до столиці і український Президент Віктор Ющенко з великим числом відомих владців з Києва, керівники нашої області Володимир Хоменко та Наталія Романова, делегації з районів Чернігівщини. Символічно, що саме в день проголошення Акту Злуки ця визначна подія продовжила зближення душ українців довкола історичних берегів і оберегів нашого народу. А відроджена гетьманська столиця, сказав у своєму виступі В. Ющенко, для нас і наших нащадків стане символом боротьби, нескореності і непереможності українського духу.

 Дуже б хотілося, щоб і ці події лягли у справжню історію нашого краю, історію, очищену від ідеологічних нашарувань. Безсумнівно, в ній займе почесне місце й героїчне минуле, Сіверянського краю, Носівщини не тільки у ХХ столітті, а й значно раніше – часів Київської Русі, Великого Князівства Литовського, Речі Посполитої, Гетьманщини...

 М. ПАВЛЕНКО, історик.

№ 5 (9073) 31 січня 2009 р.

Переглядів: 554 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024