Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2009 » Січень » 19 » Спадщина чи менталітет?
12:36
Спадщина чи менталітет?
                                       Тиждень

Перепрошую, дорогі мої одноплеміннки, але ми, далебі, за природою таки заздрісники. Не перестаємо кидати шпильки сусідам, білорусам. Нудно, мовляв, вони живуть, без демократії. Багатше чи культурніше облаштовують свій побут – то не головне. А далека Куба, яка по-материнському вже багато літ оздоровлює наших хлопчиків і дівчаток від постчорнобильських бід, - теж не рідня. Хоч їй давно і дуже нелегко. І як тільки цій мужній, волелюбній країні наша бодай приязнь на видноті у всіх і найперш її недругів була потрібна...

 Не друзі нам стали й росіяни, з якими живемо буквально через межу. Таку вузеньку, що як може тільки на їй уміститися щонайменш неприязнь. Хоч, судячи із взаємин до цього й наразі, складається враження, що ми одне одного варті.

 Можна й далі продовжувати коментувати цю тему нашим публічним ставленням до інших народів, близьких кордонами й далеких, тільки ось власна історія минула і сучасна не додає спокою. Видатний письменник і державник, голова першого українського уряду Володимир Винниченко сказав з приводу, що її не можна читати без брому. І знову, навіть через 90 літ потому, її і новітню сприймати, виявляється, не можна без брому.

 Так і не об’єдналися духом, не стали однодумцями, перейшовши й освятившись багатьма віховими подіями, починаючи із пам’ятного 22 січня 1919 року, відколи Українська Народна і Західно-Українська республіки стали єдиною родиною. І потому було багато чого історично рідного українцям, знову ж таки, від віхового 1939 й опісля, до бурхливих 90-х років, коли в єдиному пориві живого ланцюга об’єднувались Львів і Київ, народжувалась незалежна держава, вирував Майдан... А українці так і не стали єдиною родиною ні в радості перемог, ні монолітними в нових викликах часу, який додає нам все більше прикрощів.

 Здавалось, куди вже важче, ніж тепер, - хоч і криза тільки ще з пригорщею сніговиці за комір та вкотре газові перипетії-супліки із сусідами під Новорічне свято й морози – а ми знову: хто куди в кабінетах і квартирах, хатах і палацах...

 Немає миру, чубляться поміж собою чолові держави, політична еліта у Верховній Раді засіває постійно розбратом у людях, консолідуючи націю тільки в святкових деклараціях. Коли ж запанує дух українства, єдності, який зупинив би в амбіціях і прагненні вивищитись і сусідів, і заокеанських друзів на словах. І тоді нас заповажає Європа, заповажають інші народи й держави, якщо ми станемо, нарешті, єдиними, воістину незалежними ні від кого і в суверенних симпатіях до всіх, хто до нас із відкритим і добрим серцем.

 ...Хрестоматійний анекдот з приводу євреїв і українців у пеклі. Пам’ятаєте, біля нашого казана із смолою жодного наглядача, а у представників землі обітованої, яка довго шукалася і знайшлася чи не знайшлася, - посилена варта...

 Як заповідав нам Кобзар, чужому навчайтесь і свого не цурайтесь, нам би таку єдність, одностайність, однодумство, взаєморозуміння. Натомість доводиться залишатись заздрісниками, так і не опанувавши уроками зі своєї історії, так і не взявшись за руки, не схилившись серцем до серця. Тому й не запитуймо, чому ми бідні, а отже, й слабі.

О. НЕСТЕРЕНКО

№3 (9071) 17 січні 2009 р.

Переглядів: 762 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Січень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024