Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2009 » Травень » 26 » Пора великого молока
17:29
Пора великого молока
                              Коментар спеціаліста
У всіх дев'яти господарствах району, де утримується громадське тваринництво, починаючи з початку травня організовано перейшли на режим літньо-табірного утримання худоби, приділяючи особливу увагу випасанню корів на озимих, відведених на зелений корм, там, де це доцільно,
Нещодавній об’їзд господарств району, де утримується та розвивається тваринництво, спеціалістами управлінь агропромислового розвитку та ветеринарної медицини, районної держветлабораторії засвідчив високий рівень організації виробництва тваринницької продукції керівниками та спеціалістами господарств щодо ефективного використання зеленого конвеєру в умовах літньо-табірного утримання худоби.
Згідно плану зеленого конвеєру, починаючи з і 1 декади квітня та 1 декади травня, в господарствах розпочали випасання дійної череди ВРХ на озимині (жито, пшениця) та природних пасовищах.
 В таких господарствах як ПП «Агропрогрес» (керівник М. Я. Шумейко), ЗАТ «Нива» (керівник Г. І.Супрун), ТОБ ім. Стратілата (керівник М. І. Власенко) розуміють безперечні переваги утримання тварин на пасовищі, тому створили належні умови для утримання худоби у літніх таборах, все дійне поголів'я випасається на озимині з використанням «електропастухів» та на природних пасовищах, побудовані літні табори та загони для тварин, налагоджене водопостачання. Всі ці умови в комплексі активно впливають на загальне оздоровлення тварин та стимулюють обмін речовин в організмі, що відповідно позначається на збільшенні молочної продуктивності.
 Станом на 19 травня середньодобовий надій молока на корову в цих господарствах становить: ПП „Агропрогрес” – 21,5 кг; ЗАТ «Нива» - 17,3 кг, ТОВ ім. Стратілата - 15,8 кг.
 Шість господарств району застосовують технологію одержання молокопродукції шляхом утримання корів на пасовищі, що становить 41 відсоток від наявного поголів'я корів. Решта господарств дотримується іншої технології щодо молоко виробництва у весняно-літній період, організувавши годівлю корів за потребою, надавши можливість до споживання корму та свіжому повітрі. За допомогою кормозмішувача весь набір кормів (силос, буряки, зелена маса, пивна дробина, концкорми, плющена кукурудза, макуха) ретельно перемішується і монокормом подається в годівниці, що сприяє більш рівномірному доступу тварин до корму та його поїданню, при цьому все дійне поголів'я знаходиться в літньому таборі при фермі, тварини забезпечені активним моціоном. При цій технології утримання відпадає потреба в організації пасовищ, найму та оплаті пастухів, інших витрат. Навіть враховується відстань, яку проходить корова від ферми то пасовища. Якщо відстань становить більше одного кілометра до пасовища, то при цьому напряму втрачається 10 процентів потенційного молока.
 Технологію безпасовищного утримання дійної череди в умовах літньо-табірного утримання худоби не перший рік застосовують в потужному СФГ «Вікторія» (керівник М.С.Фенюк) та в цьому сезоні ТОВ „Агрікор-Холдинг» (керівник В. І. Закалюжний), ТОВ «Колорит-Агро» (керівник О. Г. Кебкал), що становить 59 процентів від наявного дійного поголів'я. Середньодобовий показник надою молока на корову в цих господарствах становить:
ТОВ «Агрікор-Холдинг» - 15,9 кг; СФГ «Вікторія» - 13,8 кг; ТОВ «Колорит-Агро» - 11,1 кг.
Добове виробництво молока в агроформуваннях становить 26Ю5, що становить по 16 кг молока на одну корову. Згідно з оперативною інформацією з Головного управління агропромислового розвитку, більші надої молока на корову отримують тільки в Срібнянському районі - по 17 кілограмів на корову при середньообласному показнику надою молока на корову в 12,6 кг.
 Щодоби на переробні підприємства надходить 45 тонн молока, з них частка -- із агроформувань становить 21 тонну.
 Питома вага в загальних продажах молока від населення з 64 процентів зменшилась до 53. Це пояснюється зменшенням поголів'я корів в господарствах населення до 2400 голів та говорить про нарощування обсягів виробництва молокопродукції та збільшення продуктивності корів в агроформуваннях району.
 Слід відзначити, що майже всі керівники та зооветспеціалісти господарств, які сповна забезпечили належні умови для утримання худоби у весняно-літній період, окрім ефективного використання зеленого конвеєру, комфортних умов утримання худоби, належного фізіологічного стану тварин, врахували біологічні особливості корів в літній період, можуть сповна розраховувати на збільшення молоковіддачі тварин та обсягів виробництва тваринницької продукції на кормах весняно-літнього періоду, адже в цей період ми отримуємо 30 процентів річного обсягу молока та приросту тварин, за цей період запліднюємо 55-60 процентів корів та телиць.
          О. ІГНАТЧЕНКО, головний спеціаліст в галузі тваринництва управління агропромислового розвитку РДА.

«Носівські вісті» №21(9089)

 
Переглядів: 609 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024