Майже по всій Україні Великодній хліб називають "паска", у деяких регіонах побутують ще назви: "баби", "колачі" і "золоті баби". Паски мають різні розміри і форму. Вони бувають круглі, прямокутні, овальні, шестигранні. Давніше випікали паски у печах, — у глиняних пасківниках, "бабинцях", кухликах та металевих формах-"бляхах".
Випікають паски з найкращих сортів пшеничного борошна. До тіста додають масло, олію, молоко, яйця, цукор, різні спеції (гвоздику, імбир). Звичайно, що кожна господиня випікає паску по-своєму. З покоління в покоління сотні років передаються секрети приготування паски. При випіканні її використовують переважно однакові продукти, але в різних пропорціях, кожна господиня має свій спосіб приготування, що робить їх неповторними.
Рецепт самої звичайної паски дуже простий, але вимагає хорошого знання традицій.
Паска звичайна.
Просіяти борошно. 300 г борошна заварити гарячим молоком, ретельно розмішати, щоб не було грудочок, і поставити у тепле місце, щоб підійшло. Після того, як тісто добре підійде, додати розтерті яйця, решту борошна і продовжувати місити тісто. Під кінець додати розтоплене масло, цукор, ваніль, шафран.
Підготувати форми, змастивши стінки маслом і притрусивши меленими сухарями. Викласти тісто у форми на половину їх висоти. Форми поставити у тепле місце і, як тільки тісто підійде, обережно поставити у гарячу духовку на 1,5 год.
Шоколадно-лимонна
Для тіста:
· 2,5 стакани борошна
· 1 стакан води
· 2 пакети сухих дріжджів
· 8 яєць
· 1лимон
· 1стакан цукру
· 1стакан подрібленого мигдалю
· 1 плитку гіркого шоколаду
· 0,5 стакана коняку,або рому
· 0,5 стакана сухого червоного вина
· 2 ст.л. вешкового масла
· 0,5 стакана апельцинових цукат
· гвоздика
· 0,5 ч.л. меленої кориці,
Для помадки:
- 3ст.л какао
· 3 яєчних білки
· 0,5 стакана цукру
Спосіб приготування:
Готуємо тісто:
Дріджді розвести в теплій воді. Додати муку і замісити тісто. Поставити його на на 2 години в тепле місце. Коли тісто підійде ще раз його ретельно вимісити.
Білки відділити від жовтків. Білки збити міксером, а бажано розтерти з цукром. Шоколад натерти на дрібній терці. Вижати сік з лимону.
В тісто добавити жовтки з цукром, мигдаль, шоколад, вино, ром (коньяк), лимонний сік, цукати, корицю і гвоздику. Перемішати, влити білки і ще раз ретельно перемішати.
Форму для випічки змазати маслом. Викласти тісто (важливо,щоб тісто не доходило до країв посуди,так як буде підніматись).
Пекти в добре розігрітій духовці при температурі 160 С, впродовж 60-90 хвилин.
Приготування помадки:
Білки збиваєм міксером до густої піни. Висипаємо цукор і какао, все перемішуєм.
Сирна пасха
Необхідні продукти:
· 0,8 кг. сиру
· 2 стакани вешкового масла
· 350-400 г густих вершків
· 6 яєчних жовтків
· ваніль
· мигдаль
· цукати
· родзинки
Спосіб приготування:
Сир положити під прес, щоб стекла лишня рідина. Жовтки розтерти з цукром, додоти масла і ваніль. Сир два рази пропустити через мясорубку.
Все зєднати і розтерти. Додати подріблений мигдаль, цукати, родзинки, і ще раз перемішати.
Покласти тісто в форму і поставити в холодне місце на добу.
Готову пасху виложити на тарілку і прикрасити на вламний смак.
|