Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2009 » Вересень » 28 » Із прокурорської теки
14:30
Із прокурорської теки

ЗА ГРАТАМИ МАК, КОНОПЛЯ І НЕ ТІЛЬКИ…

    На криміногенній карті Носівщини  злочини пов’язані з наркотиками  -- явище з постійним місцем прописки, яке щороку складає чималий об’єм роботи Носівських правоохоронців. Зокрема у цьому році виявлено 29 фактів зберігання наркотичних речовин, з них три -- зі збутом і стільки ж крадіжок, пов’язаних з наркотиками. Для порівняння, минулого року ні крадіжок ні збуту зафіксовано не було, але було викрито і покарано господарів 10 незаконних посівів маку, з яких четверо зберігали сировину для подальшої злочинної реалізації.
    Загалом же на сьогодні динаміка росту зберігання наркотичних засобів по Носівському району становить 107 відсотків. Разом з цим жоден злочин, пов’язаний з наркотиками, не залишився нерозкритим і всі винні понесли заслужене покарання у відповідності з нормами закону.
    Слід відзначити, останніми роками увага правоохоронних органів до правопорушень з вирощуванням, зберіганням та збутом наркотичних речовин стала особливо прискіпливою. Це закономірно з огляду на складну ситуацію з поширенням наркоманії, яка і на Чернігівщині вже набула загрозливих форм. Крім того, під дією наркотиків почасти вчиняються злочини набагато серйозніші, які нерідко коштують чиєїсь покаліченої долі чи загубленого людського життя. 
    Переглядаючи ж кримінальні справи, в яких фігурують наркотики, мимоволі ловиш себе на висновку, що складаються вони більшістю з  абсурду і «чорного» гумору, над яким і посміялися б, якби не було так сумно…

МИШІ ТЕЖ НАРКОМАНИ?
    Принаймні в цьому намагався переконати правоохоронців житель с.Криниця І.Сировець під час виявлення та вилучення з горища його сараю  795 грамів особливо небезпечного наркотичного засобу канабісу -- маріхуани, тобто висушеної дикоростучої коноплі. Мовляв, тут же на горищі зберігаються горіхи, тому завбачливий господар наркотиками відлякує від них дрібних гризунів-шкідників. Щоправда, аби скуштувати маріхуани мишам довелося б зробити чималий круг,  спочатку завернувши до виходу з горища, де зберігалися наркотики,  а вже потім і до горіхів у віддаленому кутку -  видно, за такими  маршрутом  і виключно на десерт мишки звикли ними ласувати…
  У будь-якому разі байка не спрацювала, чоловіку довелося відповідати за свої дії у суді, тим більше, що заготівлею коноплі, яка росла на подвір’ї його обійстя, господар  займався щоосені вже протягом декількох років. Але знову ж таки стверджував, що виключно для своїх потреб, хоч за непідтвердженими даними, мав місце і випадок збуту наркоречовини.
    Таким чином І.Сировця визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.309 КК України та призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на два роки. Але на підставі ст.75 КК України від відбування покарання звільнений  з випробуванням іспитовим строком на один рік, якщо протягом нього  не вчинить нового злочину.

ДЛЯ СЕБЕ СТАРАЛИСЯ

   Пиріжки з вирощеним вдома маком для нас давно вже на кшталт забороненого плоду: не можна, але ж так хочеться. Попри сувору заборону вирощувати на присадибних ділянках цю рослину, окремі господарі таки йдуть на ризик, покладаючись на  одвічне « а може пронесе» причому з двох боків: міліція не знайде і наркомани чи підприємливі люди не зріжуть. Носівчанці В.Кебкал та жительці с.Пустотине Н.Мєшковій цього літа не пощастило. В обох господинь правоохоронці виявили насадження снотворного маку в кількості 1050 та відповідно 235 рослин. За бажання поласувати смачною випічкою з домашнім маком жінки отримали покарання, хоч і умовне з іспитовим строком, проте суттєво зіпсувавши свої загалом позитивні характеристики за місцем проживання і роботи. 
   ДЛЯ власних потреб зібрав врожай, щоправда  коноплі і мешканець Селища В.Борисенко, втім в мізерному обсязі -- 18,1 грама сухої речовини. Як він планував її використати, чоловік пояснити не зміг, але доказів щодо його намірів збуту наркотика знайдено не було. Тому й покарання отримав  умовне з іспитовим строком протягом року без права виїжджати за межі України.
    Скажете, не такий вже й суттєвий огріх посадити маку на пиріжки та й злочином колись не вважався, зрештою як і конопля свого часу була звичайною рослиною на подвір’ї і навіть використовувалася для побутових, цілком безпечних і корисних цілей. На жаль, часи змінюються, а сьогоднішні загрозливо швидкі темпи поширення наркоманії  -- хвороба суспільна, яка так чи інакше стосується кожного. Тож давайте принаймні не йти їй назустріч, тим більше гра з законом в піжмурки й «спробуй впіймай» таки до пори до часу…
Ю. Супрун,
помічник прокурора Носівського району.

«Носівські вісті» №39(9107)
Читайте інші матеріали «Носівських вістей»

Переглядів: 837 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024