На Чернігівщині розпочався сезон "тихого полювання". У лісових масивах можна зустріти людей, які з кошиками, відрами і навіть поліетиленовими пакетами блукають у пошуках дарів лісу - грибів. На жаль, не всі грибники відрізняють отруйні від їстівних грибів, що призводить до отруєння, а іноді й летальних випадків. Крім того, до непередбачуваних наслідків може призвести неправильне приготування деяких видів грибів. Особливо важко переносять отруєння діти. Найнебезпечнішим з отрутних грибів є бліда поганка, яку нерідко плутають із печерицями й сироїжками.
Слід зазначити, що у минулому році на Чернігівщині через отруєння грибами до лікувальних закладів потрапили 36 осіб.
Тому, рятувальники Управління ДСНС у Чернігівській області нагадують:
* Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях, особливо уникайте стихійних ринків.
* Збирайте і купуйте тільки гриби, про які відомо, що вони їстівні.
* Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
* Не куштуйте сирі гриби на смак.
* Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте.
* Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
* При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
* Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
* Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
* Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
* Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.
* Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
* Не збирайте гриби:
* якщо не впевнені, що знаєте їх;
* поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
* з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
Управління ДСНС у Чернігівській області
|