Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2009 » Листопад » 16 » Хліб у коморі -- свято на дворі
12:56
Хліб у коморі -- свято на дворі
Не помилюся, назвавши нинішній рік для наших хліборобів одним з найскладніших, мобуть, за останні років десять. Здавалося б, після численних земельних та майнових перипетій у агропромисловій галузі, нарешті, намітився конкретний, стабільний курс на відновлення та розширення виробництва. За підтримки держави чи з допомогою приватного капіталу, вкладання інших коштів сільське господарство, по великому рахунку, також почало завойовувати своє належне місце під ринковим сонцем. Проте кризові явища, на жаль, не могли не зачепити своїм болючим крилом й цю важливу економічну галузь, негативно вплинувши на результати роботи аграріїв. Втім, не лише криза додала своєї відчутної ложки дьогтю. Цього року проти сільчан, на жаль, стали ще й погодно-кліматичні чинники. Адже відсутність вологи в грунті з весни, затим абсолютно посушливе літо, впродовж якого, вважай, не випало жодної краплини дощу, аж ніяк не сприяли високим врожаям. Втім, навчені та загартовані, наші сільгоспвиробники зуміли із цих випробувань вийти з честю. Як результат, до свого професійного свята агропромислова галузь району прийшла з досить відрадними показниками. Так, з початку року в агропромисловому секторі було вироблено валової продукції на суму понад 130 мільйонів гривень, в тому числі, 115 мільйонів з них становить частка рослинництва, 15 -- тваринництва. Середня врожайність зернових культур при валовому зборі понад 150 тисяч тонн склала більше 35 центнерів на круг. Понад 500-центнерними врожаями порадували цукрові буряки.В останні роки відрадні зміни відбуваються в структурі посівних площі, зокрема, й по технічних культурах. Так, стабільно нарощуються посівні площі таких високоліквідних, рентабельних культур, як соняшник та озимий ріпак. Під них у районі відповідно тисяча та дві з половиною тисячі гектарів. Новаторами в агропромисловому виробництві продовжують показувати себе ПП «Агропрогрес», ЗАТ«Нива», ФГ «Вікторія», «Колорит-Агро», ТОВ «Агрікор-Холдинг». Маємо понад вісімсот гектарів сої, її збирання ще продовжується в агрофірмі «Носівка-Агро».
Непоганий заділ зробили й на наступний рік. Так, по всіх категоріях господарювання маємо 10200 гектарів озимої пшениці та жита, 2600 гектарів озимого ріпаку, підготували близько двох тисяч гектарів площ під цукровий буряк…
Важливу роль у розвитку агропромислового комплексу району відіграє й тваринницька галузь. І хоч продуктивність її поки що не йде урівень з рослинництвом, проте слід визнати, що саме ця, несезонна галузь дає господарствам можливість бути з грішми впродовж усього календарного року. Як позитив для тваринництва, слід відзначити, що з початку року в господарствах району валове виробництво м’яса зросло до 1132 тонни, що на 26 тонн більше рівня минулого року. Збільшилося й валове виробництво молока, яке на сьогодні становить 5475,5 тонни, що на 177,7 тонни більше рівня минулого року. Сталим залишається поголів’я ВРХ та корів, нарощується поголів’я свиней. Найвищої продуктивнгості молока досягли в ТОВ імені Стратілата, ЗАТ «Нива», ПП «Агрпопрогрес». Високі середньодобові прирости ВРХ одержують в «Ниві», ПП«Агропрогрес», СФГ «Вікторія»…
До речі, й останні обстеження господарств району, що були проведені перед постановкою худоби до стійла, засвідчили, що й зимівля обіцяє бути теплою та ситою. В агроформуваннях району створені всі сприятливі умови по організації зимівлі громадського тваринництва, забезпеченню належного утримання та повноцінної годівлі тварин, для чого залучено весь комплекс організаційних та господарських заходів.
Втім, чи можливо було всього цього досягти, не маючи основної, найпершої та найголовнішої складової сільськогосподарського виробництва -- працьовитих людських рук. Мабуть, знаменно, що саме о цій порі, коли зібрано врожай і природа пішла на відпочинок, даючи, по великому рахунку, змогу перепочити й самим сільгоспвиробникам, й відзначається наше спільне свято. Його відзначення, по великому рахунку, це визнання державою звитяжної хліборобської праці на благо усієї України, це хвала мозолястим рукам селян, які знають справжню ціну хлібу! Тож нехай і надалі рясно колосяться щедрими врожаями наші ниви, хай втілюються в життя всі наші плани, задуми та сподівання на радість рідним, на благо розквіту рідної України та піднесення добробуту всього українського народу. Хай обходять нас стороною природні стихії, а наші родини живуть у сімейному затишку, щасті, благополуччі та при доброму здоров'ї!
Олексій БУЦАН, начальник управління агропромислового розвитку.
 
«Носівські вісті» №46(9114)
 Читайте інші матеріали «Носівських вістей»
Переглядів: 794 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024